3+1 európai úti cél, amit bringával a legjobb bejárni

Osztrák borvidéken, német erdőkben, francia levendulamezőkön át vagy a görög tengerparton kerekezne legszívesebben idén nyáron? Segítünk dönteni, mutatjuk melyik miért jó.

 Hatalmas szabadságot ad, fitté tesz, megtanít észrevenni az apró szépségeket, és még szexi is. Mi az? Hát a kerékpár. Idén mindenképp pattanjanak nyeregbe – itt megmutattuk, miért érdemes, most az következik, hogy merre.

Bor, tök, bringa: Stájerország legjobb kerékpáros útvonala

 

Kukoricaföldeken és szőlőültetvényeken átvezető, festői kerékpárutak, gyógyvíz, különleges helyi fogások, tarka barokk kisvárosok, zúgó folyók és végtelen nyugalom – a szlovén-magyar-osztrák hármas határ környéke meglepően idilli tájat rejt. A tüchtig kisvárosokkal és falvakkal pettyezett szelíd tájat a legjobb kerékpáron felfedezni, autónkat hátrahagyva ugyanis sokkal könnyebb átállni a vidék ráérős, békés tempójára.

Deutschlandsberg vára és a környező szőlők
Galéria: Stájerország két keréken
Forrás: (Fotó: Herbert Raffalt / Steiermark Tourismus)

 Tavaly nyáron adták át a nagyközönségnek az ezen a vidéken át vezető stájer borvidék-kerékpárút hálózatot, mely összesen közel 400 kilométernyi bringautat tartalmaz, nyolc kényelmesen teljesíthető szakaszra bontva. Mi a Sopron hangulatú, remek termálfürdővel büszkélkedő Bad Radkersburgtól tekertünk el a festői szőlőiről és ódon váráról nevezetes Deutschlandsbergig, és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy csinálja utánunk. A részletes leírást az egyes etapokról és a bringabérlési lehetőségekről itt találják.

 

Főszerepben a favázas házikók: bringatúra a Ruhr-vidéken

 

A Ruhr-folyó említése hallatán a földrajzból jól teljesítő tanulók elsőre az ipari létesítményekre gondolhatnak, pedig Duisburg, Essen és Bochum nehéziparának mára leáldozott. Olyannyira, hogy Essen – Péccsel és Isztambullal – 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt. Az itt álló emblematikus Zollverein Szénbánya 1986-ban leállított felvonótornyát 2001-ben pedig világörökséggé minősítették.

Winterberg főtere
Galéria: Ruhr-vidék bringáról
(Fotó: Mózes Krisztián / Travelo)

 A 220 kilométeres Ruhr keleti, felső folyása igazi kirándulóparadicsom. Bár a kerékpártúra-útvonal végigtekereg a folyó Rajna-torkolatától a forrásig, mi csak utolsó negyven kilométeres szakaszra vállalkoztunk – de egyébként itt is elég látnivaló akad. Ezekről itt mesélünk bővebben.

 

Levendulamezők között suhanni Provence-ban

 

A francia vidéket – így a festői Provence-t is – a legjobb két keréken felfedezni. Sokkal személyesebb, bensőségesebb kapcsolatunk alakul így ki az illatozó levendula-mezőkkel, olívaligetekkel, szőlőskertekkel és idilli kisvárosokkal, mintha autóval vagy busszal suhannánk át rajtuk.

Gyakorlott bringásoknak biztosan nem okoz majd gondot a megfelelő útvonal kiválasztása, de aki kevésbé profi, és konkrét helyismeret híján inkább hozzáértőkre bízná a szervezést, rengeteg cég kínálatában talál provence-i bringatúrákat. Vannak nagy- és kiscsoportos utak, ahol idegenvezető segíti a csapatot, és olyanok is, ahol a bringabérléstől a csomagszállításon át az útvonaltervig mindenről gondoskodnak, viszont tájékozódni magunknak kell. Mi szívünk szerint egy utóbbira neveznénk be.

(Fotó: Piero Maria Bianchi / Getty Images Hungary)

 A túrák általában a vasúton könnyedén megközelíthető Avignonból indulnak, az egyes etapok hosszának, a megállók számának, a szálláshelyek típusának és a pihenőnapok számának kombinációi végtelenek, minden csak a mi edzettségünktől – na meg persze a pénztárcánk vastagságától – függ. Ez például egy klasszikus, hat napos, vezető nélküli túra, Avignont, Arles-t és St Rémy-t, valamint a provence-i táj legjavát érinti. Az ára bringabérléssel, elegáns, barátságos szálláshelyekkel, minden nap reggelivel és egy nap vacsorával, gps-szel és útikönyvekkel, valamint csomagszállítással 890 euró (azaz 275 ezer forint) fejenként.

+1: Emlékezetes bringaút egy görög strandon
A görgöországi Rodosz szigete nem tartozik a legendásan bringabarát helyek közé, és még robogóval is elég veszélyes lehet a közlekedés. De van egy rövid útszakasz, ami egyszerűen kihagyhatatlan annak, aki mégis mer bringát kölcsönözni. Az Afandou partszakaszán található kerékpárút csak néhány kilométer hosszú, nem tartogat kihívásokat, viszont a tengerparton fut, vadregényes sziklákkal a háttérben. Ha elfárad, bármikor lefekhet napozni a bringaút mellé, ha pedig túl meleg van, irány a tenger. A több kilométeres partszakaszon a főszezonban is lehet valamennyire nyugis helyet találni.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek