Új trend a túrázásban: hátizsák helyett bringacipelés

Új trend a túrázásban: hátizsák helyett bringacipelés

Nem a gyorsaság, hanem a technikai kihívások teszik érdekessé a bikepacking-jelenséget, ami 2015-ös bemutatkozása óta most kezd igazán népszerűvé válni – írja a Skift.com.

A backpacking (hátizsákos túrázás) nyomán bikepacking-nek (bringás túrázásnak) elkeresztelt mozgalom nem ugyanaz, mint a mountain bike-os száguldás az erdőn át. A bikepacking bringák könnyebbek és keskenyebbek a túrakerékpároknál, nem utolsósorban azért, hogy keskenyebb utakon is boldoguljunk, vagy a vállunkra kaphassuk őket, ha elakadunk velük egy ösvényen. Az alapkoncepció megegyezik a hátizsákos túrázáséval: csomagolj annyit, amennyi belefér a táskádba – ügyelve arra, hogy a csomag a végén a lehető legkönnyebb maradjon.

Íme, így néz ki egy indulásra kész bringaFotó: Vik Approved / Flickr.com

Itt azonban nem csak egy hátizsákról van szó, hanem összesen három táskáról. Az egyiket az ülés mögé, a másik kettőt pedig a kormány elé, illetve mögé kell tenni. Mint fent láttuk, a bikepacking-hez léteznek már speciális biciklik, a táskákat viszont úgy fejlesztették ki, hogy bármilyen túrabringára felszerelhetőek legyenek.

Bikepacking a Centennials-hegységben, Montana államban (USA)Fotó: Mats Skölving / Flickr.com

A bikepacking előnye ugyanakkor, hogy az ilyen kerékpárokkal könnyedén boldogulunk városban is, ha túrázás közben be kell térjünk oda például a készleteink feltöltése érdekében. A bikepacking-et rajongói azoknak ajánlják, akik valóban a természeti környezetet szeretnék megismerni, ezért szívesen tekernek földutakon, kavicsos ösvényeken is, és nem a sebesség vagy az adrenalin hajtja őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek