Már a műhó sem segít: alig egy hónaposra csökken az ausztrál síszezon

Már a műhó sem segít: alig egy hónaposra csökken az ausztrál síszezon

Akár egy hónaposra is rövidülhet a jelenleg júniustól októberig tartó ausztráliai síszezon a klímaváltozás miatt 2050-ig - figyelmeztetett hétfőn az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO).

A Nagy-Vízválasztó-hegység része, a Mount Hotham és síelői 2015 szeptemberébenFotó: Steve Christo / Getty Images Hungary

A kutatók szerint kedvezőbb forgatókönyv esetén mindössze egy hónappal, legrosszabb esetben azonban akár 80 nappal is megrövidülhet a 112 napos síszezon, ami gyakorlatilag az ország téli sportokra épülő ágazatának végét jelentené. A CSIRO klímatudományi központjának munkatársa, Kevin Hennessy szerint a tél közepére jellemző síbarát napokat egy ideig még nem fogja veszélyeztetni a klímaváltozás, a síszezon azonban később fog kezdődni és hamarabb fog véget érni.

Ausztrália-szerte használnak mesterséges havat a téli sportokhoz, ám Hennessy szerint ez csak akkor lehetséges, ha a hőmérséklet mínusz egy vagy mínusz két Celsius-fok alá süllyed. A jelenlegi előrejelzések szerint a hóágyúzásra alkalmas napok száma a felére csökkenhet 2030-ig, 2040-ig pedig még Ausztrália legmagasabb csúcsain is, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek