Előkerülhet a lezuhant AirAsia gép legtöbb utasa

  Előkerülhet a lezuhant AirAsia gép legtöbb utasa

  Búvárok megkezdték csütörtökön a Jávai-tengerbe zuhant maláj utasszállító repülőgép törzsének átvizsgálását, amelyet az előző nap, két és fél héttel a katasztrófa után találtak meg - közölte az MTI.

  A kutatást vezető indonéz hatóságok feltételezése szerint a katasztrófa százhatvankét halálos áldozatának többsége a gép törzsében lehet, más helyszíneken eddig ötven áldozat holttestét találták meg. Csütörtökön a reggeli órákban az indonéz haditengerészet tizenöt búvárja merült alá a Jávai-tenger egy viszonylag sekély részén, huszonnyolc méteres mélységben lévő roncs átvizsgálására. A művelethez a napokban körülbelül száz további búvár csatlakozik majd és az is felmerült, hogy a törzs mellett az egyik szárnyat is tartalmazó roncsot megpróbálják egy darabban kiemelni a tengerből.

  A törzsre egy szingapúri hadihajó bukkant rá szerdán, mintegy három kilométerrel északkeletre attól a helytől, ahol korábban megtalálták a repülőgép farokrészét. Egy távirányítású berendezés képeket készített a roncsról, azokon látható a gép egyik szárnya, valamint a törzsön lévő felirat, a légitársaság jelmondatának ("Most már az egész világ repülhet") egy része.

  Képünk illusztráció!Fotó: shankar s. / flickr

   Az AirAsia 8501-es járata december 28-án reggel indult el az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után negyvenkét perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A héten a kutató-mentő alakulatok megtalálták a gép repülési adatait és a pilótáknak a kabinban folytatott beszélgetését rögzítő két fekete dobozt is, amelyek jó állapotban kerültek elő.

  A tragédia eddig ismert körülményeiről és a kutatás előző szakaszairól korábbi cikkeinkben olvashat-

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!