Vigyen magával egy plédet, és induljon el Perseida-csúcsot nézni Eresztvényre!

Vigyen magával egy plédet, és induljon el Perseida-csúcsot nézni Eresztvényre!

A Perseidák a legsűrűbb, legtöbb hullócsillagot produkáló meteorraj, amely minden évben július közepétől kezdi megmutatni magát az égbolton, de a meteorhullás maximát augusztus 10. és 15. teszik minden évben. Idén egészen pontosan augusztus 12-ére jósolják, amelyhez érdemes mindenkinek a lehető legjobb csillagleső helyet kiválasztani. A Novohrad-Nógrád Geopark ezen a napon például egy rendhagyó éjszakai szabadtéri programot szervez.

Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont

Este kilenc órától Üstökösök pora címmel tart vetített, képes előadást az augusztusi meteorok eredetéről Francsics László, a Magyar Csillagászati Egyesület tudományos munkatársa, aki a szabadtéri vetítés után távcsöves bemutatót is tart. Az irányított csillagles után pedig éjfélig az ambient műfajban játszó Sublogic és Modular zenél, amely közben az épületre feszített vásznon asztrofotókat vetítenek. Ezért aztán érdemes polifoamot vagy takarót is magunkkal vinni, amin fekve nemcsak a vetített fotókat csodálhatjuk kényelmesebben, de a közben elcsípett hulló csillagokat is.

A Salgótarjánhoz közeli Eresztvényi Este során a látogatóközpont éjfélig tart nyitva, de a rendezvény ideje alatt egy gasztro-sarkot is ígérnek, ahol akár egy pulled pork szendviccsel és hozzá egy kézműves IPÁ-val vagy búzasörrel is megtámogathatjuk a csillagnézős élményt.

Ha azonban kíváncsiak, hol érdemes még hulló csillagokra vadászni hazánkban, akkor kattintsanak ide, mutatunk néhány helyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek