Ingyenes lavinatanfolyamok Ausztriában

  Ingyenes lavinatanfolyamok Ausztriában

  Tanfolyamot indítottak az osztrák hegyimentők a veszélyes lavinahelyzet miatt Vorarlberg és Tirol tartományokban - írja az MTI.

  A biztonságos téli sportolást népszerűsítő osztrák szervezet, a SAAC 1998 óta évente csaknem hus

  Fotó: Andre Charland / flickr

  zonöt-harminc ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak pedig eddig összesen több mint tizenhatezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a pályán síelőkre és a snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17-én és 18-án, majd január, illetve február végén és március 15-től lesznek. A hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamok ingyenesek, ezért nem kötelező, de ajánlott előre bejelentkezni, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek.

   

  A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban pedig a hétvége óta az ötös skálán négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók. A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelő, Tirolban pedig két fiatal amerikai sportoló vesztette életét lavinaomlásban, Dél-Tirolban egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben pedig egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől.

  A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár fél nap alatt is megváltozhat, ezért elindulás előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is kérhetnek értesítést a hóhelyzetről, valamint ezen az internetes oldalon lavinafigyelő applikációt is letölthetnek a mobiltelefonjukra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!