Dübörög a világon a halal-turizmus

Sokak szemében tűnnek a mai világban bezárkózottaknak a muszlim vallású emberek, pedig ez nagyon nem igaz. Világot akarnak látni, és a New York Times cikke szerint a felmérések is azt mutatják, egyre nagyobb szegmenst hasítanak ki maguknak a globális turizmusból. És erre a vendéglátók is elkezdtek felkészülni.

Halal-turizmusnak is nevezik a jelenséget, de ennek semmi köze az elmúláshoz, a halal (leegyszerűsítve) a muzulmán előírásoknak megfelelő ételeket, italokat jelöli. Ennek megfelelően egyre több étterem hagyja le a sertéshúst a menüről, egyre több légitársaság nem kínál a fedélzetén alkoholt, egyre több szállodának van külön medencéje a férfiaknak és nőknek, és sok utazásszervező beépíti a napi öt imát is a programba.

Halal-étteremForrás: Shutterstock/ Alena.Kravchenko

A Mastercard és a Crescent Rating közös felmérése szerint 2016 óta 30 százalékkal nőtt a muszlim utazók száma. A halal-turizmus pedig 180-ról 300 milliárd dollárra (50,36 billióról forintról 83,94 billió forintra!) fog növekedni. Az iszlámot követők egy jelentős csoportja fiatal, tanult és szívesen mozdul ki – a növekvő számokat ezek is magyarázhatják.

A Times beszélt egy londoni nővel, Soumaya Hamdival, aki férjével és négyhónapos babájukkal járták be Ázsiát, és nagyon nehéz volt rendes halal ételt találniuk. A tapasztalatai miatt blogolni kezdett és összegyűjtött egy csomó muszlimbarát éttermet, imádkozásra alkalmas helyet, és persze azokat a helyeket, ahol szívesen látják a babákat. Ennek lett az eredménye a Halal Travel Guide útmutatója.

Ufuk Secgin, a muszlimokra fókuszáló Halal Booking marketingese szerint a nyugat-európai muszlim lakosság harmadik-negyedik generációjának már jól fizetett állása van. Ennek megfelelően az utazásaik már nem merülnek ki annyiban, hogy ellátogatnak származási országukba, mennek ők máshova is.

A Times idéz egy szingapúri utazási konferenciát is, ahol nagy hangsúlyt fektettek a muszlim utazásnak. Fel is merült egy panelbeszélgetésen, hogy a muszlim utazó számára a legfontosabb, hogy olyan helyi ételt egyen, ami ugyanakkor megfelel az iszlám előírásainak (tehát halal), másodsorban legyen hol imádkozniuk. Pár év alatt ellepték az internetet a halal-turizmussal foglalkozó gyűjtőoldalak, foglalóoldalak, blogok, vlogok – amelyek közülük ma már egyre több a nőkhöz szól, és amelyeket csak nők készítenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek