Ez mind ingyen lesz márciusban: programok Pécstől Bécsig

Pécsett a csokoládéról, Egerben a pálinkáról szól minden márciusban. Bécsben hangulatos húsvéti vásárokon andaloghatunk, Amszterdamban izgalmas tornyokba mászhatunk fel. És ami a legjobb: mindezt teljesen ingyen tehetjük!

 

Márciusban sem lesz hiány ingyenes programokból, tervezzünk akár belföldi, akár külföldi utat ebben a hónapban. Csoki, pálinka, húsvéti tojások és tornyok várják!

Belföld: Pécs és Eger

Ezt a programot az édesszájúak fogják igazán imádni: Pécsen, a Zsolnay-negyedben ugyanis csokoládé karnevált tartanak március 5-én és 6-án. A részvétel a rendezvényen ingyenes, kizárólag a kísérőprogramokra (csokivarázs élményvacsora és nagykoncert) kell jegyet váltani. "Az ország minden részéből érkező csokoládék kiállításán és vásárán az érdeklődők személyesen találkozhatnak a magyar kézműves manufaktúrák csokoládékészítőivel, és vásárolhatnak rengeteg különleges csokoládéból" – olvasható a rendezvény honlapján.

Csokit kóstoló kislány Galéria: Márciusi ingyenes úti tippekFotó: Kathryn Scott Osler / Europress / Getty

A hétvége folyamán készül majd Zsolnay-mintás csokoládé mozaik, a gyerekeknek lesz csokis játszóház és mesesarok, a felnőtteket pedig szakmai előadásokkal várják. De neves csokoládékészítővel, csokibloggerrel és dietetikussal is hallgathatunk majd beszélgetéseket. A naponta háromszor látható bonbonkészítő bemutatón kóstolni is lehet, a csokoládépapír-kiállításon pedig különleges csomagolásokat láthatunk távoli országokból és letűnt korokból.

Aki a csokinál keményebb drogra vágyik, az bátran vegye az irányt Eger felé, ahol pálinkafesztivált tartanak március 11-én és 12-én. Az Agria Park díszkertjében több, országosan ismert főzde pálinkáját is meg lehet majd kóstolni. A klasszikus ízek mellett olyan érdekességeket is találhatunk, mint mondjuk a sütőtök párlat. A fesztiválon ingyen látogathatunk majd koncerteket, március 11-én, pénteken 18.30-tól például a Pannonia All Stars Ska Orchestra lép fel.

Külföld: Bécs és Amszterdam

A bécsi adventi vásárokra évről-évre szinte csak úgy özönlenek a magyar turisták. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy hasonló hangulatú vásárokat tartanak az osztrák fővárosban húsvét előtt is. Aki tehát nem akar jövő télig várni, menjen el már most vásározni Bécsbe – nézelődni mindegyikben ingyen lehet. A legtöbb vásár hagyományos húsvéti díszekkel, művészi díszítésű tojásokkal, ínyencségekkel és zenei programmal várja a látogatókat szinte egész márciusban. (A pontos nyitva tartásokat lásd a keretesben.)

Díszes tojások a Freyungon Galéria: Márciusi ingyenes úti tippekFotó: Bencze Csilla / Travelo

A schönbrunni kastélynál rendezik meg minden évben a legszebb húsvéti vásárt, ahol hatvan kiállító portékáiból válogathatunk. A felnőtteket dzsesszkoncerttel, a gyerekeket húsvéti marcipánnyúl-készítő műhellyel és tojásvadászattal várják. Az óvárosi Freyungon megrendezett húsvéti vásáron pedig Európa legnagyobb, kereken 40 ezer festett húsvéti tojásból álló tojáshegye tornyosul. Emellett a gyerekeket barkácsműhely, bábjáték, valamint egy nyúlól várja itt. Az Am Hof kézműves vásárán pedig díszes tojásokat, virágkompozíciókat és más dekor termékeket lehet látni és persze vásárolni. Húsvét vasárnapján, március 27-én a Práterben élőzene, bábszínház, kreatív barkácsolás és ügyességi játékok várják a családokat.

Bécs húsvéti vásárai
Húsvéti vásár a Schönbrunni kastélynál
2016. március 9-től 29-ig, naponta 10-18 óráig, további infó itt.
Altwiener Ostermarkt - hagyományőrző bécsi húsvéti vásár a Freyungon
2016. március 11-től 28-ig, naponta 10-19.30 óráig, további infó itt.
Kézműves vásár az Am Hof téren
2016. március 11-től 28-ig, H-Cs 11-20 óráig, P-V & ünnepnapokon 10-20 óráig, további infó itt.
Húsvéti ünnepség a Práterben
2016. március 27-én 11 órától, további infó itt.
Forrás: Wien.info.hu

Március 12-én és 13-án tartják Amszterdamban a 24H elnevezésű programsorozat következő állomását. Ennek lényege, hogy egy-egy hétvégét a város különböző negyedeinek szentelnek, hogy az ott lakók és a turisták egyaránt egy új arcát ismerhessék meg az adott környéknek. Márciusban a nyugati részek kerülnek reflektorfénybe a 24H:West keretében. A fizetős programok mellett nagyon sok ingyenes lehetőség is van ilyenkor: például indulhatunk éjszakai street art túrára, vagy éppen két keréken fedezhetjük fel a negyed utcai művészetét. A kínálat nagyon sokszínű, az ecetes uborkagyár látogatástól a lassúsági bringaversenyig mindenféle programon részt lehet venni ezen a hétvégén.

A korábbi évek nagy sikere miatt idén is megrendezik Amszterdamban a tornyok nyílt napját. Március 19-én délelőtt tíz és délután négy óra között az érdeklődők ingyen mászhatják meg a város legizgalmasabb magaslatait. A résztvevő tornyok listája itt található, köztük több érdekes is van, a kínálat pedig a régi templomtoronytól egészen a modern, körpanorámás sky barig terjed.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek