Most még megnézheti a mecseki barlangokat, nemsokára bezárnak felújítás miatt

  Megkezdődik az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása. Korszerűsítik a világítási rendszert, megerősítik a kőzeteket, és az élővilágot megfigyelő monitoring-rendszert építenek ki az Abaligeti-barlangban.

  A projekt keretében megvalósul az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang világításrendszerének korszerűsítése, valamint a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat fognak elvégezni, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

   

  Az Abaligeti-barlangban információt gyűjtenek majd az élővilágról és a kőzetek mozgásárólFotó: Momsy, Indafotó

  A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátás és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is.

  Az Abaligeti-barlangban a barlangi patakot, a barlang levegőjét, élővilágát valamint a kőzetek mozgását figyelő monitoring rendszer épül ki, így sokkal több információ fog rendelkezésre állni a barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól, élővilágáról.

  A Tettyei-mésztufabarlangban a későbbiekben megvalósul egy természetvédelmi tárgyú kiállítás is, a kiállítás terveinek elkészítése folyamatban van. A projekt megvalósításának későbbi szakaszában a Mecsek és a Villányi-hegység területén található további, kisebb barlangok lezárása is megtörténik, valamint lezárásra kerülnek a Szársomlyón az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárók, járatok is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!