Leállt az Aeroflot egyik leányvállalata az EU-szankciók miatt

Hétfőtől felfüggeszti összes járatát az orosz állami légitársaság, az Aeroflot egyik, a Krím-félszigetre is repülő fapados leányvállalata, mivel az Európai Unió által az ukrán válsággal kapcsolatban hozott szankciók miatt nem tudja tovább üzemeltetni eddig használt gépeit.

A Dobroljot nevű társaság vasárnap közölte, hogy az uniós szankciók miatt a repülőgépei karbantartására és biztosítására, sőt az azok lízingelésére szóló szerződéseit is felmondták európai cégek, írja az MTI.

A cég "példa nélküli nyomásgyakorlásnak" nevezte a történteket közleményében, ugyanakkor azt írta, hogy a leállás átmeneti. A közlemény szerint néhány hétig egy másik társaság, az Orenair fogja elszállítani a Dobroljot gépeire jegyet vásárló utasok egy részét, másoknak visszafizetik a jegy árát.

A társaság eddig Boeing 737-800 típusú gépeket lízingelt európai cégektől.

A belföldi fapados járatokat kínáló Dobroljotot a közelmúltban indította útjára az Aeroflot, a társaság első járata Szimferopolba, az Oroszország által márciusban Ukrajnától annektált Krím-félsziget fővárosába vezetett júniusban.

Az Európai Unió csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy zárolja a Dobroljot vagyonát. Az indoklást szerint a Dobroljot a szimferopoli járat üzemeltetésével hozzájárult a Krím-félsziget Oroszországba való beolvasztásához, valamint elősegítette Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megsértését.

Az unió a héten az eddiginél átfogóbb, egész gazdasági szektorokat érintő szankciós intézkedéseket jelentett be Oroszországgal szemben. Az intézkedések korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, fegyverembargót vezetnek be, valamint megtiltják az úgynevezett kettős felhasználású, polgári és védelmi célokra is használható termékek katonai célú exportját, emellett pedig azt is meggátolják, hogy Oroszország olajkitermeléshez használt technológiákhoz juthasson hozzá az EU tagállamaiból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek