A zarándokok népszerű 150 éves szobrát újították fel Perbálon

A zarándokok népszerű 150 éves szobrát újították fel Perbálon

 A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdőgazdálkodás mellett kiemelten foglalkozik a természeti és a kulturális környezet megóvásával, a kulturális és vallási örökségvédelem feladatainak ellátásával. Ezt nemcsak a Magyar Pálos Renddel 2015. szeptember 23-án megkötött együttműködési megállapodás mutatja, hanem a perbáli Mária-szobor felújítása is. A megszépült szobrot megáldották és ünnepélyes keretek között adták át a közösségnek - olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

 A perbáli Mária-völgyben közel 150 éve álló szobrot a szájhagyomány szerint egy helyi kéménymester állíttatta hálája jeléül, miután Nagykovácsiból hazafelé, Perbálra tartva
szerencsésen túlélt egy vaddisznó-támadást. Az oltalmazó Mária Nagyasszony szobrának azóta is a Pilis és a Budai-hegység találkozásánál fekvő község ad otthont. Az emlékművön azonban nyomot hagyott az idő, a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ezért most helyreállították azt, hogy a természetjárók és a zarándokok is régi, méltó pompájában csodálhassák meg.

Az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós államtitkár, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Varga László, Perbál község polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt. Ezt követően a szobrot és a közelben lévő, Meszes-tetői keresztet főtisztelendő Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök áldotta meg.

A Pilis évezredek óta szakrális központ, és a mai napig népszerű zarándokcélpont, a Pilisi Parkerdő Zrt. ezért az erdőgazdálkodás mellett a szakrális örökség gondozására is nagy figyelmet fordít. A Magyar Pálos Renddel épp a múlt héten kötött hosszú távú együttműködési megállapodást, melynek középpontjában a környezettudatosság, a kulturális és szakrális emlékek megismertetése, megbecsülése és megóvása áll.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek