Bulizó írektől a magyar barlangok titkaiig: ide utazzon 2017 márciusában

Aki kellően kalandvágyó és sportos, márciusban ne hagyja ki a hazai barlangok legextrémebb túráit, hiszen március a barlangok hónapja. Aki inkább mulatni és sört vedelni szeretne - opcionálisan fókák társaságában - az meg se álljon Írországig! Úti tippek márciusra a Travelótól.

Külföldön: Írország

Az ír védőszent, Szent Patrik halálának évfordulójáról Írországon kívül mindenhol máshol is megemlékeznek a világon, ahol vannak ír bevándorlók és ír kocsmák. A legautentikusabb persze, ha ilyenkor látogatunk a zöld szigetre.

Szent Patrik napi parádé a dublini O'Connell streeten
Galéria: Ide utazzon 2017 márciusában
Fotó: Damien Eagers /SUNSHINE / Northfoto

A szent halálának napján, március 17-én, és az azt megelőző hétvégén világszerte zöld díszek lepik el az utcákat. Zöld fényfestést kapnak olyan híres épületek, mint például a Sydney-i Operaház, zöld ruhát öltenek az ünneplők, és elkezdődik az írek legnagyobb éves bulija. És bár egyébként a dublini Szent Patrik nap a legismertebb – a karnevál idén március 16. és 19. között esedékes, a részletes programot pedig itt lehet átnézni –, messze nem ez a legmeghökkentőbb ír fesztivál, hanem ezek itt.

Tíz jótanács Írországba indulóknak

Okvetlenül induljunk el valamerre Dublinból, törődjünk bele az esőbe, és ügyeljünk, nehogy a helybéli birkák jóvoltából valami büdösbe lépjünk. Bátran ebédeljünk pubokban és beszélgessünk a helyiekkel! Jóval több mint száz kilométernyi írországi túrázás tapasztalata pár tippbe sűrítve itt olvasható.

A Szent Patrik napi parádén túl az is Dublin mellett szól, hogy a város és környéke rengeteg ingyenes programmal kényezteti a turistákat. Így ha a repjegyre, a szállásra, a kajákra és a piákra összekuporgattuk a pénzt, másra már nem is igen kell költeni. Amire mégis érdemes költeni a látnivalók közül, az a Guinness sörgyár, ami egyébként annyira népszerű, hogy már több látogatót vonz, mint az Eiffel-torony.

És ha már az italoknál tartunk: nem csak a sörben jók az írek, whiskey-től poitínig mindenféle érdekességgel bódíthatjuk magunkat – erre olvashatnak ezekről tovább. A rengeteg piálás után nyilván mindenki megéhezik. A legjobb kajákról ír reggelitől kikötői haltálakig itt írtunk.

Garantáltan senki nem marad szomjas
Galéria: Ide utazzon 2017 márciusában
Fotó: mimi / Travelo

Persze ha már egyszer az ember eljut Írországba, vétek lenne csak pubokban és fővárosban tölteni az időt. Öltsünk túraszerkót, és kiránduljunk egy nagyot a pompás ír vidéken, mely drámai, tengerparti sziklafalakkal, birkacsordákkal, harsogó zöld mezőkkel, cuki fókákkal, misztikus vízesésekkel és ódon kastélyokkal vár minket.

Lenyűgöző tájakban nem lesz hiány
Galéria: Ide utazzon 2017 márciusában
Fotó: Bjørn Christian Tørrissen / Wikipedia

Belföldön: március a barlangok hónapja

Márciusban a hazai nemzeti parkok látogatható barlangjaikat akarják megismertetni minél több kirándulóval. E célból kampányt hirdettek „Barlangoljunk!" címmel. Márciusban a részt vevő barlangok érdekes (és esetenként meglepően extrém) programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

Mi lehet izgalmasabb egy barlangtúránál? Egy éjszakai barlangtúra!
Galéria: Ide utazzon 2017 márciusában
Fotó: Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban például a Tapolcai-tavasbarlangot olcsóbban lehet megnézni egész hónapban. A balatonedericsi Csodabogyós-barlangban március 18-án kedvezményes nappali és éjszakai túrán lehet részt venni. De ugyanezen a napon reggel tíztől erdőkerülő-barlangjáró geotúra lesz a Szentgáli-tiszafásban, és olcsóbban lehet barlangi kalandtúrázni a Szentgáli-kőlikban – erről részletek itt olvashatók. Március 20. és 26. között pedig a balatonfüredi Lóczy-barlang lesz kedvezményesen látogatható. A felnőttek gyerekjeggyel mehetnek be, a gyerekek és a nyugdíjasok pedig ingyen.

A Bükki Nemzeti Parkban is március elsején kezdődnek a barlangos programok: a nyitórendezvényt Egerben tartják az Agria Park Galériában. Aznap lesz az „Inverse Everest" fotókiállítás megnyitója a Föld legmélyebb barlangjáról (2197 méter), amelynek anyagát egy magyar expedíció készítette 2016-ban. Ezt követően Egri Csaba barlangi fotós látványos 3D-s bemutatója következik hazai és külföldi barlangokról.

Magyar expedíció járt a világ legmélyebb barlangjában
Galéria: Ide utazzon 2017 márciusában
Fotó: Ambrus Gergely / Pannon-tenger Múzeum

Március 4-én a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található Esztáz-kői-barlanghoz lehet kirándulni kerékpárral vagy gyalogosan. Március 11-én a kiépítetlen Kő-lyukban lehet kirándulni. "A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Miskolc-Bánkút műúttól kb. két kilométerre, a Csókás-réti leágazás közelében található. Bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk. Sisakot, lámpát a túravezető biztosít. Gumicsizma és váltóruha, esetleg overál ajánlott" - írják a szervezők.

De lesz ennél is extrémebb program: március 18-án és 19-én a Létrási-víznyelőbarlangban. "A látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlang látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít" – írják a szervezők.

További információ, és a többi nemzeti park programja itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek