Alig 79 nap alatt biciklizte körbe a Földet egy férfi

Alig 79 nap alatt biciklizte körbe a Földet egy férfi

Hetvenkilenc nap alatt biciklizte körbe a Földet egy 34 éves, skót származású férfi. Mark Beaumont több mint 29 ezer kilométert teljesített Lengyelországon, Oroszországon, Mongólián, Kínán, Ausztrálián és az Egyesült Államokon keresztül. Nem mindennapi, embert próbáló útja hétfőn ért véget Párizsban.

Fotó: Mark Beaumont / Facebook

 A biciklista gyermekkora óta odavan a kerékpáros túrákért. Tizenkét évesen már keresztülbicajozta Skóciát, 15 évesen pedig még hosszabb utakra merészkedett. Néhány évvel később körbehajózta a Földet, majd átszelte az Egyesült Államokat bringával. Nem a sebességre, hanem a kitartásra helyezi a hangsúlyt - nem véletlen, hogy ő volt az első a világon, aki végül hosszában tekerte át az észak- és dél amerikai kontinenst, felkapaszkodva mindkettő legmagasabb hegycsúcsára - írja a Wired for Adventure magazin.

Legújabb, minden eddiginél merészebb expedícióját Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regénye ihlette. Két és fél éven át készült rá, egy komoly háttércsapat segítségével. Bemelegítésképpen, ezév áprilisában egy 5600 kilométeres útra indult, és két hét alatt körbetekerte Nagy-Britannia partjait.

Fotó: Mark Beaumont / Facebook

 "A lábamon alig jártam az elmúlt két és fél hónapban. Olyan mentális mélységben voltam, amit még soha nem tapasztaltam" - nyilatkozta Beaumont, miután most hétfőn célhoz ért. Nem is csoda, hisz napi 18 órát kerékpározott, és elmondása szerint igencsak megviselte az alváshiány.

A kilencedik napon, Oroszországban közel állt csúcskísérlete feladásához, mert egy bukás következtében kitört a foga és megsérült a könyöke - írja az MTI.

A csúcsot korábban az új-zélandi Andrew Nicholson tartotta, aki 2015-ben 123 nap alatt biciklizte körbe a bolygót.

Beaumont teljesítményét két oklevéllel ismerte el a rekordokat nyilvántartó Guinness: az egyiket a földkerülés időeredménye, a másikat pedig az egy hónap alatt kerékpárral megtett legnagyobb táv miatt érdemelte ki. Ha kíváncsi, pontosan milyen útvonalon tekert végig Beaumont és milyen kalandok érték, kattintson a projekt úti videókkal, fotókkal és térképekkel teli honlapjára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek