Saját pénze lesz Tokaj-Hegyaljának

  Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. Aki dukáttal fizet, kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.

  „A helyi pénz erősíti a közösséget, az összetartozás érzését adja, és arra ösztönöz, hogy a Hegyalján megkeresett pénzt itt is költsük el" – fogalmazott a Helyi Híradók kérdésére Tatárka József, Mád polgármestere, írja a turizmusonline.hu. A polgármester szerint a dukátban bátran megbízhatnak a kereskedők és a vásárlók egyaránt, mivel előállítását és kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. A bankók névértéke a forint címleteinek megfelelően 500-tól 20 ezerig terjed, a váltás pedig egy az egyben zajlik majd.

   

  Fotó: Csikesz Mariann

  Az elnevezésről korábban az érintett polgármesterek szavazhattak. A Tokaj Pénze, a Rákóczi korona és tokaji tallér volt a dukát mellett a többi lehetőség, a nagy többség azonban ez utóbbira voksolt. Történelmi alapja is van ennek a névnek, hiszen a Rákóczi-szabadságharc idején használtak Hegyalján saját pénzt, ezek között a Dukát volt a legértékesebb. A bankókat a környék fontos történelmi személyiségei, tájai és épületei díszítik.

  A következő hónapokban várhatóan a régió minden településén nyílnak majd irodák, ahol dukátot lehet vásárolni vagy forintra visszaváltani. Mádon már kijelölték a váltó helyét és a tervek szerint nyáron életre kelhet a helyi pénz.

  A dukát azonban akkor tölti be igazán a szerepét, ha nem csupán a forint alternatívája lesz, hanem a használata előnyökkel is jár. Minden vállalkozóval, elfogadó hellyel olyan szerződést próbálunk kötni, amiben legalább öt százalékos kedvezményt adnak a dukáttal fizetőknek – emelte ki Mád polgármestere.

  A hegyaljai turisztikai szolgáltatók abban bíznak, hogy az ország más pontjain már jó ideje működő és sikeres helyi fizetőeszköz náluk is megmutatja gazdaságélénkítő hatását. Sopronban a kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai korona, a balatoni régióban pedig a balatoni korona látja el ezt a szerepet. A mádi polgármester szerint az önkormányzatok azzal is segíthetik a helyi pénz elterjesztését, ha a helyi pályázatokon az elnyerhető összegek egy részét ebben fizetik ki a nyerteseknek

  Az új fizetőeszközzel kapcsolatos hivatalos ügyeket a Hajdúnánási Holding Zrt. intézi majd és a Tokaj-hegyaljai települések külön-külön állapodnak meg a céggel annak használatról.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!