Szerelmes szarvasokat most már Budapest környékén is hallhat

  Szerelmes szarvasokat most már Budapest környékén is hallhat

  Már korábban hírt adtunk róla, a Gemenci-erdőben már megkezdődött a szarvasok násza, így a szervezett túrák is elindultak. Mostantól a Pilisi Parkerdő területén is hasonló élményekben lehet része a kirándulóknak, mert itt is szerelembe estek a szarvasok.

  Misztikus élménynek ígérkeznek az esti koncertek Fotó: Lampert Zsolt / Pilisi Parkerdő ZrtForrás: Travelo

   Ebben az érzékeny időszakban az állatok nyugalma érdekében különösen fontos, hogy erdészek szakszerű vezetésével hallgassunk bele a szarvasok természetes őszi hangversenyébe. Erre nyújtanak számos lehetőséget a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei és a Budakeszi Vadaspark által szervezett túrák és szakvezetések.

  A szarvasbőgés erdeink egyik különleges jelensége, azonban még a rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán találkoznak vele, ami természetes, hiszen a gímszarvas bikák alapvetően a szaporulat fenntartása és nem a közönségük elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet. Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást.

  Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet, habár a szakemberek óvatosságra intik a kirándulókat: a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

  Éppen ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kér minden érdeklődőt, hogy a vezetett túrákon, és ne saját egyéni éjszakai kirándulásaikon ismerkedjenek meg a szarvasok nászával! A szarvasbőgés túra résztvevői erdész-vadász szakember vezetésével ismerhetik meg az esti erdőt, és jó eséllyel hallhatják a területen és környékén élő szarvasbikák nászhangját, a szarvasbőgést is.

  A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni!

  Az időpontok a következők:

  A Budakeszi Vadaspark parkolójából, 18 órás kezdéssel (találkozó 17:30-kor): szeptember 19, 21, 23, 24, 26, 28, 30, valamint október 1, 3, 5, 7, 8. A túra hossza 3-4 kilométer. Felnőttjegy hétköznap 1500, hétvégén 2000 forint, 14 év alatt pedig hétköznap 1500, hétvégén 1000 forint a túravezetés díja.

  Jelentkezés: e-mailenben ( Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.

  A Visegrádi Bobpálya parkolójából, 17 órás kezdéssel (találkozó 16:30-kor): szeptember 12-én és 26-án. Felnőttjegy 1500, gyerekjegy 1000 forint. Jelentkezés: e-mailenben ( magassy.erik@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.

  A Gödöllőtől délre eső Valkói Erdészet szervezésében a Szépjuharfai bejáró úttól 17 órás kezdéssel (találkozó 16:30-kor): szeptember 8, 15, 16, 28. A részvételi díj 4000 forint. Jelentkezés: e-mailben ( kiss.bence@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.

  A Budakeszi Vadaspark szervez továbbá éjszakai kalandtúrát is, melynek során az állatpark éjszakai életébe nyerhetnek bepillantást a bátor látogatók, és természetesen jó eséllyel hallják majd a szarvashímek koncertjét is.

  Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai: 2017. szeptember 8, 15, 22, 29. Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 20 órakor. A 2017. október 6., 13., 20., 27. időpontok esetén a gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 19 órakor lesz.

  A program körülbelül 2 órás, a meghirdetett napokon maximum 2 x 50 fős csoport indulhat.

  Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra" legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték szándékukat!

  Az Éjszakai Kalandtúrára a felnőttjegy: 1450 forint, a gyerekjegy (2-14 éves korig): 800 forint.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!