Zsebre vágható tojástérkép lett Magyarország legkreatívabb projektje

Az EggMap-et választották a Highlights of Hungary szavazói a 2015 legjobb projektjének. Mozgássérült gyerekek által is használható játszótéri eszköz, Kéktúra-pecsételődobozok, egy fesztivál és egy somlói borászat is szerepel 2015 legjobb hazai projektjei között.

A kreatív szektor értékmenedzsmentjével foglalkozó Super Channel által immár harmadik alkalommal rendezte meg a hazai kreatív projektek seregszemléjét. A kurátorok által kiválasztott ötvenhárom jelöltből került ki az a tíz közönségdíjas, akikre a szavazási időszak alatt több mint tízezren voksoltak.

2015 legkreatívabb projektjének a magyar közönség az EggMapet választotta. Sátor Dénes és Sátor Tamás közös munkája egy olyan városi térkép, amely a digitális megoldásokkal szemben offline megoldást kínál, ám szó szerint tenyérnyi helyen is elfér, és az időjárás minden viszontagságának képes ellenállni.

EggMap: díjnyertes offline megoldásFotó: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

 

A tizedik helyezett Kreinbacher Birtok az egyre menőbb magyar gasztronómia és dizájn ideális kombinációja: a somlói borászat legfinomabb borait közép-európai szinten is egyedülálló környezetben lehet elfogyasztani. A kilencedik helyen a Miskolci Autista Alapítvány által létrehozott Maacraft végzett: a különleges alkotóműhelyben dizájnerek és autista fiatalok együtt hoznak létre rendkívül magas színvonalú termékeket, így bizonyítva azt, hogy az autizmussal élőkben rejlő kreativitást igenis ki lehet aknázni. A nyolcadik helyre a szülei megrázó szerelmi történetéből az év egyik legsikeresebb regényét író, majd pedig filmet készítő Gárdos Péter munkája, a Hajnali láz került.

A hetedik az a Bánkitó Fesztivál, amely a tökéletes bizonyíték arra, hogy egy minden ízében kulturális nyári fesztivál megszervezéséhez nincsen szükség százmilliókra. A hatodik helyezett egy különleges zenei kezdeményezés, a Művészetek Palotájában életre hívott Autizmusbarát Kakaókoncert lett, amely mind zenei felhozatalában, mind megvalósításában úgy lett kialakítva, hogy az autista gyermekek, testvéreik és szüleik egyaránt jól érezhessék magukat.

Akárcsak a lista hatodik pozíciója, az ötödik Midnight Music is a Budapesti Fesztiválzenekarhoz és Fischer Ivánhoz fűződik: az éjfél előtt fél órával kezdődő komolyzenei koncertsorozat célja, hogy a klasszikus zenét kimozdítsa megszokott környezetéből és közelebb hozza a fiatalokhoz. A dizájn mint az újítás eszköze jelenik meg a negyedik helyen végző Kéktúra pecsételődobozokban is, amelyeket Magyarország legnépszerűbb turistaútvonalán a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai állítottak fel, lehetőséget adva az egyedi pecsétek begyűjtésére a természetet szeretők számára.

A harmadik helyen A nagy DIY könyv zárt, amely nem csupán 2015 egyik legszebb nyomtatott könyve, de a Do It Yourself mozgalom hazai bibliája is, amelyben 21 hazai blogger lakberendezéssel kapcsolatos ötletei találhatóak. A második helyezett MagikMe az innovatív és társadalomtudatos dizájn remek példája. A Pillangó nevű libikókát mozgássérült gyerekek is tudják használni, a szülők által létrehozott projektet pedig már az UNICEF is felkarolta.

A Highlights of Hungary célja egy olyan platform létrehozása, amely szakmai alapokon áll, ám kategóriák nélkül, a nagyközönséget is bevonva ad színes képet a magyarországi kreatív szektor éves sikereiről és eredményeiről. A szervezők szándéka, hogy a sikerekből minél több jusson el a szélesebb közönséghez is, és minél nagyobb társadalmi bázisa legyen a kreatív szakmáknak.

Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében a jelöltek munkáiból márciusban kiállítás nyílik a Kossuth Lajos utca 14-16. szám alatti Projekt Galériában.

Az összes jelölt listája itt elérhető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek