Egyre furcsább rekordokért másznak emberek a Mount Everestre

Egyre furcsább rekordokért másznak emberek a Mount Everestre

 

Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre, többek közt az első csúcshódító vegán vagy az első feljutó rendőrházaspár címéért - közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezető csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban.

Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik - néha addig nem is létező - rekordot akartak felállítani.

Egyre többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idősebb volt.

Napfelkelte a Mount Everest mögöttFotó: Németh Alexandra

 

Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.

Kezdetben egy kézen meg lehetett számolni a vakmerő hegymászókat, ma évente több száz fizető turista vág neki a világ legmagasabb csúcsa megmászásának.

Ha kedvet kapott, de a luxusról és kényelemről nem akar lemondani a mászáskor, a hegy kínai oldalán, Tibetben már zajlanak egy luxus-alaptábor előkészületei.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek