Japán kertészek újítják fel a világ összes japánkertjét

  Japán kertészek újítják fel a világ összes japánkertjét

   A kőhidakkal, apró tavakkal, moha borította ösvényekkel, kőlámpásokkal és nagy gondossággal nevelt miniatűr bonszai fákkal ékesített kertek rendben tartása nagy terhet ró a helyi kertészekre. Ezért nagykövetségek kérték Tokiótól, hogy segítsen a kertek helyreállításában - írja a BBC.com.

  Szépen gondozott, látogatható Japánkert egy zuglói középiskola birodalmában is van, amit Varga Márton – az intézmény alapítója – tervezett és épített 1928–banFotó: Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziuma és Kollégiuma

  Világszerte mintegy 500 japánkert létezik, melyek közül negyven erősen elhanyagolt állapotban van, ezekben szükség van a ritkításra, új növények ültetésére és a kőlámpások helyreállítására - írja az MTI a japán földművelési minisztérium közleménye alapján. A projekt célja a japán kultúra népszerűsítése külföldön. Ezeket a kerteket elsősorban japán csoportok használják teaceremóniákra, fesztiválokra vagy más eseményekre, melyek során megismertethetik a nagyközönséggel a japán kultúrát - közölte az Aszahi Simbun című lap.

  A minisztérium közlése szerint egy ötfős csapatot küldenek a romániai és a Kalifornia államban lévő japánkertek helyreállítására még idén. A tervek szerint oktatást is tartanak, hogy segítsék a helyi kertészeket.

  Az első tengerentúli japánkertet a japán kormány 1873-ban hozta létre a bécsi világkiállítás részeként. A második világháború után további japánkerteket alakítottak ki külföldön a diplomáciai kapcsolatok ápolására. A kertek általában 5000 négyzetméteresek, több mint száz országban megtalálhatók

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!