A hegyi kilátó, amibe egy csúszdát is építettek

Valami egészen kaotikus, hullámvasút alakzatúra sikeredett az a kilátó, amit egy kis cseh faluban nyitottak meg a túrázók nagy örömére. A fából készült Sky Walk kilátóban nemcsak sétálhatunk, de csúszdázhatunk is a felhők között.

 

Galéria: A cseh Sky WalkFotó: Stezka v oblacích / Sky Walk / Facebook

Az osztrákoknak már van egy a Skywalk névre hallgató kilátójuk Dachsteinben, de most már tulajdonképpen a csehek is elmondhatják ezt magukról. A lengyel határ közelében ugyanis, az alig pár száz fő lakosságú Dolni Morava településén adták át december elején a világ egyik legkülönlegesebb kilátóját, a Sky Walkot. Az 55 méter magas, nagyrészt fából készült kilátót 1116 méteres magasságban hat hónap alatt építették egy hegyre, ahonnan pompásan rá lehet látni madártávlatból a Morva folyó gyönyörű völgyére, és az azt ölelő hegyekre.

 

Galéria: A cseh Sky WalkFotó: Stezka v oblacích / Sky Walk / Facebook

A kilátóhoz a völgyből gyalogúton vagy felvonóval lehet feljutni, annak csúcsát pedig egyrészt egy csigalépcsőn lehet megközelíteni, másrészt egy szélesebb körkörösen felvezető fagerendás sétaúton, amelyen kerekesszékkel és babakocsival is lehet közlekedni. Aki viszont a lejutást ennél kalandosabbra tervezné, az megteheti, hogy a kilátó tetején egészen egyszerűen beleül a csúszdába, és célba veszi a földet. A fedett acélcsúszda 101 méter hosszú, helyenként ablakokkal megtoldva tekereg szabálytalanul.

 

Vannak még képek, kattintson!
Galéria: A cseh Sky Walk
Fotó: Stezka v oblacích / Sky Walk / Facebook

Végig az út mentén és a kilátó szerkezetének több pontján információs táblákat helyeztek el, amelyeken az építményről, a környező völgy történetéről és a felhők meteorológiai jelenségéről mesélnek. Az egyszerre 4000 embert is elbíró, de hivatalosan 1400 fő befogadására alkalmas kilátót Zdeněk Fránek egyetemi tanár tervezte, akinek építészeti dizájn munkáit főképp nagyobb kiállítások kapcsán világszerte ismerik - írja a Daily Mail.

A minden nap tíztől délután négyig nyitva tartó Sky Walk kilátó építéséről rövid videókat és az árakról egy részletes táblázatot a weboldalon talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek