Öt tipp, ha unja a klasszikus fapados célpontokat

Brüsszel helyett Bruges, London helyett Brighton, Madrid helyett Toledo, Róma helyett Orvieto, Berlin helyett Potsdam. Úti tippek, ha a fapadossal elérhető nagyvárosokat már kipipálta, és inkább kisebb városokat fedezne fel idén tavasszal.

Szívesen elutazna egy városnézős hosszú hétvégére idén tavasszal, de a Budapestről fapadossal elérhető nagyvárosokat már mind látta? Megmutatjuk, melyek a legjobb helyek, amiket az olyan klasszikus fapados célpontokból, mint London, Madrid, Brüsszel, Róma vagy Berlin, könnyen és olcsón elérhetnek tömegközlekedési eszközökkel.

Brüsszel helyett Bruges

Ide jár Budapestről fapados: Brüsszel, Charleroi (Ryanair, Wizz Air)

Hogyan juthatok el ide? Bruges-be a legegyszerűbben a Flibco nevű cég transzferbuszával juthatunk át, a jegyárak elővétel esetén öt eurónál kezdődnek. Az út kb. két órát vesz igénybe, a buszok kényelmesek, wifi is van rajtuk.

Bruges főtere
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: mimi / Travelo.hu

Miért érdemes ide kiruccanni? Bruges – vagy Brugge, ahogyan a helyiek hívják – hangulata a rengeteg turista ellenére is annyira magával ragadó, hogy valljuk: egyszer mindenkinek el kell jönni ide. A parádésan felújított középkori utcákon sétálni olyan, mintha a megelevenedett múltba tennénk kirándulást. A város több remek múzeummal is rendelkezik, és bár nagyon nem olcsón, mégis jókat ehetünk-ihatunk a hangulatos éttermekben. Az édességrajongók pedig számtalan csoki-, bonbon- és cukorkaüzletben élhetik ki magukat.

Bonbon és csatorna
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: mimi / Travelo.hu

Mérete miatt a turisták általában egy napot szoktak Bruges-re szánni, de mi akár két-három napig is ellettünk volna itt. Városnézéshez hasznos infókat és a legjobb éttermek neveit korábbi cikkünkben találják.

Madrid helyett Toledo

Ide jár Budapestről fapados: Madrid, Barajas (Ryanair, Wizz Air)

Hogyan juthatok el ide? A reptérről közlekedő 203-as számú, expressz busszal, ha nincs csúcsforgalom, kb. fél óra alatt az Atocha pályaudvaron lehetnek. Itt nézzék meg a cuki teknősöket, aztán váltsanak jegyet az "Avant" nevű gyorsvonatra, amivel fél óra alatt Toledóban vannak.

Miért érdemes ide kiruccanni? Már maga az érkezés is élményszámba megy a mór építészet stílusjegyeire emlékeztető toledói pályaudvarra. Innen taxival, busszal vagy gyalogosan juthatunk el a közeli dombot koronázó városba. Alapvetően nem kell a sétától megrettenni, de ha gurulós bőrönddel érkeznek, a szintkülönbségek miatt mi a taxis megoldást ajánlanánk. A látnivalók közül a katedrálist, az Alcázart, El Greco házát (szombat délutánonként a belépés ingyenes!), az egyetlen fennmaradt mecsetet (Mezquita Cristo de la Luz) és a piacot (Mercado San Agustin) érdemes megnézni.

Toledo, Alcazar
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Northfoto

Utóbbit ne klasszikus piacként, hanem többszintes gasztro mennyországként képzeljék el, különböző tapasokat, sajtokat, péksüteményeket, kézműves burgereket, ázsiai specialitásokat kínáló pultokkal, és egy hangulatos tetőterasszal, ahol kávézni vagy koktélozni lehet. És ha már a gasztronómiánál tartunk: Toledo híres mennyei marcipánjáról és omlós marcipános süteményeiről. Ezeket feltétlenül kóstolják meg! Mi az El Café de Las Monjasban kóstoltuk őket, a helyet garantáltan felismerik majd a kirakatban sütit készítő apácababák miatt.

Róma helyett Orvieto

Ide jár Budapestről fapados: Róma, Ciampino (Ryanair), Róma Fiumicino (Wizz Air)

Hogyan juthatok el ide? Ciampinóról busszal, Fiumicinóról vonattal a legegyszerűbb bejutni Rómába. A Tiburtina pályaudvarról a Firenze felé tartó vonattal, egy óra alatt juthatnak el Orvietóba. A vasútállomásról sikló közlekedik az óváros felé.

Orvieto
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Northfoto

Miért érdemes ide kiruccanni? Umbria régió legalább olyan szép, mint Toszkána, csak talán kevesebben ismerik. Orvieto elbűvölő városa egy vulkanikus eredetű sziklára épült. Különlegessége az a mintegy háromezer évvel ezelőtt sziklába vájt föld alatti labirintusrendszer, melyet az etruszkok készítettek, feltehetően menekülő útvonalként, búvóhelyként a város nemesei számára. A föld alatti utcahálózat ma látogatható, itt találnak róla bővebb infókat. Érdekes még a gazdagon díszített dóm, mely Michelangelót is megihlette, és a 14. századból származó Albornoz erőd is.

Berlin helyett Potsdam

Ide jár Budapestről fapados: Berlin, Schoenefeld (EasyJet, Ryanair – 2016 október végétől)

Hogyan juthatok el ide? Potsdam Berlintől mintegy negyven kilométerre található, tömegközlekedéssel pofonegyszerűen megközelíthető. A Regional Express névre hallgató vonatok 25 perc alatt, a 7-es S-Bahn vonal pedig negyven perc alatt teszi meg a távot. Mindkettő az Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstraße, Berlin Hauptbahnhof, Zoologischer Garten állomásokon áll meg a városon belül.

Potsdam, Sanssouci kastély
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Boris Breytman / Northfoto

Miért érdemes ide kiruccanni? A legnagyobb attrakciót a porosz királyok egykori rezidenciája, a Sanssouci kastély, és annak további kastélyokat rejtő kertje jelenti. (A potsdami főpályaudvarról a 695-ös busszal tudunk ide eljutni.) A porosz Versailles-ként emlegetett épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek 1990-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének listájára. Neve onnan ered, hogy Nagy Frigyes azért építette, hogy a problémáktól és a nyüzsgéstől elvonulva pihenhessen – franciául a Sans souci azt jelenti, gondtalanul.

Bár kétségkívül belülről is szépek az itt található kastélyok, a kert még azoknál is jobban tetszett nekünk. A kedvencünk a gazdagon díszített, teázó emberalakokat ábrázoló Kínai teaház, ami a Sanssoucitól a Neues Palais felé vezető úton játékosan bukkan elő a fák közül. De a Sanssouci palota előtt található szökőkútnál elénk táruló látványt sem felejti el egy könnyen az ember.

Holland negyed, Potsdam
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Axel Hindemith / Wikipedia

De Potsdamban nem csak a kastélyok érdekesek: az óvárosban hangulatos sétálóutcán múlathatjuk az időt, a holland negyedben (Holländisches Viertel) pedig olyan érzésünk lesz, mintha hirtelen tényleg ugrottunk volna egy országot.

London helyett Brighton

Ide jár Budapestről fapados: London Luton (Wizz Air), London Stansted (Ryanair), London Gatwick (Easyjet)

Hogyan juthatok el ide? Brightonba, a helyiek körében is népszerű üdülőhelyre a legegyszerűbb a londoni Victoria vasútállomásról ötven perc alatt kivonatozni. A menettérti jegy ára 30 font körül van, de elővételben, csúcsidőn kívül fele ennyiért is megúszhatjuk.

Brighton
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

Miért érdemes ide kiruccanni? Például, hogy megcsodáljuk a 18-19. századi épületeket – ha erre járnak, az orientális jegyeket magán viselő Királyi Pavilont ne hagyják ki. Érdekes lehet még az ingyenes Booth Természetrajzi Múzeum, ami egy több mint félmillió fajt felvonultató, Viktória-korabeli állatgyűjtemény.

A finom halételek talán nyújtanak némi vigaszt, ha rossz az idő
Galéria: Fapadossal kisvárosokba
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

És persze, ha az időjárás is úgy akarja, a tengerparton is pihenhetünk, vagy akár hajókirándulásra indulhatunk innen. Ha pedig mégsem akarja úgy, vigasztaljuk meg magunkat az erre kapható finom tengeri herkentyűkkel.

Címlap: Toledo (Chensiyuan/Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek