Wellness, bor, kirándulás: két tuti hazai tipp a hosszú hétvégére

Nincs még ötlete a hosszú hétvégére? Passzív, vagy inkább aktív pihenéssel töltené el ezt a négy napot? Egerben fürdőzés, borkóstolás, városi séta és finom falatok, a Balaton északi partján különleges kirándulások és remek szállodák várják.

Passzívan: gyógyvíz és bor Egerben

Ha igazán pihentető és minden érzéket kényeztető hosszú hétvégére vágyik, mi Egert javasoljuk. Nemrégiben megújult történelmi belvárosa kellemes sétára csábít, a környéken több nyugis fürdőben is lazíthatunk, bónuszként pedig ott az egyre menőbb bor- és gasztrokínálat. Mi február végén töltöttünk el egy hétvégét a városban, és már két nap után is jóval kisimultabban tértünk vissza a hétköznapokba. Hát még, ha négy napunk lett volna relaxálni!

Eger, Végvári vitézek tere, háttérben a várral
Galéria: Hosszú hétvége belföldön 2016
mimi / Travelo

A belvárosban az újonnan kialakított Végvári vitézek tere a legérdekesebb, illetve az elmúlt években több izgalmas kiállítás is megnyitotta kapuit. Ilyen például a 2014 óta látogatható, Valide Sultána törökfürdő maradványait bemutató helyszín, vagy a tavaly nyári újdonság, az Egri Road Beatles Múzeum. Illetve, vendéglátóhely és múzeum izgalmas keveréke a 2014 nyarán megnyílt Fúzió, mely a Gál Tibor pincészethez tartozik. Kóstolhatunk, vásárolhatunk és a világ első interaktív bikavérmúzeumát is itt találjuk. Utóbbi helyszínen akár a saját bikavérünket is elkészíthetjük, melyet lepalackozva, felcímkézve vihetünk magunkkal.

A nagy séta után jól esnek a finom falatok: mi ehhez a Macok Bisztrót ajánljuk a vár tövében, a Dózsa György téren. Autóval érkezőknek jó hír, hogy a mélygarázsba nyugodtan le lehet állni, ami a belvárosban komoly fegyvertény. A borlapon az egri borvidék legmenőbb pincészeteinek tételei, az étlapon bisztrófogások (pl. hamburger, mártogatósok, sajtválogatás) és komolyabb ételek (pl. bikavérben pácolt marhapofa dödöllével és grillezett laskagombával) is megtalálhatók.

Macok Bisztró, bikavérben pácolt marhapofa
Galéria: Hosszú hétvége belföldön 2016
mimi / Travelo

 Esténként kiváló ár/érték arányú degusztációs menüt is lehet választani 5300 és 7600 forintért. A beltér nagyon barátságos, a falra rajzolt mackók szellemesek, a pincérek viselkedése pedig egészen példaértékű. Barátságosak és közvetlenek, de közben udvariasak is, szívesen ajánlanak bort, de nem nyomulnak mindenáron. Érdemes asztalt foglalni, szombat délben rengetegen voltak a helyen.

Ha a Fúzió és a Macok is megvolt, még két pincészetet érdemes meglátogatni mielőtt elmerülünk a meleg vízben. Az egyik a Bolyki Pincészet Egerben, a másik a St. Andrea Egerszalókon. Két teljesen eltérő hangulat és filozófia, de mindkettő nagyon szerethető. Bolykiék hétvégente fix nyitva tartással dolgoznak, a St. Andreába előzetesen be kell jelentkezni, ha kóstolni szeretnénk.

Cascade barlngfürdő, Demjén
Galéria: Hosszú hétvége belföldön 2016
Nemes Robert / Cascadebarlang.hu

Végezetül jöhet a pihenés a finom meleg termál- illetve gyógyvízben. Eger és környéke igencsak jól el van eresztve fürdőből, így aktuális hangulatunknak megfelelően választhatunk az adott napra strandot. Ha a belvárosban maradnánk, a termálfürdőből és a törökfürdőből választhatunk. Ha a gőzölgő sódombokat figyelnénk a forró gyógyvízből, Egerszalók a mi helyünk. Barlangfürdőzésért és csúszdaparkért pedig a demjéni Cascade fürdőbe kell jegyet váltani.

Szállástippek és március 15-i csomagok
Imola udvarház: A belváros felderítéséhez stratégiailag tökéletes helyen, a Macok Bisztróval egy épületben található hotel. A csomagajánlatok általában egy, vagy több termálfürdő belépőt is tartalmaznak.
Hotel Villa Völgy: Csendes, több épületből álló hotel wellness részleggel az Eger külvárosában található Szépasszonyvölgyben, élőzenés, kicsit csárda hangulatú nagy étteremmel. Ha az egész hétvégét fürdőköpenyben töltenék, feltétlenül abba az épületrészbe foglaljanak szobát, amelyikben a wellness részleg található. A március 15-i hosszú hétvége négy éjszakára, félpanziós ellátással és wellness használattal fejenként 70 ezer forintból hozható ki itt.
Saliris Resort, Egerszalók: Hatalmas, elegáns szállodakomplexum szép, rafinált fürdőszobájú szobákkal a gyógyfürdővel egy épületben. A március 15-i csomagajánlat strandard szobában félpanzióval és fürdőbelépővel három éjszakára 75 ezer forint fejenként.

Aktívan: kirándulás mandulafák közt a Káli-medencében

Aki a borozásnál és gyógyvízben dagonyázásnál aktívabbra venné a figurát a közelgő hosszú hétvégén, látogasson el a Balaton északi partjára. A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park több izgalmas túrát is szervez ebben az időszakban.

Káli-medence
Galéria: Hosszú hétvége belföldön 2016
benedeki / Indafotó

Ilyen például a március 13-án esedékes kirándulás a Fekete-hegyre. A nyolc kilométeres, közepes nehézségű túra Köveskálról indul, az út virágzó mandulafákkal szegélyezett szőlő mentén halad, séta közben különleges bazaltfajtákat, a Káli-medencére nyíló feledhetetlen panorámát, és tavaszi virágokat is láthatunk.

Hévízen indul a fürdőszezon
Egyedülálló élményre vágyik? Látogasson el Hévízre és élje át a szabadban úszás örömét kora tavasszal is! Lazítson a Hotel Spa Hévízben, amely az egyetlen, a Tófürdő parkjában található szálláshely! Kapcsolódjon ki relax szolgáltatásokkal, vagy kényeztesse magát közkedvelt tradicionális hévízi kezeléssel, a Hévízi-gyógytó szállodája izgalmas üdülési lehetőségeket kínál! (X)

Március 15-én is lesz egy túra: ez Lovasról vezet Felsőörsre, hossza 6 kilométer, így gyerekekkel is nekivághatunk. Mindkét program felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forintba kerül, előzetes regisztráció szükséges!

Balatonfüred jó kiindulási pontja lehet a túráknak
Galéria: Hosszú hétvége belföldön 2016
sm33 / Indafotó

 És ha már egyszer éppen barlangok hónapja van, látogassanak meg egyet, ahol még nem jártak. Március 12-től 15-ig a Lóczy-barlang minden nap, reggel tíztől délután ötig látogatható. A barlang Balatonfüreden, az Öreghegyi út végén található, érdekességei a látványos mészkőrétegek és változatos oldásformák. Látogatni vezetett túrán lehet, hossza fél óra.

Szállástippek és csomagajánlatok
Bonvino Hotel, Badacsony: Ha a kirándulás mellett a borozást és a wellnesst sem hanyagolnák, ez különféle hangulatú szobákkal rendelkező szálloda jó választás lehet. A március 15-i, két éjszakás félpanziós csomag fejenként 39 900 forintba kerül.
Anna Grand Hotel, Balatonfüred: Az Anna bálok helyszínén, wellness-részleggel rendelkező patinás szállodában is pihenhet két túra között. Az Anna Grand Hotel hosszú hétvégés ajánlata két éjszakára félpanzióval fejenként 32 200 forinttól foglalható.
Zenit Hotel, Vonyarcvashegy: Vinoterápiás kezelésekkel, szép panorámával, úszómedencével várja vendégeit ez a hotel. A gasztronómiai élvezetekről a Bock Bisztró gondoskodik. Az ünnepi csomagajánlat fejenként 35 900 forintba kerül két éjszakára.
Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás:Gyerekbarát szálloda Gyenesdiáson tágas wellness részleggel, játszószobával. A hosszú hétvégén a félpanziós csomag 49 900 forint fejenként három éjszakára, a programban bohócműsor és pónilovaglás is szerepel. Gyerekeknek 6 éves korig ingyenes.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek