Tegyen az újévi fogadalmakért, sportoljon hidegben is! És most nem a síelésre gondolunk

Teljesítménytúra, futóverseny, vízitúra: igen, tényleg januárra ajánljuk ezeket a programokat. Mert attól, hogy odakint köd van és hideg, még nem áll meg a szabadtéri sportélet. Csatoljon hótalpat, vagy üljön kenuba, meglátja, jó lesz!

Ha téli sport, akkor mindenkinek a síelés és a korcsolyázás jut elsőre eszébe. Pedig sok más téli tevékenység akad ám, amivel ledolgozhatjuk az ünnepek alatt felszökött kilókat, és tehetünk pár lépést az újévre megfogadott egészséges, aktív életmód felé vezető úton.

Teljesítménytúrák a hazai hegyekben – hóban, fagyban is

Rengeteg teljesítménytúrát rendeznek a hazai hegyekben, és a téli hétvégékre is bőven jut belőlük. Egy teljesen zöldfülű kiránduló számára elsőre ijesztőnek tűnhet az elnevezésük: ha teljesítménytúra, akkor leküzdhetetlen távolságok és emberfeletti teljesítmények derengenek fel az ember lelki szemei előtt.

Meleg kesztyű, több réteg ruha és már indulhatunk is Galéria: Sportoljunk télen is!Fotó: Northfoto

De ez nincs így: a hosszú távok és komoly szintkülönbségek mellett mindig vannak kisebb, bárki számára teljesíthető útvonalak is. A teljesítménytúra elnevezés pedig csak azt jelenti, hogy adott szintidő alatt kell teljesíteni a megadott távot. De ettől nem kell kétségbeesni, az időkeretet – főleg a rövidebb, kezdőknek, családoknak szánt távoknál – nagyon is kényelmesre szabják. Persze egy hosszú piknik nem fér bele, de kényelmesen sétálva általában nem csúszik ki az ember az időből.

Ami miatt mi kifejezetten ajánljuk a kezdőknek a teljesítménytúrázást az az, hogy ezeken a nevezési díj fejében térképet, részletes útvonalleírást, a rajtban és a célban (de van, hogy út közben is) italokat és ételeket kapunk. Így az útvonal kiválasztásával sem kell bajlódni, eltévedni sem fogunk, ha pontosan követjük a leírást, és feleslegesen ételt-italt sem kell cipelni. Nincs más hátra, mint kényelmes túrabakancsot és néhány réteg ruhát fel, és indulhatunk!

Mi a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapjáról szoktunk túrát választani, így most is itt böngésztük a kínálatot. Január 7-én például a Budai-hegységben a BUÉK 20 kilométeres túra, január 14-én a Kőszegi-hegységben tartott 15 kilométeres túra várja a gyakorlottabbakat. A Pilisben január 22-én "Tanulmányi kirándulást" rendeznek Cseh Tamás emlékére, itt szintén 15 kilométert kell legyalogolni, viszont a rajt reggel nyolckor nyit, és csak délután négykor zár, így a lassabbak is biztosan beérnek.

Kilátás a Kékesről télen Galéria: Sportoljunk télen is!Fotó: mimi / Travelo

Január 28-án a téli Mátrában barangolhatunk – ezt inkább a gyakorlott túrázóknak ajánljuk, mert 18 kilométeres, 25 kilométeres, 34 kilométeres és 40 kilométeres túrák közül lehet válogatni. A január 29-én, balatonalmádi feletti erdőbe rendezett teljesítménytúrára viszont akár családok is bátran benevezhetnek, a 11 kilométeres túrán csak 150 méter a szintkülönbség. Ez a táv viszont pont olyan hosszú, hogy kihívást jelenthet, és kellemesen elfárad az ember a végére, de azért bárki számára teljesíthető.

Télen is tartanak futóversenyt a szabadban!

Bizony, nem csak túrázni, futni is lehet ám télen. Január 14-én tartják a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált Budapesten, a Hungexpón és a Kincsem Parkban. Az igazán megszállott futók félmaratont (21 kilométer) is futhatnak, de azért lesznek rövidebb távok is: 10 kilométeren és 5 kilométeren is rajthoz lehet állni. Nevezni online és a helyszínen is lehet, minden további infó itt.

Ha bírja, félmaratoni távon is indulhat Galéria: Sportoljunk télen is!Fotó: Northfoto

Egynapos hótalpas túrák Ausztriában és Szlovákiában

Ha már kimerészkedik a szobából télen, többezres csúcsoknál és porhónál nem adná alább, viszont nem tud síelni? A hótalpas túra a tökéletes megoldás, ugyanis egy ilyen túrához az állóképességen kívül semmilyen előzetes tudásra nincs szükség, a hótalpak használata pár perc alatt elsajátítható. Mivel a magashegyi túrázás egyáltalán nem veszélytelen, mindenképp szakképzett vezetővel induljanak neki a hegyeknek.

Hótalpak, friss levegő, vidámság Galéria: Sportoljunk télen is!Fotó: Northfoto

Több, aktív pihenésre szakosodott hazai utazási iroda – például a Baraka és az Eupolisz – is szervez hótalpas túrákat az Alpok és a Tátra hazánkhoz közel eső csúcsaira. Például a 2043 méter magas szlovák Gyömbérre, vagy az 1782 méteres osztrák Stuhleckre. Ami igazán csábító bennük, hogy már fejenként tízezer forintból elvihetnek egy teljes napra, az árban a hótalp, a hozzá szükséges síbot használata, a túravezetés és a buszos utazás is benne van. A hajnali indulás és a késő esti hazaérkezés mondjuk elég fájdalmasan hangzik, cserébe viszont rövid idő alatt igazán emlékezetes élményekben lehet részünk a csodás tájban. A friss levegő, a gyönyörű hegyek látványa és a kellemes fáradtság miatt másnap olyanok leszünk, mintha nyomtak volna rajtunk egy restartot.

Fontos! Előképzettség ugyan nem kell a túrák többségéhez (amihez gyakorlottabb résztvevőket várnak, azt mindig külön jelzik), de megfelelő állóképesség, vízálló meleg ruhák, megfelelő túrabakancs viszont elengedhetetlen. Emellett fontos a megfelelő utasbiztosítás is, ha nincs magashegyi mentésre is kiterjedő biztosításunk, az utazásszervezők akár meg is tagadhatják, hogy csatlakozzunk a kiránduláshoz.

Újévi fogadalmak biztosítva

Ha újévi fogadalmai közt szerepelnek az egészségesebb és mozgásban gazdagabb életmód különböző vonatkozásai, régen várt utazások, vagy éppen valami új és nagy dolog megvásárlása, ne felejtse el időben biztosítani is azokat. Akár külföldön, akár idehaza, válasszon a biztosítók kínálatából az utas, ingatlan, vagy élet- és balesetbiztosítások közül önnek megfelelőt. (X)

Vízitúra Hévízen

Még annak is tudunk téli túrát javasolni, aki a vízen érzi magát igazán elemében, és ki nem állhatja a hideget: ők Hévízre menjenek vízitúrázni! Komolyan, a télen is akár 25 Celsius-fokos Hévíz-patakon csak decembertől márciusig lehet evezni, a nemzeti park csak ilyenkor ad ki engedélyt.

Titokzatosan gőzölög a tó Galéria: Sportoljunk télen is!Fotó: TriVial

"A téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából" – olvasható a túraszervezők honlapján. Az öt-hat órás túrát minden szombaton és/vagy vasárnap megtartják a téli időszakban, fejenként 5000 forintba kerül, és teljesen kezdők is jelentkezhetnek rá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek