Hazudtak a Mount Everest megmászásáról, kitiltották őket a hegyekből

Tíz évre kitiltottak az összes nepáli hegyről egy indiai házaspárt, amely hamisított fotókkal próbálta bizonyítani, hogy megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet.

 



Dines és Tarakesvari Rathod azt állította, hogy május 23-án jutott fel a világ legmagasabb pontjára, az erről szóló fotókat azonban más hegymászók gyanúsnak találták, mire a nepáli idegenforgalmi hivatal vizsgálatot indított. A hatóság megállapította, hogy a rendőr házaspár más alpinisták által készített fotókkal manipulált. A házaspár emellett nem működött együtt a nepáli hatóságokkal, és nem voltak elérhetők az őket segítő serpák sem - írja az MTI.

Fotó: Bradley Jackson - Europress/Getty


Az idegenforgalmi hivatal hétfőn kiadott közleménye szerint a kiszabott büntetés figyelmeztetésül szolgál más hegymászóknak is arra, hogy tartsák tiszteletben az etikai előírásokat. Sok hegymászó előadóként vagy íróként csinál karriert a Mount Everest meghódítása nyomán.

Két, gyilkos katasztrófák jellemezte év után az épp most zárult idei szezonban 456 ember, köztük 250 külföldi mászta meg a Mount Everestet, tibeti nevén Csomolungmát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek