Százéves a legnépszerűbb bécsi piac

Kétnapos bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt szeptember 2-án és 3-án. Az osztrák főváros egyik legismertebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg.

Látványkonyha, koncertek, nyereményjáték, felolvasóest, gyerekprogram és a piac történetét bemutató vezetett séta szerepel az idén 100. jubileumát ünneplő Naschmarkt születésnapi programjában.

Fotó: Mario Lang / Eurocomm PR

 A 2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb piacának számít. Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, terveit Otto Wagner készítette. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első, majd a második világháború, a bécsiek azonban gyorsan megszerették, nem is költöztették inkább sehova.

2010 és 2015 között felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket, és akadálymentesítették a területet. A kereskedők a piacon ma 123 állandó standnál kínálják portékáikat, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. Kétszázötven-féle fűszer, 300 fajta sajt és 60-féle ecet vonzza a heti 64 ezer látogatót. Azonban Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt igazi titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba, és elmerülnek a színes forgatagban".

A bécsiek és a turisták körében egyaránt népszerű piacról az alábbi 360 fokos videó készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek