Megújult az alsóörsi vöröskő tanösvény

  Megújult az alsóörsi vöröskő tanösvény

  Az alsóörsi amfiteátrumnál felavatták a vöröskő tanösvényt, amely hét táblájával és 850 méteres útvonalával együtt egy újabb élményszerző lehetőség a természetkedvelő családoknak a borúsabb napokra - írja a Veol.hu.

  Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  Szombaton adták át hivatalosan a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság égisze alatt működő Bakony-Balaton Geopark tanösvényét, amelynek felújítási munkáira a pénzesgyőri Pangea Egyesület nyert pénzt az FVM zöld forrás pályázatán. Az egyesület tagjai önkéntesként dolgoztak a tanösvényen, ők helyezték el az elnyert összegből készíttetett új táblákat és rakták rendbe a területet. Olyan tanösvényt szerettek volna kialakítani, ahol nemcsak a terület geológiai értékeiről lehet információt szerezni, de az élő természet, a térség kultúrtörténete és a tájban élő ember is szerepet kap.

  A tanösvényen például megtudhatjuk, hogy 250 millió éve - amikor ez a vörös kőzet keletkezett - az akkori tengeri fajok 96 százaléka, a szárazföldi gerincesek 70 százaléka pusztult ki. Hogy a vörös homokkövet apró kvarckristályok építik fel, és ezért ilyen jó építőanyag. De számos érdekességet olvashatunk a táblákon a vöröskő bányászatáról, és a régi bányászdinasztiákról is, melyek a beton elterjedésével lassan teljesen eltűntek a vidékről.

  Balaton-felvidéki Nemzeti Park
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!