Álomnyaralás megfizethető áron

Indulási pont: tél. Érkezési pont: nyár. Felejtsük most el a szállodai komfortot és a damasztabroszos éttermeket, és utazzunk olcsón messzire. A lényeg, hogy legyen nyár, tenger, és ne érdekeljen, hogy van-e wifi!

Vannak helyek a világon, ahol még a legkényelmesebb turista is örömmel sziesztázik a bungalójában, és képes értékelni az útmentén, műanyagszékeken elfalatozott helyi streetfoodot. Csak az a lényeg, hogy mehessünk – minél távolabbra és minél melegebbre, el a szürke, hideg télből.

Az EU legegzotikusabb helye: irány a Karib-tenger!

Azonnal meg is magyarázzuk, hogy jön ide az Európai Unió. A karib-tengeri Kis-Antillákon találjuk Guadeloupe-ot [ejtés: gvadlup], amely mind a mai napig hivatalosan Franciaország, ezáltal az EU része. A paradicsomi szigetcsoport bizony Franciaország egyik megyéje.

Kilátás Basse-Terre-ről a szomszédos szigetekre
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Vue J Aubert / wikipedia.org)

A Nagy-Antillák szigeteiről többet hallani, Kuba, Jamaika, Haiti legendás nyaralóhelyek, mi viszont most a Karibi-térség keleti szigetcsoportjára kalauzoljuk olvasóinkat. Bár összesen nyolc reptere van a régiónak, mi az egyetlen nemzetközi reptéren, Pointe-á-Pitre-ben landolunk, ha Guadeloupe mellett döntünk. Innen érdemes a főváros, Basse-Terre felé venni az irányt – legalábbis ez a legszebbnek mondott rész.

Gyarmati idők maradványai
A Kis-Antillák szigetcsoportja összesen 22 részből áll, ezek egyike Guadeloupe. Néhány ismertebb szigete-szigetcsoportja Martinique, az Amerikai és a Brit Virgin-szigetek, Curaçao. Legtöbbjük mind a mai napig Hollandia, Franciaország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok külbirtoka, nyolc vívta ki közülük a függetlenségét, köztük a Dominikai Köztársaság, Barbados és Grenada.

Ha igazán figyelmes vendéglátókat fogunk ki, érkezésünkkor helyi szokás szerint Ti' Punch-csal köszöntenek minket. A rumból, lime-ból és nádcukorszirupból készített koktél szimbóluma a helyi mezőgazdaságnak, a helyi gazdálkodók fő megélhetését ugyanis a cukornád termesztése jelenti. Ebből készül a barnacukor, cukorszirup, sőt a rum is.

Hát ezért érdemes Guadeloupe-on kirándulni menni!
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Northfoto)

Ha ráuntunk a tengerparti henyélésre, felfedezhetjük Guadeloupe szörf- és búvárparadicsom mivoltát, vagy hajókázhatunk a szigetek között – de ezek leszervezésekor legyünk ügyesek, mert a turistabeszámolók szerint a helyiek hajlamosak minden kis szóbeli útabigazításnak megkérni az árát. Kifejezetten ajánlott azonban elmozdulni a tengerpartról. Zöldellő erdők, folyók, vízesések tarkítják a szigeteket, egyszóval gyönyörű kirándulóhelyeket rejt a hét tagból álló szigetcsoport.

Kreol nyelven mindenki tud egy picit
Az itt beszélt kreol nyelv sajátossága, hogy a nyelvet nem beszélve is viszonylag könnyen rá lehet jönni, hogy nagyjából miről van szó. A francia, angol és olasz eredetű szavakból álló szókincs egy igen egyszerű nyelvtannal van kombinálva.

Időjárás télen: 25-30 Celsius-fok között.

Ennyi az annyi: a Skyscanneren vaktában – értsd: konkrét úticél nélkül – keresgélve találtunk Guadeloupe-ra. Legkedvezőbb áron kb. 125 ezer forintért lehet megjárni oda-vissza az utat, természetesen úgy, ha az indulási-érkezési időpontokat tudjuk rugalmasan olyan időpontra tenni, amikorra olcsóbb jegyet találunk. Két átszállással fogunk Pointe-á-Pitre-be érkezni: Budapestről Amszterdamba, onnan Párizsba, majd a Karib-szigetekre. Odafelé kb. 17 órás, visszafelé 20,5 órás úttal számolhatunk. 12 ágyas hostelszobában már kb. 4000 forintért megszállhatunk, kétágyasért duplaennyit kell fizetnünk fejenként, a szállodák pedig nem olcsóbbak, mint máshol.

Vagányabb, mint Thaiföld: Vietnam

Ha megvolt már Thaiföld, vagy szánt szándékkal nem oda akarunk menni, hanem egy érintetlenebb országba, Vietnam jó ötletnek bizonyulhat. A szocialista köztársaság évtizedeken át nem volt fent a turistatérképen, az utóbbi évtizedben viszont egyre felkapottabbá vált, mára nyaralók milliói fordulnak meg évente az országban. Négy-öt csillagos szállodák, élményparkok épülnek, elegáns éttermek nyitnak, de még mindig a falvak, hatalmas rizsföldek és sűrű dzsungelek uralják az ország összképét – sokkal titokzatosabb, mint a turisták számára kiépített Thaiföld.

Hoi An a világörökség része
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Richard Gray/EMPICS Entertainmen / Northfoto)

Az árak is ezt tükrözik, itt tényleg fillérekből élhetünk giccses poszterekre illően gyönyörű természeti környezetben, miközben a világ egyik legjobb konyhájának ételeit esszük. Meglátjuk, hogy a nyári melegben reggelire eszik a kiadós pho levest, és itt valahogy még egy tál sima zöldséges rizs is finomabb, mint otthon.

Kis piros hajón ki a civilizációból
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Bildagentur-online/G.Fischer / Northfoto)

Az ország hosszan nyúlik el észak-dél irányban, amiatt az ország északi, középső és déli részén eltérő lehet a hőmérséklet. Tényleg csak sorolni tudnánk, merre érdemes indulni, akár belföldi repülőjárattal is az országban. Két városba érkezhetünk Európából egy vagy két átszállással: a fővárosba, Hanoiba, vagy Vietnám metropoliszába, a több mint 8 millió fős lakosságú, déli Ho Si Minh-be (ez a volt Saigon). Az érintetlen Hoi An városát látni kell; "Vietnám Angkor Watja" a My Son szentély is megér egy misét. Érdemes kinézni egy régiót, és azt bejárni, beleérezni a hangulatába, mintsem erőltetett menetben végigvenni a nagy ország kötelező látnivalóit.

Időjárás télen: Változó, januártól márciusig 20-25 Celsius-fok közötti a hőmérséklet, árpilistól már 30-hoz közelít.

Ennyi az annyi: A legolcsóbb repülőjegy, amit januárban találtunk februárra: 299 euró oda, 299 euró vissza (kb. 186 ezer forint), az átlagos repjegyárak egy hónappal előre 125 ezer forint körül alakulnak egy útra. És ezzel bőven túl is vagyunk a legdrágább tételen. A kb. Németország nagyságú Vietnamban több mint 5200 szálláshelyet dob ki a Booking.com, és igényeink-pénztárcánk szerint válogathatunk a leglazább "family homestay"-ek, azaz vendégházak filléres ajánlataitól az (öt)csillagos égig. 1200 forinttól indul egy éjszaka egy sokágyas vidéki vendégházban.

Ha mégis Thaiföld, irány észak: Chiang Mai

Thaiföld óriási sláger a magyarok körében, nem érdemtelenül. Mivel azonban nem csak mi, hanem az egész nyugati világ előszeretettel "telel" itt, bizonyos részei már csak annyit mutatnak az ország valódi arcából, mint augusztusban az Aranypart Siófokon Magyarországból. Az ír pubokkal teletűzdelt phuketi nyaralóhelyek vagy az egykor legendás, mára legfeljebb a kommersz szabadtéri diszkók hangulatát hozó Full Moon Partyk láttán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért utazzunk ezért a világ másik felére? Ha Thaiföld autentikus(abb) részét szeretnénk látni, célba vehetjük az ország északi részét – a Chiang Mai-i utat pedig kiegészíthetjük egy Pattayánál vagy Phuketnél kevésbé frekventált helyen lévő tengerparti lazulgatással.

Remek fotó az éjszakai Bangkokból, mobiltelefonáló szerzetessel
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Sergi Reboredo / Northfoto)

Irány tehát Bangkok! Innen repülhetünk északra, Chiang Mai tartományba. Itt hűvösebb az időjárás, és természetesen minden olcsóbb, kevésbé kiépített, a növényzet dús, az élővilág sokszínűbb, mint a turistákkal tömött délebbi részeken. Persze itt is virágzik a turizmus, szervezett programok hada vár. Buddhista és hindu templomokhoz zarándokolhatunk el, egy életre megjegyezve a "wat" szót. A folyóban fürdőző elefántok látványa felejthetetlen, ahogy a Chiang Mai-i éjszakai piacozás is.

Meglátogathatjuk a hosszú nyakú nők törzsét is Chiang Maiban
Galéria: Álomnyaralás megfizethető áron
(Fotó: Peter Widmann / Northfoto)

Időjárás télen: Januártól márciusig 20-25 fok közötti a hőmérséklet, árpilistól már 30-hoz közelít.

Ennyi az annyi: a legolcsóbb jegy, amit ilyentájt kifoghatunk, kb. 100 ezer forint egy útra, plusz illeték. 2011 óta nem vízumköteles a beutazás, feltéve, hogy 30 napnál kevesebbet maradunk az országban turistaként. Az országon belül az Air Asia rendkívül olcsó járataival érdemes mozognunk. Chiang Maiban azonnal találhatunk többágyas hostelszobát 1000 forint alatti áron éjszakánként. 39 ezer forintért már kaphatunk franciaágyas szobát reggelivel, egy egész hetes ott tartózkodásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek