Tavasszal nyílik az 1600-as évek mindennapjait bemutató füzéri vár

A hiteles ábrázolás érdekében a leltári feljegyzésekből ismert berendezés valósághű másolatait helyezték el a kiállítási területeken. Tavasszal már mindenki láthatja közelebbről is.

Fotó: Fuzerivar.hu

A rekonstrukció célja, hogy Füzér vára – a 16-17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával – méltó bemutatóhelye legyen a hazai történelem sokoldalú szegletének, a benne élők mindennapjainak és a kor szokásainak - olvasható a közleményben.

Ezt korhű építészeti megoldásokkal, illetve a fennmaradt leltári feljegyzések alapján elkészített korhű belső berendezéssel, valamint a századot megidéző, funkciónak megfelelő kézműves mesterségek bemutatásával igyekeznek elérni.

A minél hitelesebb ábrázolás érdekében a leltári feljegyzésekből ismert berendezés valósághű másolatait helyezték el a kiállítási területeken. Itt a látogató a 17. század tágabb történéseibe is bepillantást nyerhet az eredeti régészeti leletek és a tárlatok feliratai, valamint az élményt teljessé tevő zörejek és egyéb hanghatások segítségével.

Fotó: Fuzerivar.hu

A rekonstruált várban interaktív középkori kiállításokat tartanak majd a vár kincstári funkciója,a 16-17. század hétköznapi élete és tárgyi kultúrája, a vár építéstörténete és a Perényi családhoz fűződő történeti események kapcsán. Miközben bemutatják, milyen hagyományok fűződnek a Magyar Szent Királyi Korona őrzéséhez, és kialakítanak egy Nemzeti Koronaőrzési Emlékhelyet is. A füzéri vár a tervek szerint jövő tavasszal nyitva meg kapuit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek