18 millió egy hétre, maradhat? – Ezek ma Európa legdrágább síterepei

Ha önmagában nem elég a síelés élménye, de luxusra és képeslapra illő helyszínre is vágyik, akkor az alábbi síparadicsomokat vegye célba. Nem lesz olcsó egyik sem, azt megígérjük. De még az is megeshet, hogy csúszás után Vilmos herceggel vagy George Clooney-val koccint majd. 

Courchevel 1850, Franciaország

Ennek a síparadicsomnak a glamúr és a gazdagság a szinonimái: nem ritka, hogy Ferrari áll a McDonald's elviteles sorában, és mögötte a legújabb Porschék sorakoznak. Hogyan szeretné a sült krumpliját? - kérdezi az eladó, mire a hölgy válasza: gyémántokkal. Mindez oroszul, hiszen nyílt titok, hogy ez az orosz ultragazdagok második otthona. Pénztárcáik felbukkanása miatt pedig itt az egekbe szöktek az árak.

Mert a helyzet az, hogy Courchevel 1850 névre keresztelt síparadicsomban akár egyetlen nap alatt is el lehet költeni egy egészen tisztességes vagyont. A brit Telegraph pl. arról ír, hogy egy luxus kunyhó egy hétre 50 000 angol fontba, átszámítva 18 millió forintba kerül, de ennyiért akár 12, 16 vagy 20 főre is lehet foglalni! Aztán persze, az árszínvonalhoz igazodva, kétezerötszáz euróért (800 ezer forint) Ferrari márkájú síléceket is kapni, és itt található a francia Alpok egyetlen hatcsillagos szállodája is. David Beckham, George Clooney illetve Vilmos herceg és Katalin is szívesen megfordulnak itt.

Kortárs szobrászati alkotás Courchevel főutcájánForrás: Pixabay

Az üdülőhelyen természetesen a világ legmenőbb divat-, ékszer- és sportszergyártói tartanak fenn márkaüzleteket. Ezenkívül szuperluxus-kabinok, Michelin-csillagos éttermek és exkluzív szórakozóhelyek töltik be a teret, de mégiscsak maga a falu az, ahová a vendégek azért mennek, hogy lássák őket. Aki pedig megteheti, itt tényleg eldob pár ezer eurót egy hétre a házikóért, aztán a Le Mangeoire csillogó, zongorazenés bárjában osztrigát eszik és Cristal pezsgőt iszik.

Cortina, Olaszország

A Dolomitok gyűrűjében fekvő Cortina d'Ampezzo a világ egyik legszebb háttere előtt fekvő síparadicsom. Az egyébként ezeréves múlttal büszkélkedő falu páratlanul szép fekvése miatt már a 19. században kedvelt üdülőhely volt, mely kiérdemelte a Dolomitok királynője becenevet. A káprázatos hegyek ellenére sok vendég csak azért jön, hogy szőrmét, antikot és ékszert vásároljon, esetleg havas pólómeccseket nézzen kezében egy pohár pezsgővel.

A helyi életritmust nem nehéz felvenni – elég, ha minél drágább ruhát és bundát aggat magára, hogy részt vegyen az olaszok rituális esti sétáján, a passeggiatán, a Corso Italia-n. A gourmet éttermekkel, intim hangulatú borbárokkal és sikkes butikokkal határolt utcába a helyiek is beugranak egy aperitifre, vagy egy kései vacsorára a csűrből átalakított El Toula étterembe.

Táj Cortina fölöttForrás: Shutterstock

1901-es megnyitása óta itt a legmenőbb szállodának a Cristallo számít, mely Frank Sinatrát is vendégül látta, az illusztris vendégek érkezésére pedig két elnöki lakosztállyal is felkészült. A legjobb dekoráció persze, maga a Dolomitok látványa, úgyhogy a szálloda egyik étterme 360 fokos, kör alakú terem, körben üvegablakokkal.

Aki nem síel és/vagy nem vágyik itt elejteni több ezer eurót a boltokban, annak is érdemes egyszer ide ellátogatni egy séta erejéig az egyik közeli resortból. Ja, és többek között a Cliffhanger-t is ezen a tájon forgatták Stallonéval, és 1956-ban itt rendezték a téli olimpiát.

Lech-Zürs, Ausztria

A közösen reklámozott Lech és Zürs valójában két resort, mégpedig a világ legjobbjai: összesen száz öt- és négycsillagos szállodát mondhat magáénak a két falu. Az osztrák Alpokban, az Arlbergen megtalálható festői települések gondosan manikűrözött sípályákkal várják a tehetőseket, akik a pályán kívül is számtalan helyen síelhetnek.

Megszállni olyan síkunyhókban lehet, melyekért potom negyvenezer eurót (közel 13 millió forintot) kell hetente kicsengetni. Az ember azt hinné, nehéz überelni az olyan szállásokat, ahol saját moziterem, titánból készült evőeszközök, golyóálló üvegablakok és Swarovski kristályos zuhanyfüggönyök vannak, de a Severin síkunyhó mégis megpróbálta. Ez a nyolcszemélyes villa egy éjszakára kerül húszezer euróba, és ebbe egy magától játszó zongora is beleértendő, a huszonhat fős személyzetnek pedig egy Michelin-csillagos séf is tagja. A falakon bécsi kortárs galériákból kölcsönzött alkotások lógnak.

Lech városkaForrás: Shutterstock

Ami a sízést illeti (vallja be, el is feledkezett erről), az új Flexenbach liftnek hála Lech és Zürs most már Ausztria legnagyobb egybefüggő síközpontjának részét képezik: ez a Ski Arlberg, az összesen 305 kilométer hosszú pályarendszerrel. A Weisse Rausch (Fehér gyűrű) körút, mely a Zürs, Oberlech és Lech közötti kék és piros pályákat fogja össze 22,5 kilométeren, a legnépszerűbb errefelé. Ráadásul a Trittkopf csúcson mindig megbízható a szűzhó, így nagyon jól lehet pályán kívül síelni – egészen le a közeli Zug falucskáig.

Megève, Franciaország

Történt 1914-ben, hogy a Rotschild család kezdett elégedetlenné válni a svájci St. Moritz-cal, egész egyszerűen azért, mert a társaság kissé „felhígult" arrafelé. Noémie de Rothschild bárónő el is döntötte, hogy kell neki egy saját, exkluzív síparadicsom. A választása a francia Megève falucskára esett, mely az 1920-as években történt kifényezése óta is töretlenül hozza az arisztokrata sikket: hét ötcsillagos szállodával, egy 3, egy 2 és 1 egyetlen Michelin-csillagos étteremmel, illetve a világ néhány legjobb hegyi spa-jával büszkélkedhet.

A színvonal alapján képzelheti, milyen ingatlanárak vannak errefelé. Még a főutcán megbúvó McDonald's is kénytelen volt a hely szellemében megépíteni éttermét. Egy prominens brit újságíró egyszer a következőképpen vélekedett a síparadicsomról: "itt még a tehénistállók is ötcsillagosak".

Karácsony Megéve főterénForrás: Shutterstock

A macskaköves utcák és a főtér mellett a fő vonzerőt a fákkal szegélyezett, pompás pályák adják. A Mont Blanc korlátlan liftbérlete Megève mellett Chamonix-ra, Courmayeurre, Verbier-re és Les Contamines-re is érvényes – ami jól is jön, mert Megève nem fekszik különösebben magasan, így a hóbiztonsággal néha gondok adódnak.

Klosters, Svájc

A gazdagok és arisztokraták, különösen Károly herceg, régóta imádják a svájci Klosters-et. Ide az jön közülük, aki nem szereti a felvágást. Régebben Greta Garbo, Gene Kelly, Paul Newman és Gregory Peck is szívesen időzött itt – az ötvenes években a kis falut úgy is becézték, hogy „Hollywood a hegyekben". A legtöbb sztár a mesébe illően cuki Hotel Chesa Grischuna szállóban szállt meg.

A falu azóta nagyot nőtt, mégis megmaradt az egyszerű hangulata. Az élet általában a Klosters Platz-on zajlik: a vasútállomás köré épült drága hotelek környékén, melyek közül egyik sem ötcsillagos. Klosters igyekszik megőrizni visszafogott báját. Jó éttermei vannak, de éjszakai bárból elég neki csupán egy. És ha vonattal jön a kedves vendég, az első, akit megpillant, a mindig jelenlévő sült gesztenye árus, Herr Charly.

Az elit nem csak télen jár Klostersbe pihenniForrás: Shutterstock

De az A-listás látogatók szívesen jönnek ide a személyre szabott sícipő, az elmúlt tíz évben népszerűvé vált, és főleg szűzhavon használt, az átlagosnál szélesebb, ún. fat ski lécek, illetve a Gotschna Sport-nál kapható sítúra-felszerelések miatt is. A szomszédos Davos pályáival együtt összesen háromszáz kilométeren száguldozhatnak errefelé a vendégek, és remek szűzhavas, helisízős lehetőségek is vannak.

Gstaad, Svájc

A hatvanas évektől lett felkapott Gstaad, ez a svájci resort, mely azóta is írók, művészek és mozisztárok kedvelt tartózkodási helye – ne feledkezzünk meg James Bond-ról, azaz Roger Moore-ról sem. Emlékszik esetleg a Rózsaszín párduc visszatér című filmre is 1975-ből, amelynek a legtöbb jelenetét a legendás Gstaad Palace szállodában forgatták? Ez a hotel 1913 óta fogad illusztris vendégeket, többek között Liz Taylor és Grace Kelly is szívesen időztek itt.

A hotel egy különleges extrát kínál: 18. századi kunyhóját is kibérelhetik a vendégek egy-egy ultraromantikus éjszakára.

Ilyen luxushotelekben szállhat meg GstaadbanForrás: Shutterstock

Bármennyire is sok elsőrangú csúszási lehetőség van errefelé (összesen 220 kilométernyi), a legtöbb vendég csupán rövidebb pillantást vet a pályákra. Sokkal jobban érdeklik őket Gstaad mesebeli hangulatú, kivilágított utcácskái, és a szintén magas színvonalat képviselő koncertek. A falu főutcáján Chanel és Cartier üzletek sorakoznak, a háttér pedig a svájci képeslapok megszokott színvonalát hozza.

Zermatt, Svájc

A látványos Matterhorn csúcs lábánál fekvő Zermatt az alpesi sárm netovábbja. A faluban lóval húzott szánok és elektromos taxik szállítják a bundába burkolózó vendégeket a macskaköves utcákon, melyek mentén elegáns szállodák, gyertyafényes éttermek és nyüzsgő bárok sorakoznak. Zermattban egymás mellett élnek az ősöreg, fekete gerendás házak és a legújabb építészeti dizájn – utóbbi már csak azért is, mert egy ismert tervező is otthonának mondhatja a helyet: Heinz Julen.

Ezt a fekvést nehéz überelni: Zermatt, SvájcForrás: Pixabay

Az ínyenc sízők örömére Zermatt számtalan gourmet éttermet tud felvonultatni a hegyen, a pályák szomszédságában, és a faluban is. Márpedig az étvágy biztosan megjön a magasan fekvő, 360 kilométeres pályarendszeren, köztük egy szuperhosszú, 13 kilométeres pályán, mely egyenesen Zermattba visz le.

Ez utóbbira Európa leghosszabb kabinos felvonója visz fel (felső állomása 3885 méter magasan van a Klein Matterhorn csúcson), miközben mesés kilátást kínál magára a Matterhornra. Zermatt szintén nem a felvágósok Mekkája, a híresek és gazdagok itt könnyedén elvegyülhetnek. A faluban az összes vállalkozás, illetve szolgáltatóegység mindössze hat család tulajdonában van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek