Ha előre tervez, rengeteget spórolhat nyaralás közben

Szűk keretből kell gazdálkodnia idén, de ettől még nem mondana le a külföldi nyaralásról? Segítünk! Bár biztosan lehet spontán módon is keveset költeni, nekünk eddig mindig akkor sikerült, amikor kész tervvel indultunk útnak. Ezért ennek szellemében adunk pár tanácsot.

Inkább otthon, mint az úton stresszeljünk

Az első és legfontosabb: ha nem vagyunk eleresztve anyagilag, mégis nyaralni akarunk, érdemes erőt venni magunkon, és előre, lépésről-lépésre megtervezni az utunkat. Főleg, ha olyan típusok vagyunk, akik képesek spontán módon egy halom pénzt elszórni. Találjuk ki nagy vonalakban a programot, és számoljuk ki, mire, mennyi pénzt tudunk költeni.

Tervezzük meg még indulás előtt a részleteket (16 kép) Galéria: Spórolós tippekFotó: . / Northfoto

Inkább otthon idegeskedjünk, és ne helyben kezdjünk veszekedni a másikkal, hogy miért pont erre a drága helyre jöttünk, vagy, hogy már megint itt egy program, amire nem tudjuk magunkat befizetni. Nullára redukálni ugyan nem lehet, de tervezéssel kisebb az esélye egy váratlan kiadásnak. Tény, hogy így megöljük a spontaneitást, cserébe viszont nyugodtan élvezhetjük a nyaralást. És mindezt ahelyett, hogy azon rettegnénk, mikor fogy el a költőpénzünk.

Pakoljunk okosan!

Ha fapados repülővel megyünk, pakoljunk úgy, hogy minden cuccunk beférjen az ingyenesen felvihető kézipoggyászba. Mivel társaságonként eltérő, jól nézzünk utána mekkora lehet, mert az bizony drága lesz, ha helyben derül ki, hogy két centivel túllóg a motyó a mérethatáron, és fel kell adnunk.

Ő például nem pakol okosan (16 kép) Galéria: Spórolós tippekFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Az sem mindegy, mibe pakolunk. A Ryanairnél például csak az első kilencven poggyász tulajdonosa viheti fel táskáját az utastérbe, utána ingyenesen feladatják azt. Ha velük utazunk, ennek fényében pakoljunk értéket a poggyászunkba, és így válasszunk táskát is. Bár eddig ahányszor velük utaztunk, mindig úgy tűnt, a puha táskákat és hátizsákokat békén hagyják, és inkább a gurulós bőröndöket adatják fel, azért ne erre alapozzanak, ha valami sérülékenyebbet vinnének.

A konkrét pakolási tippjeinkért ide kattintsanak.

Ne mindig csak a fapadosok árait nézzük!

Ha képtelenek vagyunk kézipoggyászba pakolni, és mindenképp vinni akarunk magunkkal egy nagy bőröndöt, érdemes nem csak a fapadosokban gondolkodni. Lehet, hogy olcsóbban jövünk ki, ha hagyományos légitársaságnál veszünk olyan jegyet, ami alapból tartalmazza a feladott bőröndöt.

Ha ennyi cuccot viszünk, lehet hogy egy hagyományos légitársasággal jobban járunk (16 kép) Galéria: Spórolós tippekFotó: Bildagentur-Online/kröner / Northfoto

Fontos, hogy mindig nézzük át, pontosan mit tartalmaz a jegy, amit meg akarunk venni – sajnos már egyre több hagyományos légitársaság fapadosodik a feladott poggyász szempontjából.

Spóroljunk a szálláson

Mielőtt döntünk a szállásról, ne csapjunk le az első egészen elfogadhatónak tűnő ajánlatra, hanem nézzünk utána a lehetőségeinknek több lakáskiadó oldalon (pl. Airbnb, HomeAway) és szállásár-összehasonlító oldalon. Ha tehetjük, úgy foglaljunk, hogy az utazásig szabadon lemondható legyen a szoba, így ha egy még olcsóbb ajánlatot találunk, ráfizetés nélkül átfoglalhatunk.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy nem mindig a legolcsóbb szállás a legjobb. Hiába olcsó az a hotel, ha mindentől messze, egy autópálya mellett van, és egy vagyont költünk közlekedésre. Nézzük át tüzetesen az adott település térképét, és keressünk azon a helyen szállást, ami a programunknak leginkább megfelelő. Ha például sokszor akarjuk elhagyni a várost, hogy a környéket is felfedezzük, érdemes mérlegelni, hogy a pályaudvar közelében lakjunk, így nem kell pluszban tömegközlekedésre költeni.

Az Airbnb-n akár ezt a cuki lakóhajót is kivehetjük az Eiffel-torony lábánál Galéria: Spórolós tippekFotó: Airbnb

Főleg nyár közepén, és főleg a legfelkapottabb helyeken érdemes mérlegelni azt is, mennyire szeretnénk a turistaközpontban lakni, és mennyire vágyunk nyugalomra. Lehet, hogy egy olcsóbb, központtól távolabb eső, nyugalmas helyen jobban fogjuk magunkat érezni, mint a szuvenírárusok és fényképes étlapok poklában. És még talán a helyiek életét is jobban megismerhetjük.

Aki pedig nyitott ilyesmire, Couchsurfinggel is próbálkozhat, így teljesen ingyenes is lehet a szállás. De jó tudni, hogy a többség csak akkor fogad, ha már van pár pozitív értékelésünk. Szóval, ha most vágnánk bele az egészbe, azért ne erre a megoldásra alapozzuk a nyaralást, mert lehet, hogy szállás nélkül maradunk.

Örök sláger a nyár!

A Héliosz görög mitológiai név, jelentése nap, napisten, így nagyban hozzájárul a kellemes nyári pihenéshez. A szálloda kültéri úszómedencével, gyermekmedencével és napozóágyakkal rendelkező parkban helyezkedik el. Többféle hűsítő-kényeztető wellness kezelések között válogathat. Minimum 5 éjszaka szállás esetén napi háromszori étkezéssel, ingyenes sportprogramokkal várjuk vendégeinket! (X)

Nézzünk utána az ingyenes lehetőségeknek

Meg fog lepődni, hogy kis keresgéléssel milyen sok ingyenes programlehetőséget találhat világszerte! Még az olyan legendásan drága helyeken is találunk egy tucat ingyenes időtöltést, mint a francia Riviéra, Dubaj vagy éppen London. Ingyenes városnéző séták, adott napokon belépődíj nélkül látogatható múzeumok, utcai fesztiválok, parkok, kevésbé ismert kilátópontok és egy sor más érdekes program várja az üres pénztárcájú turistákat.

Érdemes már az utazás időpontjának fixálása előtt végignézni a célpont ingyenes lehetőségeit. Ha például az adott városban minden hónap utolsó hétvégéjén, vagy más speciális dátumokkor ingyenesek a múzeumok, hülyeség lenne máskor menni és egy csomó pénzt elkölteni belépőkre.

Számoljunk, mielőtt megvesszük a városnéző kártyát!

Vannak helyek, ahol tényleg megéri kiváltani a városnéző kártyát, és van, ahol nagyon nem. Általában minél kisebb egy város, vagy legalábbis minél közelebb vannak a látnivalók egymáshoz, annál inkább megéri, hiszen pár nap alatt tényleg ki tudjuk használni a kártyát. De van, ahol annyira drága a kártya, annyira sok a látnivaló és annyira rövid a rendelkezésre álló idő, hogy teljesen felesleges pénzpocsékolás kiváltani. Minden esetben készítsünk reális időtervet, és ezzel számoljunk, mielőtt megvesszük.

Tömegközlekedjünk!

Nyaralás alatt sokan gondolkodás nélkül befizetnek a városnéző buszokra, vagy szervezett kirándulásokra, mert úgy sokkal kényelmesebb. Lehet, de sokkal drágább is. Ráadásul sok városban pontosan ugyanazt az útvonalat tehetjük meg sokkal olcsóbban, a városi tömegközlekedést használva.

Városnéző busz Milánóban: nem igazán éri meg Galéria: Spórolós tippekFotó: Marc Chapeaux / Northfoto

Vízparti helyeken azt is érdemes megnézni, hogy csak kirándulóhajók közlekednek-e a vágyott útvonalon, vagy van menetrend szerinti szolgáltatás is. Rengeteget spórolhatunk, ha nem a városnéző hajóra veszünk jegyet, hanem arra a hajóra, amivel a helyiek is közlekednek. Genfben például a városi tömegközlekedési jegy jó a tavat átszelő kis sárga hajókra is. Velencében nemcsak a méregdrága gondolákkal szállhatunk vízre a lagúnákon, de sokkal olcsóbb vaporettókkal is. A horvátországi Splitben nyaralva pedig bár drága kirándulóhajóval is átmehetünk a szomszédos Trogirba, van menetrend szerinti komp is, ami sokkal olcsóbb.

Hasonlítsuk össze az árakat

Azért persze nem ördögtől valók a szervezett túrák sem. Ha kevés az időnk, és sok helyet szeretnénk végigjárni egy nap alatt; ha kíváncsiak vagyunk egy helyi idegenvezető sztorijaira; ha egy napot hajókázással töltenénk; ha egyénileg túl körülményes lenne megközelíteni az adott helyet – fizessünk be bátran egy szervezett útra.

Még otthon keressünk rá az áhított programra, és hasonlítsuk össze a különböző szolgáltatók árait. Ugyanazt a programtípust általában többen is kínálják, az árak viszont eltérők lehetnek. De még akkor is érdemes egy kicsit tovább kutakodni, ha látszólag ugyanannyiba kerülnek: van, ahol a túra mellé jár ebéd is, míg máshol erről nekünk kell gondoskodni. De abban is lehet eltérés, hogy egy ötven fős turistabuszra terelnek fel, vagy egy tízfős kisbuszba. Egy hajókirándulásnál pláne nem mindegy, hogy egy kis bárkán nyomorgunk harmincan, vagy egy kényelmes jachton pihenünk fele ennyien. Az ár sokszor ugyanaz, az élmény nagyon más.

Spóroljunk okosan az étkezésen!

Egy utazás költségeinek nagy részét az evés-ivás teszi ki, érdemes ezen spórolni. Ha van kedvünk főzni, vagy elvagyunk a hideg kajákkal, vegyünk ki olyan apartmant, amihez van teljesen felszerelt konyha. Nézzük ki előre, hol van a szállás közelében bolt, pékség és piac.

Piac Malagában Galéria: Spórolós tippekFotó: mimi / Travelo

Persze nem lehet egy hétig csak a boltból élni, az utazáshoz hozzá tartoznak a helyi ízek is. De nagyon nem mindegy, hogy hol és mennyiért próbáljuk ki azokat. Még otthon olvassunk utána a legjobb helyeknek! Ha már pénzt adunk az éttermi ebédért, legalább ne bosszankodjunk amiatt, hogy nem volt jó. A hosszas keresgélés általában megéri: sokszor olyan helyekre bukkanhatunk, amikről magunktól nem is gondoltuk volna, hogy jók. Ilyen lehet egy kis büfé vagy egy eldugott pizzéria, ahol csak állva lehet fogyasztani, de olyan finomak és olcsók az ételeik, hogy hosszú sorok kígyóznak előttük.

Minél több helyen keresünk rá az éttermekre, annál jobb: Foursquare-tippek, utazós blogok és újságok, ismerősök tippjei, gasztrokritikusok cikkei, étterem-toplisták, és persze a Tripadvisort is érdemes megnézni. Persze ne alapozzuk a projektet csak ez utóbbira: az itt található ranglista nagyon könnyen befolyásolható, ráadásul egy nagyobb városban legalább ötven éttermet fogunk találni, ahol legalább tíz turista élete vacsoráját fogyasztotta.

Finom és laktató: pizzaszelet-bár Rómában Galéria: Spórolós tippekFotó: mimi / Travelo

Ne csak a többi turista véleményére adjunk! Derítsük ki azt is, hol esznek a helyiek. Itt az étel biztosan olcsóbb lesz és finomabb, mint a klasszikus turistalehúzó helyeken. Ha apartmant bérelünk Airbnb-n vagy bármelyik hasonló oldalon, kérjük meg a házigazdát, mondja el, mik a kedvencei a környéken. Életünk legjobb reggelijeit és pizzavacsoráit költöttük el ennek a módszernek köszönhetően Róma Trastevere-negyedében.

Ne költsünk szuvenírre! Ha mégis, legalább értelme legyen

Külföldön járva az ember hajlamos mindenféle, ott és akkor nélkülözhetetlennek hitt dolgot összevásárolni. Ráadásul pofátlanul magas árakon. Pláne, amikor közeledik a nyaralás vége, és rájövünk, hogy senkinek nem vettünk semmilyen szuvenírt. Egy pillanatra álljunk le, és gondoljuk át, hogy vajon tényleg szüksége van anyunak arra a giccses hűtőmágnesre? A legjobb, ha a fenti gondolatmenet folyományaként nem is veszünk semmi turistaszuvenírt.

Erre biztos szükségünk van? Galéria: Spórolós tippekFotó: Northfoto

De ha a családban szokás az ajándékozás, és sértődés lenne belőle, ha nem hoznánk semmit, legalább válasszunk valami olyat, aminek értelme is van, és a helyieket támogatjuk vele. Egy helyi termelőtől vásárolt finomság például sokkal jobb ajándék, mintha semmire sem jó műanyag vackokra szórnánk a pénzt.

Kössünk utasbiztosítást, és legyen nálunk Európai Egészségbiztosítási Kártya is!

Felesleges pluszköltségnek tűnik indulás előtt még az utasbiztosításra is költeni. De ha beüt a krach, hálásak leszünk magunknak, hogy nem saját zsebből kell kifizetni az orvosi költségeket. A legfontosabb tudnivalókról, és arról, hogy mire jó az Európai Egészségbiztosítási kártya, itt írtunk.

Biztosítás okosan

A nyaralás legolcsóbb eleme az utasbiztosítás, a hiánya viszont a legdrágább lehet. Külföldön egy baleset, betegség, poggyászkár, autó lerobbanása vagy kórházi kezelés költségei szinte megfizethetetlenek biztosítás nélkül. Utasbiztosítást akár már napi 161 Ft-ért köthet. Ennyit biztosan megér önnek családja és saját biztonsága. CLB - Kössön biztosítást okosan! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek