Túrázók, figyelem! Itt a szarvasbőgés szezonja

  Túrázók, figyelem! Itt a szarvasbőgés szezonja

   

  A magyar erdőkben a szeptember a gímszarvasok nászának időszaka: a következő hetekben sok területen lehet hallani majd szarvasbőgést. Ám sok kiránduló nem tudja, pontosan mi is ez, ahogyan azt sem, hogy a szarvasbőgéssel megkezdődő őszi vadászati időszak miatt sokfelé erdőlátogatási tilalmat rendelnek el – írja közleményében az Erdeiprogramok.hu. A tilalom elsősorban a természetjárók testi épségét óvja, érdemes tehát tájékozódni róla, mielőtt útnak indulunk.

  Bőgő gemenci gímszarvas bikaFotó: Gemenc Zrt. / Gemenc Zrt.

  Bár a magyar erdők ezekben a hetekben csak korlátozottan látogathatók, így is sok lehetőség van arra, hogy szarvasbőgést hallgathassunk – akár esti túrával, akár erdei kisvasutazással fűszerezve. Annak, hogy éppen hol és mikor nem lehet túrázni, itt tudnak utánanézni, a szarvasbőgés-túrák listáját pedig itt találják.

  Érdekességek a szarvasbőgésről
  - A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura.
  - A szarvasbőgés időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig tart az erdőkben.
  - Elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikák bőgnek, utoljára a zempléni bikák zendítenek rá. Hűvös, párás hajnalokon, alkonyatok alkalmával, éjszaka hallani leginkább a bikák orgonálását, de sokszor előfordul fényes nappal, melegben is.
  - A szarvasbőgés hangja semmivel nem hasonlítható össze, ezért különleges élmény, ha elmegyünk egyszer egy ilyen túrára.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Szarvasbőgés-túrákat szerveznek a Pilisben 
  A Pilisi Parkerdő Zrt. szeptember 20-a és október 10-e között minden kedden, szombaton és vasárnap szervez szarvasbőgés-túrákat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!