Repüljön a repülőn!

Mai repüléssel kapcsolatos cikkünkből három olyan applikációt ismerhet meg, amivel csökkentheti a repülésből és időeltolódásból adódó kellemetlenségeket, megtudhatja, hogy melyik a legjobb ülés a gépen és még azt is kipróbálhatja, hogy milyen egy repülőgép belsejében ülve vezetni egy másik repülőgépet.

Jetlag, az ősi ellenség

A hosszú távú járatokon utazók már biztosan találkoztak a jetlag-gel, azaz az időzónaváltás-szindrómával (orvosi nevén a deszinchronózissal). Tipikusan a hosszú, kelet-nyugati irányú repülőutak során lép föl, innen kapta nevét is. Keleti irányba történő repüléskor a ciklus fázisának rövidülnie kell, tehát a ciklusnak fel kell gyorsulnia – ez korai lefekvést vagy korai kelést jelent, nyugati irányba történő repüléskor pedig a ciklus fázisa hosszabbodik, tehát a ciklusnak lassulnia kell – tehát tovább kell fennmaradni, illetve később kelni.

A jetlag több napig is fennállhat, hatása általában kelet felé haladva nagyobb. A jetlag elmúlásának ideje keleti irányba átlépett időzónánként kb. 1 nap, illetve nyugati irányba átlépett 1,5 időzónánként 1 nap. Arra, hogy a jetlag által okozott tünetek hogyan orvosolhatók, mindenkinek más módszere van, van aki az alvásra, van aki a sportolásra, van aki pedig egy időben elfogyasztott whiskey-re esküszik.

Így néz ki egy jetlag ellenes haditervForrás: Travelo

Azok, akik nem tudják, hogy mitévők legyenek, ne essenek kétségbe, hiszen külön applikáció is készült már a jetlag tüneteinek enyhítésére. A Jet Lag Rooster is egy ilyen app, ami tudományos alapokra helyezve, az utazásunk adatai alapján tervezi meg azt a cselekvéssorozatot és időbeosztást, amivel az időeltolódás okozta kellemetlen érzéseket és alvásproblémákat tudjuk, hanem is teljesen, de csökkenteni.

Mindenütt jó, de a legjobb a legjobb helyen

De vajon melyik az? A Seatguru nevű alkalmazás erre próbálja megadni a választ. A programban több mint 350 nagy felbontású képen nézhetjük meg, hogy a United, Delta, American Airlines, US Airways, JetBlue, British Airways, Lufthansa, Air France, KLM, Air Canada, Qantas, Air New Zealand, Cathay Pacific, Singapore Airlines, Emirates Airlines, ANA, Alaska Airlines légitársaságok gépein milyen ülési lehetőségek vannak és a felhasználói visszajelzések alapján dönthetjük el, hogy számunkra melyik lenne a legideálisabb. A Tripadvisor által üzemeltetett applikáció persze ennél többet is tud, nem csak a legkedvezőbb helyeket kereshetjük meg vele, hanem mindenféle repüléssel kapcsolatos információkra is szert tehetünk belőle, és akár repülőjegyet is foglalhatunk.

Van, aki az ablak melletti ülésekre esküszikFotó: SeatGuru

Repüljön a repülőn!

A PC-s és konzolos játékvilágot már évtizedekkel ezelőtt meghódították a repülőgépszimulátorok. Ezekben az utolsó nyomógombig lemodellezték a gépeket, melyek a fizika minden egyes törvényének alávetették magukat a játék során, egyvalami viszont nekem mindig hiányzott: a repülés érzése és élménye. A mobilokal felvértezett világban viszont már ezt a hiányzó faktort is könnyen pótolhatjuk, hiszen a gépekre felvitt telefonokon, vagy táblagépeken is jó pár szimulátort futtathatunk.

Ez akár a mi gépünk is lehetne kívülrőlFotó: Boeing Flight Simulator 2014

Az egyik ilyen a Boeing Flight Simulator 2014, amiben 2 gépet is választhatunk és az elejétől a végéig élvezhetjük a repülőgép irányításának feladatait. Mindezt megspékelve azzal, hogy játék közben egy Boeingen ülünk, már eljuttatja az embert a szimuláció olyan fokára, amire mindig is vágytunk. Azért arra figyeljünk, hogy a légiutaskísérők ne vegyék észre, hogy éppen mivel szöszmötölünk, nehogy véletlenül azt gondolják, hogy perceken belül át szeretnénk venni a repülőgép irányítását és addig még gyakorlunk egy kicsit. A Boeing Flight Simulator 2014-et innen lehet letölteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek