Különlegesen díszített négyezer éves sírt nyitottak meg a turisták előtt Egyiptomban

Megnyitották a látogatók előtt az egyiptomi Szakkarában egy nagyhatalmú óbirodalmi főtisztviselő, Mehu vezír jó állapotban fennmaradt és gazdagon díszített sírját, amelyet még 1939-ben fedeztek fel egyiptomi régészek - írja az MTI.

A falakon látható jelenetek a főminisztert ábrázolják, amint az őserdőben vadászik vagy halászikForrás: AFP/Khaled Desouki

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács vezetője szerint ez az egyik legszebb sír a szakkarai nekropoliszban élénk színei és a falakon látható különleges jelenetek miatt. Az egyik legfurcsább képen krokodilok házasodnak össze egy teknős jelenlétében. Mehu 4300 évvel ezelőtt, az első fáraók korában élt, és I. Pepit (i.e. 2325-2150), az Óbirodalom VI. dinasztiájának harmadik fáraóját szolgálta a legmagasabb rangú tisztségviselőként. Sírkamrájának felirata szerint összesen 48 titulust viselt, a vezíré mellett például a királyi írnokét és a bírák vezetőjéét.

A lépcsős Dzsószer-piramistól mintegy 100 méterre fekvő hatalmas sírkomplexum egy hosszú folyosóból és hat sírkamrából áll, Mehun kívül itt temették el fiát, a 22 tisztséggel rendelkező Meri Re Ankhot és unokáját, Hetep Ka II-t is, neki 10 titulusát sorolják fel a hieroglifák. A korabeli nemesség tagjai közül csak keveseknek adatott meg az a kiváltság, hogy családtagjaikkal közös sírban nyugodhassanak.

Dzsószer fáraó 58 méter magas lépcsős piramisaForrás: Kingtut / Wikipedia

A falakon látható jelenetek a megboldogult főminisztert ábrázolják, amint az őserdőben vadászik vagy halászik. Más freskókon betakarítási vagy főzési munkákat, vagy épp akrobatikus táncokat örökítettek meg. Szakértők szerint ilyen jelenetek eddig nem voltak ismertek hasonló korú sírokból. Mehu vezír sírját a megnyitás előtt restaurálták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek