Megújult az alsóörsi vöröskő tanösvény

Megújult az alsóörsi vöröskő tanösvény

Az alsóörsi amfiteátrumnál felavatták a vöröskő tanösvényt, amely hét táblájával és 850 méteres útvonalával együtt egy újabb élményszerző lehetőség a természetkedvelő családoknak a borúsabb napokra - írja a Veol.hu.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Szombaton adták át hivatalosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság égisze alatt működő Bakony-Balaton Geopark tanösvényét, amelynek felújítási munkáira a pénzesgyőri Pangea Egyesület nyert pénzt az FVM zöld forrás pályázatán. Az egyesület tagjai önkéntesként dolgoztak a tanösvényen, ők helyezték el az elnyert összegből készíttetett új táblákat és rakták rendbe a területet. Olyan tanösvényt szerettek volna kialakítani, ahol nemcsak a terület geológiai értékeiről lehet információt szerezni, de az élő természet, a térség kultúrtörténete és a tájban élő ember is szerepet kap.

A tanösvényen például megtudhatjuk, hogy 250 millió éve - amikor ez a vörös kőzet keletkezett - az akkori tengeri fajok 96 százaléka, a szárazföldi gerincesek 70 százaléka pusztult ki. Hogy a vörös homokkövet apró kvarckristályok építik fel, és ezért ilyen jó építőanyag. De számos érdekességet olvashatunk a táblákon a vöröskő bányászatáról, és a régi bányászdinasztiákról is, melyek a beton elterjedésével lassan teljesen eltűntek a vidékről.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek