Merüljön alá a világ legszebb víz alatti kertjeiben!

A pipás búvárkodás olcsó és szórakoztató módja a tenger felfedezésének, de persze csak akkor, ha olyan helyen vagyunk, ahol tiszta vízben csobbanhatunk. Összegyűjtünk egy kis inspirációt a témában.

Ahol bárki dalra fakad a boldogságtól: Ambergris Caye, Belize

Már volt szerencsénk megfordulni ezen a szigeten, melynek egyetlen települése San Pedro – talán ismerős Madonna La Isla Bonita című slágeréből. A szigethez közel húzódik az északi félteke legnagyobb, az ausztrál Nagy Korallzátony után pedig a világ második legnagyobb korallzátonya, ami mellett tengeri rezervátum található, azon belül pedig a Shark Ray Alley (Cápa-rája köz) várja a látogatókat.

Kis korallsziget a zátonyon a Hol Chan tengeri rezervátumban, Belize-ben

Forrás: Shutterstock

Ide vezetett túrák keretében juthatunk el, a szolgáltatókat pedig nem nehéz megtalálni a falu főutcáján, a hajókikötő közelében. A viszonylag sekély vízben pompás élmény pipával lebegni, és figyelni az alattunk elsuhanó tengeri állatokat. A tény, hogy elsősorban szelíd, bár nagyobbacska dajkacápákról van szó, garantálja a biztonságos nézelődést.

Travelo tipp:
Az 1800-as években benépesült szigeten tizenhatezren laknak, és az autóközlekedés is megengedett. De ha szeretne kicsit visszamenni az időben, akkor bázisul válassza a szomszédos Caye Caulker-t, ahol viszont nincsenek járművek, a lazulás élménye tökéletes – és csupán fél órával fekszik távolabb a tengeri rezervátumtól hajóval, mint az Ambergris Caye. Természetesen innen is szerveznek kirándulásokat a cápa-rája közbe.

A Hol Chan rezervátumnak több része is van, bár vitán felül a cápás-rájás a legizgalmasabb. Napos vagy félnapos kirándulásokat tehetünk a korallzátonynak ahhoz a részére, ahol „klasszikus" zátonyélet folyik rákokkal, bohóchalakkal, sügérekkel és nem kevés barrakudával. Ezenkívül szerveznek túrákat a szigetet körülvevő mangrove-erdőkhöz és a tengeri fűvel borított tengerrészekhez is. Tapasztalatból tudjuk, hogy errefelé sósvízi krokodilok is előfordulnak.

A világ legszebbje: Palawan, Fülöp-szigetek

Nem untatjuk azzal, hogy a világ kedvenc szigetén milyen szép vízalatti világ várja, mert az egy dolog. Ami itt igazán különlegessé teszi a pipás lebegést, azok a hajóroncsok. A második világháború alatt több japán hajó is elsüllyedt itt: a legjobb helyek ezek felfedezésére El Nido és a Coron-öböl.

Pipás lebegés Palawan szigeténélForrás: Shutterstock

De ha erre jár, ne felejtse el megnézni a világ legnagyobb, 34 kilogrammos igazgyöngyét sem.

Baa atoll, Maldív-szigetek, ahol gyönyörűek a tengeri kertek

Végre egy olyan szigetnév a Maldív-szigetek sorában, amit könnyű megjegyezni! A Baa atollt az UNESCO 2011-ben világörökségi bioszféra-rezervátummá nyilvánította, azonos jogokkal a Galápagos-szigetekhez és az indonéz Komodo szigethez hasonlóan.

Hófehér homokszőnyeg a Maldív-szigetekenForrás: Shutterstock

A Maldív-szigetek egyébként is népszerű úti cél, pedig a látogatók többsége csak a víz felett készült fotók miatt érkezik ide. Rosszul teszik, mert a szigetország kristálytiszta vizeiben hétszáz halfaj él. Itt aztán nem kell messzire menni a tengeri kertekhez: többnyire elég a szállás előtt becsobbanni a vízbe egy maszkkal és pipával. Kisebb cápák, teknősök, korallok, barátságos polipok egyaránt előfordulhatnak a vizekben.

Sárkányok vizes extrákkal: Komodo sziget, Indonézia

A Galápagos-hoz hasonlóan ez is egy olyan hely, ahol a szárazföldön és vízben egyaránt különleges fajok élnek. A nagyobbra nőtt „sárkányokat" mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy a Komodo Nemzeti Park körüli vizek több mint ezer halfajnak, 260 koralltípusnak és 14 bálna-, delfin- és teknősfajnak adnak otthont. Aki rájákkal, cápákkal, ragyogó korallok közepette szeretne búvárkodni, a Pink Beach (Rózsaszín part) felé vegye az irányt, ami a főszigettől 20 perces hajóútra található.

A komodói Pink Beach önmagában is megér egy misétForrás: Shutterstock

Maga a sziget igen pici, de kristálytiszta vizében a kisebb polipok és tengeri csillagok mellett igazi érdekesség, hogy nemcsak kishalak, de kifejezetten nagyok úszkálnak. A másik kedvelt hely, ahová pipás búvárutakat is szerveznek hajóval, a Manta Point, ahol délelőttönként manta ráják úszkálnak nagyobb számban – a szervezők szerint 75% az esély arra, hogy velük együtt úszkálhatunk. Ha ezt célozza meg, ne feledje, hogy a hatóságok úgy döntöttek, az élővilág érdekében korlátozzák a Komodói Nemzeti Parkba látogató turisták számát, és előre kell regisztrálnia.

Cetcápákkal úszkálna? Irány a mexikói Isla Mujeres!

Cancún tömegturizmusától csupán félórányira található Isla Mujeres, ám lélekben ez a sziget akár fényévekre is lehetne tőle. Itt ugyanis az egyik legizgalmasabb élmény a cetcápákkal ismerkedés. A szervezett utakon az állatok vonulási útvonalán teszik ki a búvárokat, akiknek nincs más dolguk, mint várni a hatalmas halak felbukkanását. Egy-egy ilyen találkozás akár húszperces is lehet – és valószínűleg aki egy ilyet átél, az sosem felejti el. Az élményért június és augusztus között kell érkezni, ugyanis ilyenkor rajzanak a bonito tonhalak, márpedig ez a cetcápák kedvenc csemegéje.

Lebegés cetcápával Isla Mujeres környékén, MexikóbanForrás: Shutterstock

A hely két vízalatti szoborparknak is otthont ad: három és fél métertől hat méterig terjedő mélységben több mint ötszáz, életnagyságú szobrot láthatnak az úszkálók.

A sztárok is imádják: Grand Turk és Salt Cay, Turks és Caicos-szigetek

A Turks- és Caicos-szigetek környékén bizony egész évben harminc méter fölött van a vízalatti látótávolság, de a legjobb, ha az ember december és február között érkezik. Ekkor ugyanis púposbálnák lepik el a vizeket, hogy párt találjanak maguknak, és utódokat nemzzenek, akik itt is születnek meg. A Grand Turk sziget és a Salt Cay közötti Columbus átjáró az egyik vonulási útvonaluk, itt ugyanis nagyon sekély a víz, és a bálnamamák itt tanítgatják kicsinyeiket a bálna egyszeregyre.

Grand Turk, Turks- és Caicos-szigetForrás: Shutterstock

Ha minden nap máshol akar lebegni: Bonaire

Bonaire, ez a kis holland sziget annyira szerencsés helyzetben van, hogy a hurrikánok teljes egészében elkerülik – ami a mi szempontunkból is jó, ugyanis a korallokat és a tengeri élővilágot természeti katasztrófák sosem sújtják. Ez egyben az első sziget a Karib-tengeren, amely tengeri rezervátumot hozott létre partjai mentén. Ráadásul Bonaire 89 búvárkodásra alkalmas helye közül 63 a partról elérhető.

Bonaire, Karib-szigetekForrás: Shutterstock

A sziget északi partszakasza kifejezetten jó a pipás búvárok számára, mert örvények alig vannak, ellenben a zátonyok 60 centiméteres mélységtől három méter mélységig helyezkednek el. A legnépszerűbb helyek itt az Andrea I, a Witch's Hut és a 1000 steps (ezer lépcső) – utóbbinak a neve senkinek ne vegye el a kedvét, csupán 78 lépcsőről van szó, de így legalább nincsenek tömegek.

És talán legjobb: Galápagos

A Galápagos-szigeteket egyszer az életben látni kell, és ha még búvárkodni is tud itt, akkor igazán szerencsésnek mondhatja magát – bár a szigetek ökoszisztémáját egyre jobban veszélyeztetik a turisták. Természetesen itt a tenger is különleges ökoszisztémának ad otthont. Aki a legjobb helyeken szeretne állatmegfigyeléseket végezni, annak többnyire kishajóra kell ülnie, mely kiviszi a helyszínre.

Oroszlánfókák a parton, Isla Lobos, Galápagos-szigetekForrás: Shutterstock

A Punta Espinosa-nál oroszlánfókák, tengeri teknősök és pingvinek között úszkálhat, egyes időszakokban pedig delfinek, illetve púpos és gyilkos bálnák is felvonulnak (összesen 24 delfin- és bálnafaj él a Galápagos körüli vizekben). Ha sokat szeretne látni, a legjobb, ha június és október között érkezik. A Prince Phillip's Steps-nél manta ráják, pörölycápák és trópusi halak úszkálnak, a Los Tuneles-nél pedig érdekes vízalatti sziklaformációkban is gyönyörködhetünk. Az oroszlánfókás úszkálásra legjobb hely az Isla Lobos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek