Ünnepek egzotikus hajóutakon, pálmafák alatt

  Nem akarja itthon tölteni az ünnepeket, és inkább egy felejthetetlen hajóúttal ajándékozná meg a családot? A karácsonyi készülődés és stressz helyett inkább az utazás miatti izgalmakat választaná? Ezekre figyeljen, ha gyerekekkel készül hajóútra, hogy a nyaralás tényleg a lazulásról szóljon, és ne érjék meglepetések a fedélzeten!

  Egy családi hajóút nem tartozik az olcsó programok közé. Saját költségen kell eljutni a kikötőbe, és az illetékek, fakultatív programok is pluszpénzbe kerülnek (ezekre később kitérünk). Mellette szól azonban az, hogy elengedhetjük a karácsonyi stresszt, nem kell azon görcsölni, hogy kinek milyen ajándékot vegyünk, ráadásul tökéletes kényelemben pihenhetjük ki az év végi hajtást, valószínűleg 25 fok feletti hőmérsékleten.

  Hová utazzunk?

  A legkedveltebb "tél a nyárban" hajós desztinációk a Karib-tenger és a Perzsa-öböl, mondja Falb Ildikó, a Tensi utazási iroda hajózási szakreferatúrájának vezetője. "Amennyiben az ünnepi kikapcsolódás, az itthoni rutin felváltása valamilyen különleges ünnepléssel fontosabb szempont, mint a nyár, akkor a sokkal gyorsabban elérhető, anyagilag kisebb kihívást jelentő mediterrán karácsonyi és szilveszteri útvonalakat is szívesen ajánljuk".

  Ünnepi stressz? Az meg mi? Galéria: Ünnepi hajóutakFotó: Bloomberg / Europress / Getty

  A Mahart Tours Utazási Iroda a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjét ajánlja gyerekes családoknak, mivel az olaszországi kikötők - Genova, Savona -, a téli időszakban gépkocsival vagy repülővel, illetve a hajótársaságok által szervezett transzferjáratokkal is könnyen elérhetők. "A hajótársaságok az ünnepi időszakban a megszokott egyhetes hajózásokon kívül hosszabb, akár 10-14 napos utakat is ajánlanak, így mindkét ünnepet a tengeren tudja tölteni a család" - mondja Völgyi Fruzsina, az iroda szakértője. "A karácsony és szilveszter kiemelt időszaknak számít a hajózásban is, továbbá kevés hajó marad a téli időszakra a Földközi-tengeren, így érdemes jóval előre megtervezni és befoglalni a választott hajós utazást."

  A gyerekek sem fogják unni

  Ha gyerekekkel utazik, az eljutás a kikötőbe kritikus pont lehet. Repülőutaknál az átszállási idők viselhetik meg őket, ha kocsival utaznak, érdemes beiktatni egy pihenőt, akár egy napos megállással. Aggódik, hogy mivel köti le magát a gyerek a fedélzeten? Felesleges. A hajótársaságok teljes mértékben fel vannak készülve a gyermekes családok fogadására. A Mahart Tours kétévesnél idősebb gyerekeknek javasolja a hajós utazást. A fedélzeten a gyerekklubok három éves kortól várják a kicsiket, a játszóházak felügyelettel, képzett óvónőkkel működnek, így a szülők is lazíthatnak egy kicsit a hajózás alatt.

  Érdemes kihasználni a hajó szolgáltatásait (kültéri falmászás, medencék, animációs programok), és célszerű eleve olyan utat választani, amelynél több a tengeren töltött nap, tanácsolja Józsa Jetta, a Vista Utazási Irodák Kft. értékesítési vezetője. Véleménye szerint a mindennapos városnézés és a sok fakultatív program a kicsiknek kifejezetten fárasztó lehet. Ha belefér, keressünk olyan hajótársaságokat, amelyek gyermekbarát hajókat üzemeltetnek. Ilyenek pl. a Disney-hajók, ahol rengeteg tematikus gyerekprogram van.

  Mennyibe kerülnek?

  Egy egyhetes hajózás felnőtt akciós ára 300 eurótól kezdődik fejenként, de a kiemelt időszakokban, mint a karácsony, a szilveszter, a húsvét vagy a júliusi-augusztusi nyári időszak, ez a többszörösére is emelkedhet. Ugyanakkor mindig vannak kivételesen olcsón foglalható hajóutak is, a Mahart Tours szakértője pl. a Perzsa-öbölben vendégeskedő hajókat említi. A karácsonyi Costa hajóút 249 euróba kerül fejenként, a kikötői illeték nélkül.

  A szilveszteri buli egyik potenciális helyszíne lehet Galéria: Ünnepi hajóutakFotó: Bildagentur-Online/k.thomas / Northfoto

  A legtöbb hajótársaságnál a szállás ingyenes a 18 éven aluliak számára két felnőttel egy kabinban. Ez alól bizonyos útvonalaknál a szilveszteri hajóutak kivételt jelentenek. A kikötői illetéket viszont ki kell fizetni a gyerekeknek is, ez egy hétnapos mediterrán útnál utasonként kb. 130 euró.

  Kötelező borravaló és társai

  A hajótársaságok a beszálláskor általában pénzletétet kérnek (kb. 250-300 euró/kabin). Ezt az összeget vagy a bankkártyáján zárolják, vagy készpénzben kérik letétbe helyezni. A pénzletét az italfogyasztás, a kötelező borravaló, a fakultatív kirándulások, az extra költségek, extra fogyasztások, a fedélzeti boltokban történő vásárlások egy részére nyújt fedezetet.

  A hajóutak általában nem biztosítanak all inclusive szolgáltatást, ez csupán néhány kisebb, öt plusz és hatcsillagos hajótársaságra jellemző. A részvételi díj jellemzően bőséges teljes ellátást tartalmaz, a főétkezéseken kívül még napközben is kínálnak étkezési lehetőséget. Az árban azonban nincs benne a korlátlan italfogyasztás. Foglaláskor vagy beszálláskor rendelhet különböző italcsomagokat vagy "pohárbérleteket", amelyekkel gyakorlatilag „all inclusive" ellátássá teheti a szolgáltatást, mondja Falb Ildikó.

  Ha érez magában elég erőt, látogassa meg nyugodtan a fitnesztermeket - ezek a fedélzeti programok többségével, az animátorok által vezetett játékokkal, a tánctanfolyamokkal együtt stb., ingyenesek. Más a helyzet, ha részt akar venni bizonyos foglalkozásokon, a pilates-, aerobic- és jógaórákért kell valamennyit fizetni. A moziba (általában 3D- és 4D-s mozielőadásokról van szó) szintén kell jegyet venni. Arról, hogy mi mennyibe kerül a fedélzeten, a foglalásnál kaphat bővebb információt az utazási irodáktól.

  Először hajózik?

  Vigye magával az útlevelét is, akkor is, ha a hajóút csak az Európai Unió országait érinti!
  A legtöbb hajótársaság megköveteli, hogy az útlevél a hajóút befejezését követően még legalább jat hónapig érvényes legyen - a visszaérkezést követő minimum hat hónapra vonatkozóan.
  Értékeit, ékszereit, nagyobb összegű készpénzét hagyja a hajó széfjében.

  A már említett all inclusive szolgáltatást nyújtó 5*+ és 6*-os hajótársaságokon kívül fix költség a hajóút végén fizetendő szervízdíj, vagyis kötelező borravaló, ami kb. 9 euró naponta egy fő részére, és amit a hajótársaságok automatikusan terhelnek az utas számlájára. Nem tartalmazza az út alapára a kötelező útlemondási biztosítást, és a legtöbb esetben a wifi-használatot sem.

  A fakultatív programokat ki lehet hagyni, de nem érdemes Galéria: Ünnepi hajóutakFotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

  Ne vesszen el!

  A hajótársaságok a különböző kikötőkben saját szervezésű fakultatív programokat vagy transzfereket ajánlanak, amelyeken nem kötelező a részvétel. Ezek szintén meg tudják dobni a számla végösszegét, de valószínűleg akkor se jönne ki olcsóbban, ha egyénileg szervezne hasonló programokat, mivel ezekhez a transzfert is biztosítják. Városnéző túrák, strandok, snorkelezés stb. szerepel a választékban.

  Az egyénileg szervezett kirándulások, városlátogatások alkalmával mindig ügyeljen arra, hogy vigye magával szükséges úti okmányait, és a hajó indulási időpontja előtt legalább egy órával visszaérjen a hajóra. Sajnos nem fogják megvárni, ha elkésik. Persze ha nincs kedve kiszállni a kikötés időtartamára, a hajón is maradhat, ahol folyamatosak a programok.

  Ünnepi hangulat

  Karácsonykor és szilveszterkor ünnepi díszbe öltözik a hajó. Napközben minden a megszokott rendben működik, az ünnepnapokon gálavacsorát szolgálnak fel. Este megtelnek a bárok és a diszkók - ne csak fürdőruhát és kényelmes, városnéző szettet, hanem elegáns ruhát is csomagoljon! Az öreg rókák szerint a hajózás állítólag függőséget okoz, hiszen egy hét alatt akár 4-5 ország karácsonyi és újévi hangulatát is megismerheti úgy, hogy csak egyszer kell csomagolni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!