Napkelte a vulkánon, kirándulás gibbonricsajban

Három izgalmas egzotikus túra. Kirándulás őslakos túravezetővel a malajziai őserdőben, egy aktív vulkán éjszakai megmászása Balin, kerékpártúra több ezer sztúpa és pagoda között Mianmarban - három gyakorlatlanok számára is teljesíthető, pazar túra egzotikus helyszíneken.

Szeretné valami izgalmas kalanddal feldobni egzotikus nyaralását? Nevezzen be dzsungelkirándulásra, vulkántúrára vagy kerékpáros városnézésre. Az alábbi programok átlagos fizikummal könnyedén teljesíthetők, a táj pedig olyan fantasztikus, hogy minden fotós képzettség nélkül is életünk képeit lőhetjük kirándulás közben.

Dzsungeltúra a Cameron-felföldön (Malajzia)

Malajzia fővárosától, Kuala Lumpurtól kétszáz kilométerre titokzatos, buja trópusi esőerdő, és festői teaültetvények várják, hogy felfedezzük őket. Ez az 1200-1500 méter magasan fekvő Cameron Highlands, vagyis a Cameron-felföld, ahol enyhe klíma – nem véletlen jártak ide hűsölni a brit gyarmatosítók is –, tiszta levegő és elképesztő táj fogadja a turistát.

Teaültetvény a Cameron-felföldön Galéria: Egzotikus kirándulásFotó: Chronicles of Asia / Flickr.com

Befizethetünk néhány órás dzsungelkirándulásra, ahol bennszülöttek, orang aslik, tanítják meg, mely növény ehető, hogyan kell kisállat-csapdát építeni, és hogyan csiholhatunk tüzet az esőerdőben, sőt, aki akar, liánokon is hintázhat. Állatokhoz nem volt szerencsénk, csak gibboncsapatok kiáltozását hallottuk.

Ha pedig bátorságot érzünk magunkban, egyedül is nekivághatunk a dzsungelnek megadott túraútvonalak mentén, ekkor azonban indulás előtt tájékoztatnunk kell a szállásadónkat, merre indulunk – ha nem érünk vissza időben, tudják merre keressenek.

Túravezetők megmutatja, hogyan kell vadászni Galéria: Egzotikus kirándulásFotó: Huszi István / Index

Szállásul a környék egyik legrégebbi üdülőjét, a Tanah Rata és Brinchang között fekvő Strawberry Park Resortot ajánljuk. A tágas, ízlésesen, modern bútorokkal berendezett, fekete-fehér színekkel dekorált szobák erkélyéről lélegzetelállító panorámát nyílik a dzsungelre. A régi gyarmati idők hangulatát idéző épület pedig simán megállná helyét egy trópusi kalandfilm kulisszájaként.

Mit vegyek fel dzsungeljáráshoz?
Tapasztalataink szerint érdemes zárt, strapabíró és kényelmes cipőt, a szúrós aljnövényzet miatt hosszúnadrágot húzni.
Felsőnek egy laza, vékony, ám hosszú ujjú pólót javasolnánk. Nincs hideg, de a rovarcsípések és növénykarcolások elkerülése végett jó, ha ez van rajtunk.
Illetve vigyünk magunkkal egy könnyű esőkabátot is, hiszen bármikor bőrig ázhatunk.

Napfelkelte túra a Batur-vulkánon Balin (Indonézia)

A Bali szigetén magasodó, 1717 méteres, aktív Batur-vulkán a hinduk egyik szent hegye. Kalandra és lélegzetelállító panorámára vágyó turisták számára egyenesen kötelező a napfelkelte túra, amire önállóan is vállalkozhatunk, de ha nem szívesen botorkálnánk egyedül a vaksötétben, számtalan kisebb és nagyobb cégnél be lehet fizetni rá a környéken. (Arról, hogy pontosan milyen a túra, és melyik cég a legjobb, érdemes például a Tripadvisoron utánaolvasni.)

Mount Batur, Bali Galéria: Egzotikus kirándulásFotó: Ben Davies / Europress / Getty

A program fájdalmasan korán, hajnali 2-3 körül veszi kezdetét attól függően, hogy milyen messze van a szállásunk a hegytől. A kilátópontra, ahol a legtöbben szokták a napfelkeltét várni, egy átlagos edzettségű ember nagyjából másfél-két óra alatt jut fel. A csúcsra innen még kb. fél órát kell mászni – itt kevesebb turistával fogunk osztozni az élményen, de egy meredek ösvényt kell érte leküzdeni.

Odafent akár meleg italokat is vásárolhatunk az élelmes balinéz árusoktól, így kezünkben gőzölgő kávéval várhatjuk a csodaszép napkeltét. Ha kifényképeztük magunkat, megkezdhetjük az ereszkedést – ez a vulkáni kráter bejárásával együtt körülbelül három órát vesz igénybe.

Így készüljön erre a túrára
Kényelmes, zárt, jól tapadó túracipő kötelező! Főként az ereszkedésnél leszünk hálásak magunknak, hogy nem egy csúszós szandálban vágtunk neki a túrának.
Öltözzünk rétegesen! A túra hajnalban indul, és meglepően hűvös tud lenni a hegyen az éjszaka. Napkelte után – lejutás közben erőlködve – viszont jócskán megizzadhatunk.
Vigyünk magunkkal zseblámpát vagy fejlámpát! Könnyebb lesz a túra éjszakai része, ha látjuk, hová lépünk. Vannak olyan túravezetők, akik automatikusan adnak a velük kirándulóknak, érdemes ennek utánakérdezni, amikor lefoglaljuk a programot.
Fényképezőgépet és telefont nem a szálláson hagyni! Hihetetlen fényképeket készíthetünk, kár lenne kihagyni.
Vigyünk magunkkal enni- és innivalót! Nem kell persze túlzásba esni, főleg, mert út közben is van lehetőség vásárlásra a hegyen cirkáló árusoktól. De megnyugtatóbb is, és spórolunk is vele, ha viszünk saját kaját.
Forrás: Bali.mehthesheep.com

Bringázás a naplementében Baganban (Mianmar/Burma)

Bagan városát Burma középső részén, az Irrawaddy folyó keleti partján találjuk. Fénykorában mintegy tízezer buddhista templom, pagoda és kolostor állt itt, ebből a ma 2200 látható. Egy ekkora területet a legkényelmesebben két keréken lehet felfedezni, kerékpárt a környékbeli hotelekben bérelhetünk.

Ha sikerül kimásznunk az ágyból, és útnak indulnunk hajnali öt magasságában, kellemesen friss levegő és a napfelkelte látványa lesz a jutalmunk. Az Activetravelmyanmar.com szerint érdemes a napot az aranyló Shwe Zi Gon pagodánál kezdeni, majd saját ritmusunkban bejárni az ezer sztúpa földjének is nevezett Bagant. A környék annyira biztonságos, hogy a kerékpárunkat lekötés nélkül bátran leállíthatjuk, ha szeretnénk belülről is megcsodálni a szentélyeket.

Bagan, Mianmar Galéria: Egzotikus kirándulásFotó: Dea / C. Sappa / Europress / Getty

A vallási helyszínek felkeresése mellett a burmai mindennapokba is könnyeben beleshetünk, ha bringát bérelünk. Sok környékbeli kis falut sokkal egyszerűbb így megközelíteni, mintha autóval próbálkoznánk, és a helyiek is örömmel fogadják a pedálozva érkezőt.

Aki szervezett túrán szeretne egyszerre megismerkedni a vallási épületekkel és a falvak életével, annak ezt a bringás naplemente túrát ajánljuk. A kirándulás közepesen nehéz, 15 kilométert kell letekerni a pagodák, sztúpák, templomok és apró települések között. A túra az Irrawaddy folyón, egy hajón ér véget, ahol némi harapnivalóval és koktéllal a kezünkben csodálhatjuk a naplementét.

Tudnivalók
Nap közben borzasztó meleg tud lenni, naplemente után viszont elkélhet egy könnyű dzseki vagy pulóver, ennek tudatában öltözzünk.
Vigyünk magunkkal elegendő ivóvizet a kirándulásra!
Fényképezőgép és telefon itt is kelleni fog a bámulatos látvány rögzítéséhez.
Jó ha tudjuk, hogy amikor vallási épületbe lépünk, a vállunkat el kell takarnunk, a cipőnket minden esetben le kell vennünk.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek