Téged is ingyen gyógyít a londoni orvos!

Utazás előtt igényelj EHIC-kártyát, hogy Európában bárhol gyógyulhass, ha megbetegszel út közben. De lehet, hogy ingyen utasbiztosításod is van, nézd meg bankkártyád feltételeit.

Tudtad, kedves Olvasó, hogy neked is jár egy (javarészt) ingyenes orvosi ellátást biztosító kártya, ha Európába utazol? Az EU-állampolgároknak ugyanis minden tagországban ugyanolyan orvosi ellátás jár, mint az adott ország polgárainak: ha nekik ingyenes, akkor nekünk is, turistaként. Ehhez azonban szükségünk van a TAJ-kártya páneurópai változatára, az európai egészségbiztosítási (EHIC) kártyára.

Fotó: Európai Parlament

Nagyon hasznos kis plasztiklap ez, mellyel számos országban (például Nagy-Britanniában) ingyenesen gyógyítják bokaficamunkat, más országokban azonban a helyiekhez hasonlóan nekünk is ki kell fizetnünk a vizitdíjat, esetleg megelőlegeznünk a kezelés költségeit (például Franciaországban). Emiatt aztán az EHIC kártya mellé is érdemes utasbiztosítást kötnünk, pláne, hogy az EHIC kártyát hiába lobogtatjuk, ha mondjuk a poggyászunkban esett kár. Az EHIC kártyát az OEP-től kérhetjük ingyenesen, postán vagy személyesen is. A kiállítástól számított 3 évig érvényes.

Ha gyakran utazunk, lehet, hogy érdemes éves utasbiztosítást kötni: ez egész év során valamennyi külföldi utunkra érvényes, és nem kell azon aggódnunk péntek este, hogy a hétvégi kiruccanás előtt elfelejtettünk BBP-t (betegség- baleset- és poggyászbiztosítást) kötni. De még az utolsó pillanatban, mobilon vagy online is tudunk biztosítást kötni, ha eszünkbe jut.

Biztosításkötés előtt érdemes megnézni, hátha már rendelkezünk ingyenes utasbiztosítással. Sok bank például ingyenesen adja ezt egyes bankkártyáihoz. Az Erste dombornyomott kártyáihoz, így a WizzAir Hitelkártyához is ingyenes Union utasbiztosítás jár, mely 30 napnál rövidebb, európai és Európán kívüli utakra is érvényes, egészen a kártya lejáratának napjáig. A biztosítási összegek a kártya típusától függnek, standard kártyáknál például csak a poggyász sérülését fizetik, business kártyáknál a késedelmét is. Fontos tudni azonban, hogy ez a biztosítás nem érvényes síelésre, bungee jumpingra és hasonló veszélyes sportokra - ha ilyesmit tervezünk, kössünk külön biztosítást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek