Csodájára járnak a Megyer-hegyi tengerszemnek – Ne hagyja ki

Hazánkban annyi szépséges látnivaló van, de hajlamosak vagyunk elfeledkezni néhányukról az évek múltával, mert a messzi tájak is olyan hívogatóak tudnak lenni. De ha az új tájak, látványosságok felfedezése és a költséghatékony utazás is fontos, akkor a Megyer-hegyi tengerszem lehet, hogy pont a megfelelő.

Sárospatak közelében, a Zempléni-hegységben található ez az egyedülálló természeti szépség, melyet emberkéz formázott évszázadok munkájával. Régen ugyanis itt bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. Mivel a termelés folyamatosan csökkent, a bányát 1907-ben bezárták és ezután a természet vette át a további „alakítási munkálatokat".

Forrás: facebook.com/Megyer-hegyi tengerszem

A hajdani bányaudvart idővel feltöltötte a csapadékvíz és egy sima tükrű, szép tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé – írja a sokszinuvidek.24.hu oldal.

 

Forrás: facebook.com/Megyer-hegyi tengerszem

A túrázó és kirándulóhely egyedülálló látványosságnak számít Magyarországon és 1977 óta természetvédelmi terület. A legegyszerűbben úgy közelíthetjük meg, ha a Sárospatak belvárosából induló Malomkő tanösvény piros túraút-jelzéssel ellátott útvonalát követjük. Bár a terep elég meredek, a kirándulókat információs táblák és korlátok biztosítják; verítéket áldozni érte pedig mindenképpen megéri, mert ahogy a képek is mutatják, a tengerszem minden évszakban csodálatos látványt nyújt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek