Gáz, víz, villany - lakásbiztonsági tippek utazóknak

Murphy törvénye bizony az utazókra is áll: ami elromolhat otthon, amíg mi épp az álomnyaralásunk kellős közepén járunk, az el is fog romlani. Nem akarjuk a falra festeni az ördögöt, de jobb minden eshetőségre felkészülni, mint arra hazaérni, hogy a lakásunkat kipakolták, vagy elárasztotta a víz egy nyitva felejtett csap miatt. Adunk néhány tippet, hogy ne árnyékolhassák be az útjukat hasonló katasztrófák.

Sokan azt hiszik, minden a profi riasztón múlik, ezért nyugodtan hátradőlnek, miután beszereltették, és nem tesznek további biztonsági intézkedéseket. Azok pedig, akik nem tudnak beruházni rá, legyintenek egyet, hogy „akkor már úgyis mindegy". Elhatároztuk hát, hogy eloszlatjuk a tévhiteket: néhány egyszerű – ámde kulcsfontosságú – lépéssel is megelőzhető a baj.

Ne hívja fel a figyelmet arra, hogy nincs otthon!

Mindig az a leginkább gyanús, amit épp a gyanú elterelése céljából eszelünk ki. Lehetőleg ne hagyja lehúzva a redőnyt napokig, csak azért, hogy ne lehessen belátni az üres lakásba – hacsak nem egyébként is ez a szokása –, mert ennél jobban semmivel sem hívhatná fel a figyelmet arra, hogy nincs otthon senki.

Fotó: Bányászlány / Indafotó

Ugyanez a helyzet a lámpákkal. Jó trükknek tűnhet felkapcsolva hagyni a villanyt az utcára/gangra néző szobában, de sokkal feltűnőbb, hogy ugyanaz a lámpa ég éjjel-nappal, mintha egyáltalán fel sem kapcsolták volna. Ha már mindenképp a fénytechnikánál maradna, szerezzen be inkább egy vezérlőt, ami egy előre beállított program szerint meghatározott időnként fel- és lekapcsolja a villanyt a különböző helyiségekben.

Ne hagyja otthon kedvencét!

Még akkor sem szerencsés egyedül hagyni a háziállatunkat, ha valakit megkérünk, hogy időnként menjen át megetetni. A köztes idő alatt ugyanis fogalmunk sincs, mi történik vele, ez pedig egy kutya esetében nem csak azzal járhat, hogy szétszedi a lakást, de unalmában az egész szomszédságot is riadóztatni fogja, hogy nincsenek otthon a gazdái.

Fotó: Nathan O'Nions / flickr

Vagyis ha teheti, vigye magával őt is, vagy költöztesse át valakihez az utazás idejére. Ha egyikre sincs lehetősége, léteznek direkt erre a célra fenntartott kutyapanziók és kutyanapközik is, ahol szívesen fogadják az otthon maradt ebeket.

Legyen valaki, aki néha rá tud nézni a lakásra!

Minél hosszabb időre utazunk el, annál fontosabb, hogy a potenciális betörők lássák, van mozgás a lakás körül és nincs teljesen elhagyatva. A degeszre tömött postaláda a legárulkodóbb jelek egyike, ezért mindenképpen kérjünk meg valakit, hogy ürítse ki. Azonban ha különböző személyeket kérünk meg a kutyaetetésre, a locsolásra és az egyéb teendőkre, mindannyian tudjanak a másikról, nehogy véletlenül egymásra hívják a rendőrséget.

A klasszikus hármas

Mindenki tudja, mégsem árt emlékeztetnünk magunkat, hogy indulás előtt el kell zárni a gázt, a villanyt és a vizet. Az utóbbi kettőnek sokan nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, pedig bizony elég kellemetlen lenne egyszer arra hazaérni, hogy eláztattuk az alattunk lévő lakást, vagy hogy kigyulladtak a vezetékek a falban.

Fotó: rhodesj / flickr

Érdemes kihúzni a tévét és a számítógépet is a konnektorból, mert ezzel is csökkenthetjük egy esetleges elektromos tűz keletkezését, ezek az eszközök ráadásul még készenléti állapotukban is rengeteg energiát fogyasztanak.

Ne adjon zöld utat az illetéktelen behatolóknak!

Ma, a közösségi média korában erős az igényünk, hogy minden élményünket megosszuk az ismerőseinkkel, ezért ahogy megérkezünk az adott országba, már a reptéren, de legkésőbb a szállodába érve lecsapunk az első ingyenes WiFi-kapcsolatra és már csekkolunk is be a Swarmon, vagy posztoljuk az első szelfit a Facebookra. Sajnos kevés nagyobb botorságot tehetnénk ennél, ugyanis ezzel gyakorlatilag zöld lámpát mutatunk annak, aki már korábban kiszemelte a lakásunkat és csak a megfelelő alkalomra várt, hogy betörjön.

Fotó: Matej Divizna

Kétszer is gondoljuk meg tehát, hogy nem ér-e rá majd otthonról feltölteni a külföldön készült fotókat a netre, vagy hogy feltétlenül szükséges-e már hónapokkal előre, a jegyvételkor világgá kürtölni, hogy ekkor és ekkor utazunk x hétre a világ másik felére. Az adatvédelmi beállításokkal elméletileg korlátozni tudjuk a megosztásaink nyilvánosságát, tehát bízhatunk abban, hogy az az információ, amit csak a barátainkkal osztunk meg, az nem jut illetéktelenek tudtára, de talán már eleget hallottunk a különböző visszaélésekről ahhoz, hogy ne bízzunk meg feltétel nélkül az internetben.

Ne saját magát próbálja átverni!

Amikor minden ravaszságunkat latba vetve megpróbáljuk elrejteni féltve őrzött értékeinket, mindig gondolkodjunk egy betörő fejével és ne a saját eszünkön próbáljunk túljárni. (Itt megállnánk egy pillanatra és felhívnánk a figyelmet arra, hogy komoly értékeket és pénzösszegeket lehetőleg soha ne tartsunk otthon!)

Fotó: Thomas Trutschel / Europress / Getty

Ha eszünkbe jutott a filmekből jól ismert párnahuzatos trükk, feltehetően rajtunk kívül még további több százezer embernek is, akik szintén látták ezeket a filmeket, úgyhogy találjunk ki egy jobb rejtekhelyet! Ugyanígy ne rejtsük a pótkulcsot a lábtörlő alá, vagy közvetlenül a bejárati ajtó melletti ablakpárkányon árválkodó közel s távol egyetlen virágcserépbe, inkább menjünk biztosra, és adjuk oda annak, akire rábízzuk a lakást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek