Ingyenes kiállításon mutatják be a Kék Duna keringő történetét

  Százötven éves Ausztria egyik legismertebb zeneműve, a Kék Duna keringő. A jubileum alkalmából a bécsi Wienbibliothek rendezett kiállítást, amely nemcsak a darab keletkezését, hanem napjainkig tartó hatását is bemutatja.

  Egy régi ígéretét beváltva ifjabb Johann Strauss 1866/67 telén komponálta meg a zenetörténelem egyik legismertebb és leggyakrabban játszott művét, a Kék Duna keringőt. A darab soha nem hiányozhat például a Bécsi Újévi Koncert vagy a Bécsi Operabál programjáról sem.

  Johann Strauss: An der schönen, blauen Donau – Zongora, Első kiadás, 1867Fotó: Wienbibliothek

  A 150 éves jubileum alkalmából azonban most a Bécsi Városháza épületében található Wienbibliothek mutatja be egy kiállítás keretében a zenemű keletkezésének körülményeit. Sőt, leszámol azzal az időközben már tudományosan megcáfolt legendával is, hogy első bemutatásakor a darab nem aratott sikert, és csak később, külföldről kiindulva hódította meg a világot - olvasható a bécsi programajánlóban.

  A Kék Duna keringő eredeti címe ugyanis An der schönen, blauen Donau (A szép, kék Dunánál) volt, és a Bécsi Férfidalárda 1867-es farsangi mulatságára készült. Mivel Ausztria előtte szenvedett vereséget a porosz háborúban, így a kórusegyesület február 15-én a hagyományos bolondok napi ünnepség helyett csupán farsangi éneklést tartott. Ifjabb Johann Strauss erre az alkalomra komponálta a valcert, amelynek eredeti címe Karl Beck egyik versének hasonló sorára vonatkozik. Ebben azonban nem Bécsre, hanem szülővárosára, Bajára utal a költő.

  A Wienbibliothekben 2017. május 12-ig ingyenesen látogatható kiállítás nemcsak a darab keletkezésének, ismertté válásának történetét és érdekes részleteit mutatja be, de a mai napig tartó kihatását a kultúrára és Bécs mindennapjaira.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!