Veszélyben van a királynő feje Tajvanon

Továbbra is bizonytalan a jövője Tajvan egyik legnépszerűbb természeti látványosságának, egy I. Erzsébet angol királynő profilját idéző homokkőképződménynek, amely folyamatosan pusztul az erózió miatt.

 A sziget északi partján fekvő Yehliu Geopark látványossága tavaly csaknem hárommillió látogatót vonzott. A parkot üzemeltető szervezet munkatársa, Tang Helena szerint a gomba alakú képződmény "nyakának" kerülete 2008-ban még 138 centiméter volt, most már csak 126 centiméter a legvékonyabb pontján, írja az MTI.

A homokkő képződményFotó: Ullstein bild via Getty Images



"A tengervíz és a szelek pusztító hatása mellett a tájfunok és a földrengések is kockázatot jelentenek a törékeny nyakra" - húzta alá a szakember.

Az elmúlt évtizedben kövekből kirakott védőfallal vették körbe a homokkőképződményt, megakadályozva, hogy a látogatók megtapogassák a természeti alkotást, ami 2006-ig bevett szokás volt.

Az elmúlt két évben a hatóságok egy újfajta nanotechnológiás festéket teszteltek, amely lassítja az eróziót és stabilabbá teszi a kőképződményt. A szert a park egy másik homokkőalakzatán próbálták ki. A festék ugyan bevált, de a tesztterület valamelyest elszíneződött. "A festék kicsit olyan mint a kozmetikai szerek, ami azt jelenti, hogy a kő természetellenes külsőt kap" - magyarázta Tang.

A teszteredmények tehát nem sok jót ígérnek a park csaknem 180 gomba alakú kőképződménye számára. "Nem adjuk fel" - hangsúlyozta Tang, hozzátéve, hogy tovább folytatják a kutatást.

A természet pusztító ereje azonban nem csak árt a parknak. Az egyik homokkő például egy hercegnő alakját vette fel, miután 2010-ben letört belőle egy darab. Az új látványosság a Bájos hercegnő (Cute Princess) nevet kapta egy internetes szavazáson.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek