Ősfák között tekergő ingyenes túra indul Ipolytarnócon

Ősfák között tekergő ingyenes túra indul Ipolytarnócon

 

Augusztusban új garantált program indul az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. Péntektől vasárnapig minden hétvégén délben különleges ősvilági túrák indulnak az Ősfenyő belépő fogadóépülettől. A másfél órás vezetett túra során a bükkábrányi ősfáktól a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényen át ismerkedhetnek meg az érdeklődők a terület páratlan földtani örökségével.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

2017-ben éppen tíz éve, hogy a bükkábrányi bányában mintegy 60 méter mélyen előkerültek azok az ősfák, amelyek egy része az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen ma is megtekinthetőek. A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott, amiből öt darab Ipolytarnócon, további három pedig Miskolcon, a Pannon-tenger Múzeumban látható.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A tíz éves évfordulóhoz kapcsolódóan szeptember közepétől november végéig színes programokkal várja az érdeklődőket mind a két bemutatóhely, Ipolytarnócon azonban már az augusztusi garantált programok is ehhez kapcsolódnak.

Bár az ősvilági túrán részvétel ingyenes, a geológiai tanösvényre már jegyet kell váltani, amelyért felnőtteknek 1500, 18 év alatti gyerekeknek és nyugdíjasoknak 900 forintot kell fizetni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek