Romániában a legolcsóbb taxizni

Túl korán indul a gép, túl sok a csomag, vagy túl késő van, ezért nem marad más hátra, taxit hívunk. Persze nem mindegy, hogy Európa melyik pontján, mekkora tarifáért tesszük ezt. Egy kalkulátor segíthet kimatekolni.

 

Utánanéztünk a különböző országok árszínvonal összehasonlításában verhetetlen Numbeo.com-on, hol éri meg taxiba ülni, és hol kell kétszer is meggondolni, mielőtt leintünk egy járgányt.

A Numbeo.com ugyanis egy olyan ingyenes online adatbázis, amelyből megtudhatjuk, hogy a világ különböző pontjain mennyibe kerül az élet, a lakhatás, milyen az egészségügyi ellátórendszer, a közlekedés, a bűnözési ráták és a környezetszennyezés mértéke. Vagy épp a taxizás.

 

Londonban 3 fontot kérnek el a beszállásért, kilométerenként pedig átszámítva 660 forintot kell fizetnünk a sofőrnek

Fotó: Northfoto


Persze a rendszer adatbázisa csak átlagokat mutat, taxis hiénák bárhol lehetnek, de összehasonlítási alapnak mindenesetre jó. Csak a példa kedvéért, ha rákeresünk a célváros nevére ezen az oldalon, automatikusan kiadja fővárosunk esetében forintban a beszállási 300 forintos alapdíjat, a kilométerenként fizetendő 200 forintos viteldíjat, és az egy teljes órán át várakozás díját, ami a kalkulátor szerint 3000 forintba kerül. És akkor most fejben bátran tegye hozzá mindenki a saját tapasztalatát.

Mindenesetre innentől kezdve faék egyszerűséggel szorzótáblaszerűen jeleníti meg az adatokat, hogy 5, 10 vagy 50 kilométeres távolságra, mekkora tarifáért cserébe furikáz el minket a taxisofőrünk.

A kalkulátor szerint Bécsben 1,3 eurós kilométerkénti viteldíjak vannak, a belgiumi Antwerpenben 1,9 eurós, Prágában 25 cseh koronát (durván 290 forintot), Koppenhágában 500 forintnak megfelelő dán koronát kérnek, és amíg Bordeaux-ban már csak 0,75 eurót kell fizetnünk 1 kilométernyi fuvarért, addig Zágrábban 5 kunát, azaz 200 forintot számolnak fel a horvát taxisok ugyanezért. A legolcsóbbnak azonban mégiscsak a Bukarestben cirkáló taxisok bizonyulnak, akik kilométerenként 1,4 román lejért, vagyis alig 90 forintért cserébe utaztatnak, és még a beszállási alapdíjat is ezért az összegért számítják

Persze a viteldíjak nemcsak a taxitársaságoktól, de van, ahol a napszaktól és a különböző besorolású útvonalaktól is függnek, így semmiképp ne számoljunk apróra pontos összeggel. Ha másra nem is, a kalkulátor arra mindenképp jó, hogy tudjuk, nagyjából mekkora összeget matekoljunk össze, ha egy idegen városban mindenképp taxizásra szorulunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek