Jön a szuperszonikus magánrepülő

  A megszokott nyolc óra helyett öt óra alatt teszi majd meg a Párizs-Washington távot a világ első szuperszonikus magángépe, az Aerion S2, melynek fejlesztésébe az Airbus is beszállt - írja a CNN.

  A napjaink leggyorsabb kereskedelmi repülőgépeinél kétszer gyorsabb Aerion S2-vel az első próbarepüléseket 2019-ben akarják elvégezni, és 2021-től szeretnék forgalomba állítani. A 12 férőhelyes, elegánsan berendezett AS2-es tervezett ára meghaladja a 100 millió dollárt.

  Aerion AS2
  Galéria: Visszatérhetnek a szuperszonikus repülők?
  Fotó: Aerion Supersonic

   Persze nem csak az Aerion és az Airbus dédelget hasonló álmokat: a bostoni Spike Aerospace is a Concorde nyugdíjazása által teremtett űrt próbálja kitölteni: a cég azt tervezi, hogy 4-5 éven belül olyan szuperszonikus meghajtással rendelkező járatokat indít New York és London között, melyek képesek lesznek kevesebb mint négy óra alatt megtenni az utat. 

  Nyugdíjazták a Concorde-ot

  Az eddigi egyetlen szuperszonikus utasszállító a Concorde volt, melyet 2003-ban vontak ki a forgalomból. A fedélzetén luxuskörülményeket biztosító gép a hangsebesség kétszeresével, 2200 kilométer per órával tudott haladni, egy átlagos London-New York járat kicsit kevesebb mint 3 és fél óráig tartott. Ez manapság 8 órát vesz igénybe.

   Egy másik amerikai cég, a HyperMach Aerospace Ltd még merészebb tervekkel állt elő: az ő gépük sebessége elérné a Mach 4-et (óránként 2600 mérföldet), így egy óra alatt átérne New Yorkból Londonba. A cég arra számít, a 2020-as években már gyártásba kerülhetnek sugárhajtású gépei.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!