Nemzeti parkokat összekötő túraútvonal készült el Chilében

A 2800 kilométer hosszú, Puerto Montt városától a Horn-fokig tartó túraút ötlete a Tompkins Conservation alapítványtól származik, amelyet Douglas Tompkins amerikai milliárdos hozott létre. Az alapítvány tavaly hatalmas földterületet adományozott a chilei kormánynak, melynek segítségével létrejöhetett az a 17 nemzeti parkot összekötő hálózat, melyet most a túraútvonalon is végig lehet járni. Az utat La Ruta de los Parques de Patagonia névre keresztelték - adta hírül a BBC hírportálja.

A Torres del Paine hegylánc csúcsaiForrás: AFP/Martin Bernetti

Az új útvonal három létező turistautat foglal magába: a Déli utat, a Patagóniai csatornákat és a Világ vége nevűt. Bár a terület gyéren lakott, de a természetbarátok és túrázok köreiben híres a tavairól, folyóvizeiről, valamint gazdag növény- és állatvilágáról. Aki viszont nem ismeri annyira jól a vidéket, de szívesen neki indulna, annak a turistaút-hálózat weboldala közlekedési és szállástanácsokkal is szolgál, valamint megtalálható rajta több mint 50 GPS-alapú, letölthető rövidebb túra is.

Látkép nem messze Puerto Natales-től; chilei PatagoniaForrás: AFP/Martin Bernetti

Tompkins, a lelkes környezetvédő és sportszermárka-alapító 2015-ben vesztette életét kajakbalesetben Chilében. Az üzletember hatalmas földterületeket vásárolt meg Chile déli részén és Argentínában, hogy megvédje természeti kincseiket. Özvegye, Kristine McDivitt Tompkins tavaly márciusban írt alá szerződést a chilei kormánnyal, amelyben a földeket az országnak adományozta, hogy egy nagyjából Svájc méretű nemzetipark-hálózatot hozzanak rajtuk létre. Az alapítvány szerint a szerződés az "eddigi legnagyobb földadomány, amit magánszemély egy államnak tett".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek