Négy tuti túra az ébredő természetben - kinek a panoráma, kinek a bobpálya

Egy idilli ménesbirtok, ahol az izzasztó hegymenetet fröccsözéssel kísérhetjük le. Egy körtúra, ahol várrom, tiritarka játszótér, bobpálya és canopy tartja fenn a gyerekek érdeklődését. Két végtelenül nyugodt sétálóhely a Mátra lábánál, és egy kevésbé ismert arborétum a Balaton legnyugodtabb szegletében. Itt a tavasz, kiránduljon el ezekre a helyekre, nem fog csalódni!

Márciusban már ébredezik a természet, lassan azok is kedvet kapnak a kiránduláshoz, akik télire szögre akasztották a túrabakancsukat. Ennek apropóján megmutatjuk kedvenc kirándulóhelyeinket az elmúlt évekből.

Cél: a gigászi golflabda – kirándulás a Kőris-hegyre

Közepesen nehéz körtúra a Bakonyban az idilli Szépalmapusztáról a közeli Kőris-hegyre. A hegy tetején található, fehér, gömb alakú radarállomás miatt eltéveszthetetlen a végcél. Ráadásul a nagyjából 12 kilométeres körtúra nagy része az országos kék túrát követi, nem bonyolult rátalálni az irányra.

Idill Szépalmapusztán
Galéria: Tavaszi kirándulástippek
Fotó: mimi / Travelo

Ottjártunkkor mi a Szép kilátás blog leírására támaszkodtunk, sok szeretettel ajánljuk önöknek is. A túrára érdemes vizet vinni, illetve a meredekebb szakaszok és kidőlt fák miatt kényelmes, bokát szorosan tartó túrabakancsot húzzanak fel hozzá. Három órával később már a Szépalma hotel teraszán fröccsözhetnek, ha pedig itt vesznek ki szobát – amit szintén melegen ajánlunk – a délutánt az aprócska wellness részlegen szaunázással, jakuzzizással tölthetik.

Vagy megnézhetik maguknak Zircet a felújított ciszterci apátsággal, díszes történelmi könyvtárral és hangulatos arborétummal. Amikor ott jártunk, előbbiben nagyon tetszett, hogy az idegenvezetést tartó szerzetes úgy mesélt szórakoztatóan a templomról, hogy egyáltalán nem tartotta magától értetődőnek, hogy mindenki tisztában lenne az adott szentek cselekedeteivel, vagy hogy a látogatók egyáltalán hívők lennének.

Élőben az igazi

A Veszprémi Állatkert a Balatontól mindössze 15 km-re, csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Az egész napos programot nyújtó állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódást jelent, ahol felfedezhetik az állatok csodálatos világát és találkozhatnak legújabb kedvenceinkkel. (X)

Családdal a Pilisben: visegrádi nagy körtúra

Könnyű megközelíthetősége, és az út közben átélhető kalandok miatt ez a 7,5 kilométeres túra azoknak lesz tökéletes, akik családostul kirándulnának egyet. Mivel Visegrádról a Fellegvárig tartó részen van egy rövid, de izzasztó kaptató, közülük is inkább az edzettebbeknek ajánljuk.

A rövid, de izzasztó hegymenet után a felnőtteket a panoráma, a gyerekeket a várrom, majd kisvártatva a bobpálya jutalmazza
Galéria: Tavaszi kirándulástippek
Fotó: László Lovag / Indafotó

De kisgyerekkel, kevésbé sportos nagyival érkezők számára ez a kirándulás könnyen rövidíthető. Ha nem Visegrádról indulnak, hanem a Fellegvár parkolójában hagyják a kocsit, egy könnyed, bobpályával és kilátólátogatással fűszerezett sétává szelídül a túra. (A visegrádi indulás kétségtelen előnye viszont, hogy így autó nélkül, csak tömegközlekedéssel is könnyen abszolválható a nap.)

Hasznos: így utazzunk, itt parkoljunk

A fővárosból kocsival kb. egy óra alatt, busszal az Újpest, Városkapu buszpályaudvarról nagyjából másfél óra alatt juthatunk el Visegrádra. Ha a hosszabb túra mellett döntenek, és autóval érkeznek, a Tourinform melletti, ingyenes parkolóban érdemes hagyni a kocsit. A buszról a Visegrád, Királyi palota megállónál kell leszállni.

A pompás túra, melyet mi a Kirandulastippek.hu itt olvasható itinere alapján teljesítettünk, a Fő utcán indul, majd innen a Zách Klára utcán bekanyarodva a Kálvária-lépcsőn kezdi meg az emelkedést. A kék jelzésen a Sziklakápolnát elhagyva, egyre meredekebben mászhatunk fel a Fellegvárhoz. Ha kipihente magát a csapat, nézzék meg a várat, majd a kék jelzésen menjenek tovább a parkolóig. Itt már biztosan morogni fognak a gyerekek, de szerencsére többféle attrakcióval szórakoztathatjuk őket. Befizethetünk pár körre a bobpályán, felmehetünk a Nagy-Villám tetején található Zsitvay-kilátóba, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra. Bátrabbak – 12 éves kortól – akár a canopy pályán is lesuhanhatnak a völgybe.

Bobpálya Visegrádon
Galéria: Tavaszi kirándulástippek
Fotó: Visegrádi Bobpálya / Indafotó

Aki nem drótkötélpályán suhan le, az a kék jelzésen induljon tovább. Majd a kék háromszög jelzésen folytatva az utat a canopy drótkötele, majd a sífelvonó alatt áthaladva a visegrádi sípályán kötünk ki. Ezen átvágva, a Jurta Kemping bejáratánál balra fordulunk, és pár perc alatt a Mogyoróhegyi étterem előtt találjuk magunkat. Az étteremnél át kell menni a műút túloldalára, és a kék körút jelzésű sétaúton folytatni a túrát. Egy nagy székelykapu alatt bemegyünk az Erdészek Barátság Parkjába, majd a kék körúton leérünk a sípálya alsó állomásához.

Az aszfaltos utat keresztezve, az úttal párhuzamosan betérünk az erdőbe, majd a Görgey-emlékművet elhagyva jobbra letérünk a kék kereszt jelzésű útra. A lejtős erdei út beletorkollik egy betonútba, amin balra fordulva a Salamon-toronyhoz érkezünk. A tornyot elhagyva hamarosan a Királyi Palotához, illetve a vele szemben található, színpompás fajátszótérhez érünk – érdemes mindkettőre befizetni magunkat, mielőtt visszaérnénk a kiindulási pontunkra.

A Mátra ismeretlen arcai: kalandozás a Sárhegyen és a Sástónál

Ha nagy túra helyett egy kellemes sétára vágynak, és megismernék egy új szemszögből a Mátra környékét, irány a Sárhegy! Gyöngyöstől nyolc kilométerre, Abasáron a Szőlőskert úton elindulva, a Sárhegyen a szőlőben meredeken kanyargó aszfaltúton egyre szebb és szebb panoráma tárul elénk – leszámítva a Mátrai Erőművet, de ez is hozzátartozik a környékhez. A hegy tetején a sárga Omega-jelzésre (így jelzik a barlangokhoz vezető, legrövidebb utat) kanyarodva hamarosan elérjük a Remete-barlangot és a festői Szent Anna kápolnát. Innen a Mária-úton visszaereszkedhetünk sétánk kiindulópontjára, Abasárra.

Az idilli Szent Anna kápolna
Galéria: Tavaszi kirándulástippek
Fotó: mimi / Travelo

Családok Gyöngyöst akár hazánk egyetlen luxuskisvasútján is elhagyhatják, hogy aztán a mátrafüredi megállójától felsétáljanak az ország legmagasabban fekvő tavához, a Sástóhoz. A tó egy könnyed sétával körbejárható, a tanösvényen pedig vidám fából készült madarak és érdekes információk várják a kirándulókat. A fő attrakció a kanárisárga kilátó, melyből csodaszép kilátás nyílik a környékre – de némi combizom elkél a csigalépcsőfokok megmászásához. Akár egész napos programnak is kiváló a Sástó, ugyanis egy lépcsősoron át az Oxygen Adrenalin kalandparkot is megközelíthetjük. Itt bob, canopy, erdei kalandpark, falmászás, hatalmas függőhíd, quadpálya is várja a gyerekeket és a felnőtteket.

Tipp: Komolyabb, – és klasszikusabb – túrára vágyókat például a Kékesi körtúra bejárására biztatnánk, erről itt találnak pontos leírást.

Verhetetlen balatoni panoráma: Folly Arborétum

Kellemes sétára vágyik, pazar panorámával? A séta végén egy jó pohár bort sem vetne meg? A badacsonyörsi Folly Arborétumban a helye! Ez a Balaton talán legnyugodtabb szeglete, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva pihenhetjük ki a tavaszi fáradtság első jeleit. A gyönyörű, többszáz éves, 3,6 hektáros arborétum Badacsonyörsön, a Kisörsi hegy déli oldalán található, megéri azt a kis túrát a parttól. Az egyedülálló parkot dr. Folly Gyula alapította több mint száz évvel ezelőtt, aki külföldi faiskolákból rendelt különleges példányokat, hogy Magyarország egyik legkülönlegesebb gyűjteményét hozza létre.

Egy friss kép a Folly Facebook-oldaláról: tavaszodik!
Galéria: Tavaszi kirándulástippek
Fotó: Folly Arborétum és Borászat / Facebook

A fákat ma családjának negyedik generációja gondozza. Folly Réka és Judit, az alapító dédunokái egy borászatot is létrehoztak a birtokon a családi tradíció folytatásaként. A Balatonra néző apró filagóriákból csodálatos a kilátás, itt biztos, hogy legalább egy kis időre megfeledkezünk a hétköznapokról. Attól nem kell tartani, hogy a gyerekek ezalatt unatkozni fognak, az arborétum játszótere tökéletes arra, hogy levezessék az energiáikat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek