Jön a szuperszonikus magánrepülő

A megszokott nyolc óra helyett öt óra alatt teszi majd meg a Párizs-Washington távot a világ első szuperszonikus magángépe, az Aerion S2, melynek fejlesztésébe az Airbus is beszállt - írja a CNN.

A napjaink leggyorsabb kereskedelmi repülőgépeinél kétszer gyorsabb Aerion S2-vel az első próbarepüléseket 2019-ben akarják elvégezni, és 2021-től szeretnék forgalomba állítani. A 12 férőhelyes, elegánsan berendezett AS2-es tervezett ára meghaladja a 100 millió dollárt.

Aerion AS2
Galéria: Visszatérhetnek a szuperszonikus repülők?
Fotó: Aerion Supersonic

 Persze nem csak az Aerion és az Airbus dédelget hasonló álmokat: a bostoni Spike Aerospace is a Concorde nyugdíjazása által teremtett űrt próbálja kitölteni: a cég azt tervezi, hogy 4-5 éven belül olyan szuperszonikus meghajtással rendelkező járatokat indít New York és London között, melyek képesek lesznek kevesebb mint négy óra alatt megtenni az utat. 

Nyugdíjazták a Concorde-ot

Az eddigi egyetlen szuperszonikus utasszállító a Concorde volt, melyet 2003-ban vontak ki a forgalomból. A fedélzetén luxuskörülményeket biztosító gép a hangsebesség kétszeresével, 2200 kilométer per órával tudott haladni, egy átlagos London-New York járat kicsit kevesebb mint 3 és fél óráig tartott. Ez manapság 8 órát vesz igénybe.

 Egy másik amerikai cég, a HyperMach Aerospace Ltd még merészebb tervekkel állt elő: az ő gépük sebessége elérné a Mach 4-et (óránként 2600 mérföldet), így egy óra alatt átérne New Yorkból Londonba. A cég arra számít, a 2020-as években már gyártásba kerülhetnek sugárhajtású gépei.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek