Hétvégén Balaton-átcsúszás Fonyód és Badacsony között

Hétvégén Balaton-átcsúszás Fonyód és Badacsony között

Hétvégén, szombaton délelőtt 11 órától BalatonÁtcsúszást, vagyis a Balaton jegén való átkelést szerveznek, Fonyód és Badacsony felől is indítva részvevőket, a tervezett második balatoni komp útvonalán - nyilatkozta Kardos Gábor a Balatoni Kör szóvivője és egyben a hétvégi esemény főszervezője a hirbalaton.hu-nak.

 

Balatonfüreden például néhány napja ez a kép készült, amikor kijelölték a tó első hivatalos jégpályáitFotó: Balatonfüred.hu

Az átkelést egy előre bejárt útvonalon tervezik az északi és déli parti, egymástól mintegy 5,2-5,3 kilométerre lévő két település között. A résztvevők biztosítására felkérték a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálatát. A tervek szerint a jégtúrára vállalkozók szombaton egy előre bejárt, javasolt útvonalon, szakaszosan indulnak majd Fonyód és Badacsony felől is.

Erről az útvonalról letérni nem lehet, mert a Balaton jege nem egyenletes, rianások, torlódások szabdalhatják, ahol a frissen újrafagyott részeken veszélyesen vékony lehet a jégréteg – hangsúlyozta a főszervező. Előfordulhatnak meleg vizű források is a tó alján, amely szintén befolyásolja a felszínen kialakult jégréteg vastagságát, szilárdságát, ezért fontos az óvatosság, és a biztosítást végző szakemberek utasításainak betartása – tette hozzá.

Az indulási és érkezési pontokon kisebb jégkarnevált szerveznek, ahol lesz forralt bor is. A rendezvényre a szánkózókat, korcsolyázókat is várják. Elegendő résztvevő esetén egy jelképes élőláncot terveznek kialakítani a két part között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek