3+1 menő fekhely a természetben

Néha akár egy kiadós alvás is felérhet egy több napos nyaralással. Persze úgy az igazi a durmolás, ha jól előkészítjük hozzá a terepet. Megmutatjuk, milyen lehetőségek közül választhat a nagyvilágban az, aki igazán különleges helyen szeretné álomra hajtani a fejét. Menő fekhelyek következnek Izraeltől Ausztráliáig!

 

Aludni mindenki szeret. De mi történik, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy ideje nem szenteltünk elég figyelmet az alvás minőségének? Ha kimerültnek érzi magát, szemeljen ki egy különleges helyet a természetben, és iktasson be néhány estét, amikor rituálészerűen minden az alvásról szól! Higgye el: nem csak a teste, de a környezete is hálás lesz érte, ha végre kipiheni magát. Arról nem is beszélve, hogy nincs felszabadítóbb annál, mint elalvás előtt a csillagos eget látni, és hallgatni a természet izgalmas zajait.

1. Beduin tábor a sivatagban

Összeállításunkat kezdjük a legősibb alvóhelyek egyikével, egy beduin sátortáborral. Bár mára az izraeli beduinok nagy része már betelepült a nagyobb városokba és áttért a kozmopolita életmódra, sokan még ma is a törzsi életforma mellett teszik le a voksukat. Ennek köszönhetően még ma is találunk a Negev-sivatagban olyan sátortáborokat, amelyek eredete egészen az ókorba nyúlik vissza.

Galéria: 3+1 menő fekhely a természetbenFotó: Travelo



Ezeknek a táboroknak a többségében ma már éppolyan szívesen látják a turistákat, mint bármelyik szállodában, így ha igazán különleges helyen szeretnének aludni Izraelben, ide érdemes betérniük. Az egyik legérdekesebb tapasztalat egy beduinoknál eltöltött éjszaka után a racionális térkihasználásban rejlő sokszínűség: látni, hogyan alakul át élettel teli közösségi térré egyetlen mozdulattal az alacsony, hosszúkás sátrak sokasága. Nappal ugyanis a teve- és kecskeszőr sátorlapokat felhajtják, és így szellőztetik ki a fülledt sivatagi levegőt.

Ilyenkor előkerülnek a nomád tárgyi kultúra legérdekesebb vívmányai is, amiket a beduinok örömmel mutogatnak meg nekünk. Vannak olyan táborok is, ahol újrajátsszák az Ószövetség emblematikus történeteit, amibe a vendégeket is bevonják, így akár még a lepénysütésben is részt vehetünk „Sára" oldalán. Izgalmasan hangzik, igaz?

Travelo tipp

Mielőtt lefoglalja a szállását egy beduin táborban, mindenképp kérdezzen meg olyanokat, akik már aludtak ilyen helyen, vagy olvasson élménybeszámolókat ott járt utazóktól, hogy ne érje meglepetésként a nomád életmód, és hogy az ízlésének megfelelő helyet találjon! A Travelo az UP by El Al légitársaság és az Izraeli Turisztikai Minisztérium meghívására járt egy beduin táborban nemrég, az ott készült képeket a galériában találja. Ha hagyományos, szállodai kényelemre vágyik, keressen utazási irodai partnereink ajánlatai között itt! Ha pedig bérelt autóval készül bejárni az országot, ezeket a tippeket olvassa el!

2. Lakóhajó Amszterdam csatornáin

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy ki vesz pár hét (hónap, év?) szabadságot és szerepet cserél valakivel a világ egy jobbnak vélt szegletén. Nem is hinnék, hogy a csatornákkal barázdált Amszterdamban ezt milyen könnyű megtenni! Lassacskán egész rajongótábora alakul ki azoknak, akik lakóhajót bérelnek, és Amszterdam vizeire költöznek néhány hétre, hogy maguk mögött hagyják a stresszes, álmatlan otthoni éjszakákat.

Galéria: 3+1 menő fekhely a természetbenFotó: Josef F. Stuefer / Europress / Getty



Ez egy olyan különleges formája a városnézésnek, amit nehéz lenne bármi máshoz hasonlítani. Képzelje csak el: útnak indul a házával, és a csatornákon csordogálva ott köt ki, ahol csak kedve tartja. Legalább olyan nagyvilági érzés lehet, mint a Fel! című rajzfilmben a léggömbökre kötött házzal járni a világot.

A lakóhajókra ráadásul még hajóvezetői engedély sem szükséges, így bátran összepakolhatja az egész családot és nekivághatnak a nagy kalandnak. A legjobb, ha Loosdrechnél, vagy az utrechti Nieuwegeinnél szállnak vízre, innen ugyanis déli és északi irányba is indulhatunk Amszterdamtól.

Ha ön is szívesen bérelne egy menő lakóhajót, ide kattintva egy csomó lehetőséget talál. Ha viszont inkább a tengerpartra vágyik, elképesztő lakókapszulákat talál az Amszterdam keleti részén elterülő IJburg kerületben, amiket már csak művészeti értékük miatt is érdemes felkeresni.

3. Glamping Melbourne tetején

Ha mindig is izgatták a szürreális helyszínek, mutatunk egy műfajt, amit önnek találtak ki. Talán hallott már a kempingezést újraértelmező glampingezésről, aminek röviden annyi a lényege, hogy a kempingezésről lecsupaszít mindent, amitől sokan ódzkodnak és egy felturbózott, luxusváltozatban tálalja újra a dolgot.

Galéria: 3+1 menő fekhely a természetbenFotó: St. Jerome's - The Hotel



Az egyik legextrémebb glamping épp a nyáron nyitott meg St. Jerome Hotel néven Ausztráliában, a Melbourne Center tetején. Egészen abszurd elképzelésnek tűnik, mégis működni látszik a luxuskategóriás sátortábor egy felhőkarcoló tetején, ahonnan az egész várost belátni, miközben kizárólag olyan tárgyak és programok vesznek körül minket, amik a természetközeliséget imitálják. A több méteres, fűthető sátrak simán versenyre kelhetnének bármilyen ötcsillagos hotelszobával: itt a reggelire bekészített piknikkosarak, és a tai chi órák még a legalapvetőbb szolgáltatások közé tartoznak.

Néhány glampinget már itthon is talál, de ha inkább külföldre menne, Melbourne viszont túl messze van, ugorjon át Szlovéniába, ahol az ország első glampingjét mi is leteszteltük, és meg kell mondanunk: imádtuk.

+1 Csillagles a saját kertünkben

Ha ugyan tetszettek az előző tippek, de épp az időszűke miatt nincs idejük egy kiadós alvásra sem, nemhogy egy hosszabb utazásra, dobják fel a hétköznapokat egy különleges, kertben töltött éjszakával! Biztosan találnak egy régi sátrat a padláson, verjék fel az udvaron, szerelkezzenek fel az elmaradhatatlan tábori kellékekkel (zseblámpa, hálózsák, szúnyogriasztó), dőljenek hátra és kémleljék a csillagos égboltot! Higgyék el, sokkal könnyebben elnyomja majd önöket az álom, mint a fülledt szobában a tévét kapcsolgatva. Ráadásul bizonyított tény, hogy a friss levegőn való alvás jót tesz a szervezetnek is.

Galéria: 3+1 menő fekhely a természetben

Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek