Olvassa el a szabályokat, mielőtt túrázni indul a csáfordi tőzikésbe!

Február második felétől, a tavasz közeledtével rengetegen vonulnak ki a Soprontól mintegy 50 kilométerre található csáfordi tőzikés erdőbe, hogy megnézzék a védett növény virágba borulását. A kirándulóknak azonban az idén új szabályokat kell betartaniuk.

A korábbi évek tapasztalata, hogy mindig akadnak olyan látogatók, akik helytelen lábbeliben érkeznek, vagy egy fotó kedvéért letérnek a kijelölt útról, és letapossák a virágokat. A nemzeti park becslései szerint évente több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben, az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen, ezért van szükség a szigorúbb intézkedésekre – írják a Fertő Hanság Nemzeti Park szakemberei.

Fehér virágszőnyeg a tőzikés erdőbenForrás: Facebook / Fertő Hanság Nemzeti Park / Készítette: Véghelyi Eszter

Arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magasszárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha az sáros vagy vizes is – erre kell a vízálló lábbeli.

Aki letért a kijelölt útról, azt súlyosan megbüntetikForrás: Facebook / Fertő Hanság Nemzeti Park

Aki nem visel megfelelő öltözéket, annak el kell hagynia a területet, a kijelölt útról letérőket pedig akár 50 ezer forinttal is megbüntethetik a természetvédelmi őrök. A nemzeti park a tőzikés jövőjének biztosítása érdekében a tanösvény nyomvonalát is módosítani fogja, erre várhatóan a jövő évben kerül sor. Addig is, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai mellett a tanösvényen kihelyezett információs táblák segítik a terület bemutatását és a szabályok ismertetését.

A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik, becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja. Azok a látogatók, akik a terület értékeit inkább szakavatott vezető segítségével szeretnék megismerni, a nemzeti parknál tudnak bejelentkezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek