Babakocsi kéne, vagy egy jó tipp? Kérjen a helyiektől!

Airbnb, Tripadvisor, NeighborGoods, Camp in my garden, Vayable - némelyik oldalról már hallott, de nem tudja, hogyan használhatná ki ön is a közösség erejét, amikor utazást tervez? Sharing economy gyorstalpaló.

2007 körül Párizsban nyaraltam a barátaimmal, szállásnak pedig egy olcsó hostel helyett egy kedves helyi pár lakását választottuk bázisul. A tulajdonosokat nem ismertük, a neten bukkantunk turisták számára kiadó lakásukra. Ismerőseink nem értették, miért vagyunk benne olyan biztosak, hogy a szállás díjának átutalását követően nem fognak eltűnni a tulajdonosok. Pedig tényleg nem tűntek el: az emailben megadott kód valóban nyitotta a bejárati ajtót, és két zseniális hetet töltöttünk meglehetősen olcsón a francia fővárosban.

 

Szállások és vélemények

 

Ez egy évvel az Airbnb megalapítása előtt még sokak számára furcsának hatott, ma viszont már magától értetődik, hogy a hotelek ajánlatai mellett az Airbnb kiadó lakásait is átböngésszük, ha szállásra van szükségünk. Sőt, a bevállalósabbak (vagy barátkozósabbak) mások kanapéján is kipihenhetik a városnézés fáradalmait a Couchsurfing közösségének köszönhetően, de akár lakást is cserélhetnek egy szimpatikus családdal pár hétre, esetleg sátorhelyet is bérelhetünek mások kertjében a Camp in my garden weboldal segítségével.

Fotó: Keith Beaty / Europress / GettyForrás: Travelo

 De a közösség erejét használjuk ki akkor is, amikor az utazás szervezése közben hotelekről, éttermekről, bárokról és látnivalókról szóló véleményeket olvasunk a Tripadvisoron, vagy a kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk Ongón.

Ráadásul, ma már messze nem csak szállásfoglalásra vagy információcserére alkalmas oldalakkal segítik egymást utazás közben az emberek. Van, ahol hasznos tárgyakat kérhetünk kölcsön, máshol a várost legjobban ismerő, privát idegenvezetőt keríthetünk magunknak.

 

Nehéz lenne elvinni a babakocsit? Kérjünk egyet kölcsön!

 

"Az egyik legerősebb, legjobban pörgő és legizgalmasabb helyi közösségi oldal a NeighborGoods, mely a használati tárgyak megosztására fókuszál. Eredetileg a kölcsönzési díjakból szerettek volna részesedni, aztán jobbat találtak ki, és a felhasználók hitelesítését tették fizetőssé.

Vagyis szigorúbban ellenőrzötté válhatunk a rendszerben, így nagyobb bizalommal adnak kölcsön nekünk valamit, vagy kölcsönöznek tőlünk. Neve ellenére a rendszer nem csak helyieknek szól, hanem például arra is használható, hogy egy környékre érkező turista kölcsönözzön/béreljen valamit pár napra, amit esetleg nem cipelne magával messziről. Mondjuk egy babakocsit" - írja az Urbanista.

Fotó: Mario Tama / Europress / GettyForrás: Travelo

 Szintén mások tárgyait kölcsönözhetjük ki a hagyományos kölcsönzői árak töredékéért a Zilokon is. Ráadásul könnyen lehet, hogy ha pár órára napernyőt vagy napozószéket bérelünk egy kedves helyitől, a tárgyak mellé pár jó tanácsot is kapunk tőle a legszebb partszakaszokról.

 

Hol találom a legjobb fej idegenvezetőt a városban?

 

Van, akinek elég, ha a többi turista Tripadvisoros és Foursquare-es élménybeszámolói alapján állítja össze magának a programot. Nekik a fenti oldalak mellett még a Spotted by Locals-t ajánljuk, ahol helyi erők mutatják be kedvenc helyeiket. De akkor sem kell a sokszor személytelen, nagylétszámú turistacsoportokhoz csatlakoznia, ha ön inkább az idegenvezetős városnézés híve.

Fotó: Chip Somodevilla / Europress / GettyForrás: Travelo

 A legjobb idegenvezetők és a legérdekesebb túrák megtalálásában segít a Vayable. Minden idegenvezetőnél egyből láthatjuk, hogy milyennek értékelik a korábbi utazók, érdemes-e vele megnézni a várost. Az oldal a legszimpatikusabb helyi idegenvezetők felderítése mellett arra is jó, hogy olyan különleges túrákról értesülhetünk, amit nagyobb cégek biztosan nem tartanak a kínálatukban - ilyen például Róma legjobb ár/érték arányú éttermeinek felderítése a Monteverde negyedben. Ha a Vayable nem elég, hasonlót tud a Local Guiding is.

Folytatjuk!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek