Ki a szobából! Öt tél végi kirándulás a hiúzlestől a hévízi vízitúráig

Február utolsó hétvégéjén kitesznek magukért a hazai nemzeti parkok: a hiúzlestől a vízitúráig válogathatunk az izgalmas vezetett túrák között, ha a kanapén döglés helyett az aktív pihenés mellett döntünk.

A téli időszak általában inkább a beltéri programokról és az otthoni punnyadásról szól. De a tavasz közeledtével biztosan Önök is érzik már, hogy jó lenne kimenni a természetbe. A hazai nemzeti parkok is így érezhetik, mert érdekesebbnél érdekesebb kirándulásokat szerveztek tél végére. Vannak köztük komolyabb túratapasztalatot igénylők, de olyanok is, amiken az egész család részt vehet. Mutatjuk a legjobbakat:

Hiúzok és hóvirágok nyomában

A Duna-Ipoly Nemzeti Park például február 27-én, szombaton két túrát is kínál. Az egyik a nagyon izgalmas, "Nyomunkban a hiúz" című kirándulás a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban. A túra 10.30-kor kezdődik, és 15.30-ig tart, hossza 15 kilométer, így totálisan kezdőknek, vagy kisgyerekekkel útnak indulóknak nem ajánljuk, de állatbarát felnőtteknek és túrához szokott kamaszoknak jó program lehet.

Képünk illusztráció, egy eurázsiai hiúzt ábrázol
Galéria: Téli kirándulások
mpiet / Wikipedia

 "Csak az igazán szerencsések mondhatják el magukról, hogy láttak vadon hiúzt. Néhányan már elmondhatják magukról, hogy látták a hiúz nyomait. A hegység legkiválóbb hiúzkutatójának elmondása szerint gyakran előfordul, hogy a nagy keresgélésben nem a tudós jár a hiúz után, hanem fordítva, a nagymacska használja a kutató ösvényét. Próbát teszünk, és a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban keressük a hiúz nyomait, vagy ő a mienkét..." - olvasható a nemzeti park kedvcsinálójában.

Hasznos infók, ha hiúzlesre indulna:
Előzetes bejelentkezés szükséges, a túra min. 5, max. 15 fő résztvevővel indul.
Találkozás: Február 27., szombat, 10.30, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont, Szokolya – Királyrét).
Részvételi díj: teljes árú: 1000 forint/fő, kedvezményes: 650 forint/fő. További információ: Sevcsik András, sevcsik.andras@dinpig.hu

Ha a fauna helyett inkább a flórára kíváncsi, a Budai-hegységben tartott kikeleti sétát ajánljuk. Itt a megtett távolság már csak 9,5 kilométer lesz, így ez a kirándulás közepesen nehéznek mondható. A központi téma pedig a téli álmából ébredező természet, főszerepben az ilyenkor legszebb mohákkal és a hóvirággal.

Hóvirág
Galéria: Téli kirándulások
V.Kotyak / Wikipedia

 "A program alkalmával a Sisakvirág tanösvény útvonalát járjuk be, mely a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba is fölsétálunk, ahol madártávlatból szemlélhetjük a pazar kilátást" – áll a nemzeti park honlapján.

Ha inkább hóvirágokat cserkészne be...
Találkozás: Február 27., szombat, 11.00, Nagykovácsi, 63-as busz végállomása. A túra Budakeszin végződik, így javasolt gyalogosan érkezni.
Részvételi díj: teljes árú: 1000 forint/fő, kedvezményes: 650 forint/fő, További információ: Becsei Katalin, szenasok@dinpig.hu

Különleges kalandok a Balatonnál

Amikor nekiláttunk február végi kirándulásokat gyűjteni, nem igazán számítottunk rá, hogy vízi túrát is fogunk tudni ajánlani – pedig van ilyen is. Február 27-én a Hévízi-lefolyón kenutúrán lehet részt venni. "A Hévízi-tó meleg vizének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. A télen is 20 ºC-ot meghaladó hőmérsékletű víz felett, a páratakaró mögül különféle tündérrózsák és vízimadarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő. A szerencsésebbek a tó tündérét is megpillanthatják néhanap" – áll a nemzeti park beharangozójában.

Hévíz madártávlatból
Galéria: Téli kirándulások
Wikipedia

 A programtervezet szerint a csapat háromfős kenukban evez majd el Fenékpusztáig, ahonnan a visszautat már autóval teszik meg. Bár a lefolyó vize meleg, időjárásnak megfelelő ruházatot, esőkabátot, zárt lábbelit és némi hideg élelmet feltétlenül vigyenek magukkal, akik vállalkoznak a nagy kalandra.

Hasznos tudnivalók lefolyó-túrázóknak
Ár: 4000 forint /fő, a résztvevők száma minimum 5, maximum 10 fő, előzetes bejelentkezés szükséges!
Találkozás: Február 27., szombat, 9:00, Hévíz, Hévízi-tótól délre eső parkoló
Távolság:10 km, 6 óra
Részletes információ, és bejelentkezés: Csiszár Viktor, viktor.csiszar@gmail.com, Esemény a Facebookon itt.

 Ha vízre vágynak ugyan, de kevésbé extrém körülmények között, a Tapolcai-tavasbarlangot ajánljuk családi kirándulás céljából. 2015-ben egy új látogatóközpont nyitotta meg kapuit, a felújított tavasbarlang pedig minden eddiginél szebb fényekkel várja a látogatókat, ráadásul egész évben nyitva van. A barlang és a látogatóközpont február 28-ig 9.00-15.30 között tart nyitva, február 29-én zárva lesznek. Március 1-től 9.30-tól 16 óráig várják a kirándulókat. A belépőkről itt tudnak tájékozódni.

Tapolcai tavasbarlang
Galéria: Téli kirándulások
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 Ha viszont a fentieknél mégiscsak nagyobb kihívást jelentő barlanglátogatásra vágynak, a balatonedericsi Csodabogyós barlang az ideális választás! Itt szakképzett vezetők segítségével ereszkedhet le minden bátor látogató egy csatornafedő-szerű mesterséges bejáraton a mintegy tíz méteres mélységbe, de természetesen csak miután beöltözött védőruhába, és felvette a fejlámpával felszerelt védősisakot.

Csodabogyós barlang, Balatonederics
Galéria: Téli kirándulások
Csodabogyós-barlang, Balatonederics

 A barlang alap túrája körülbelül egy óra negyven perces, és tényleg csak azoknak ajánlunk, akik bírják a szűk helyeken csúszást-mászást. Tíz éves kor alatt a túra nem ajánlott, nagyobb gyerekeknek viszont hatalmas kalandot jelenthet. Részéletes élménybeszámolónk arról, hogyan verekedtük át magunkat a szülőcsatornán, itt olvasható.

Miben túrázzunk tél végén?
Minden évszakban érdemes jól megválasztott kirándulócuccban útnak indulni, hogy a szabadban töltött idő élvezetet okozzon, ne pedig végigszenvedjük az előttünk álló kilométereket. A téli és kora tavaszi időszakban viszont egyenesen kötelező átgondoltan, rétegesen öltözni, vízálló kabátot, kesztyűt, sapkát magunkkal vinni, hogy véletlenül se kockáztassuk, hogy kihűlünk. A vízhatlan lábszárvédők, kamáslik is jó szolgálatot tesznek ebben az átmeneti időszakban: megóvják cipőnket a sártól, hótól. A lábbelink pedig mindenképpen legyen vastag talpú és bokánkat erősen tartó. A kényelmes, párnázott vállpántú, csípőnél vagy mellkasnál rögzíthető, könnyű hátizsák szintén fontos kellék.
Kezdő túrázók további hasznos tippeket ebben a cikkünkben találnak.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek