Előkerülhet a lezuhant AirAsia gép legtöbb utasa

Előkerülhet a lezuhant AirAsia gép legtöbb utasa

Búvárok megkezdték csütörtökön a Jávai-tengerbe zuhant maláj utasszállító repülőgép törzsének átvizsgálását, amelyet az előző nap, két és fél héttel a katasztrófa után találtak meg - közölte az MTI.

A kutatást vezető indonéz hatóságok feltételezése szerint a katasztrófa százhatvankét halálos áldozatának többsége a gép törzsében lehet, más helyszíneken eddig ötven áldozat holttestét találták meg. Csütörtökön a reggeli órákban az indonéz haditengerészet tizenöt búvárja merült alá a Jávai-tenger egy viszonylag sekély részén, huszonnyolc méteres mélységben lévő roncs átvizsgálására. A művelethez a napokban körülbelül száz további búvár csatlakozik majd és az is felmerült, hogy a törzs mellett az egyik szárnyat is tartalmazó roncsot megpróbálják egy darabban kiemelni a tengerből.

A törzsre egy szingapúri hadihajó bukkant rá szerdán, mintegy három kilométerrel északkeletre attól a helytől, ahol korábban megtalálták a repülőgép farokrészét. Egy távirányítású berendezés képeket készített a roncsról, azokon látható a gép egyik szárnya, valamint a törzsön lévő felirat, a légitársaság jelmondatának ("Most már az egész világ repülhet") egy része.

Képünk illusztráció!Fotó: shankar s. / flickr

 Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után negyvenkét perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A héten a kutató-mentő alakulatok megtalálták a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete dobozt is, amelyek jó állapotban kerültek elő.

A tragédia eddig ismert körülményeiről és a kutatás előző szakaszairól korábbi cikkeinkben olvashat-

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek